Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Stižu li nam značajne promjene u modelima dostupnosti online DJ mixeva?

Besplatni DJ mixevi bili su temelj promocije elektroničke glazbe, no u ovom digitalnom razdoblju ništa ne traje vječno

  • Mixmag.net (MICHAELANGELO MATOS) | Ilustracija: LAWRENCE ABBOTT
  • 2 February 2020

Još od zlatnog razdoblja MySpacea free online mix bio je glavni alat promocije svakog DJ-a. Međutim, s vremenom se to pretvorilo u prašumu servisa, mixeva i ono osnovno - potencijalnog kršenja glazbenih autorskih prava. Prema tvrdnji Stephena Whitea, glavnog šefa Dubset Media Holdings kompanije, dani free online DJ mixeva su odbrojani: "Article 17 došao je na snagu u EU i zahtijeva filtriranje i zaštitu autorskih prava, dok su labelovi istovremeno postali educirani o mixevima. YouTube i Soundcloud će nastaviti djelovati pod domenom UGC sadržaja (UGC = user-generated-content, op.a.), što im daje pokriće za mixeve u zamjenu za pravo ukidanja odnosno micanja nekog sadržaja. S druge strane, masovna dostupnost ostalog besplatnog sadržaja i nereguliranih servisa će nestati".

Prema Whiteu, ovo se u pozadini događa već neko vrijeme. Upravo njegova kompanija Dubset funkcionira na način da omogućava distribuciju DJ mixeva i remix-sadržaja na raznim platformama, koristeći tehnologiju koja se temelji na transparentnosti i kontroli vlasništva sadržaja. Drugim riječima, ukoliko dođe do monetizacije nekog DJ mixa postavljenog online, autor pjesme koju puštate u svom mixu za to dobiva zasluženu autorsku naknadu - tantijeme.

Što to točno znači u praksi? Zahvaljujući ovom obliku tehnologije i transparentnosti, ovakvi servisi već omogućuju ili će uskoro omogućavati da se DJ mixevi nađu ne samo na jednom YouTubeu ili Soundcloudu, već i na najjačim streaming servisima, poput Apple Musica, Spotifyja, Tidala i slično... Sa svima njima Dubset ima potpisane licencne ugovore o distribuciji sadržaja, a u proljeće prošle godine su najavili i partnerstvo s Pioneerom, koji također ulazi u sferu streaminga direktno.

(Dubset.com)

I dok su navedeni servisi ipak bazirani na pretplati, naravno da još uvijek nisu jedini niti ih koriste svi DJ-evi. Velika većina je još uvijek na free servisima poput Mixclouda i Soundclouda, međutim i tu su se počele događati promjene. U momentu kada je Soundcloud potpisao ugovore s major diskografskim kućama, dio DJ mixeva je morao biti maknut s navedene platforme. S druge strane, ako koristite free-verziju Soundclouda, ograničeni ste i na svega 180 minuta uploada vlastitog audio-sadržaja. Tematika postavljanja DJ mixeva na Soundcloud dosta je detaljno objašnjena i na njihovim stranicama te svakako preporučamo da proučite.

S druge strane imamo Mixcloud, omiljenu online-destinaciju svakog DJ-a, još od pojavljivanja na internetima 2008. godine. Platforma od samog početka omogućava upload DJ mixeva, a koristeći ID tehnologiju prepoznaje pjesme u tim mixevima te omogućava naplatu tantijema vlasnicima/autorima tih snimaka. Njihova posljednja inicijativa ide i u smjeru monetizacije za same DJ-eve koji su kreirali taj mix. Riječ je o Mixcloud Select, modelu pretplate koji funkcionira po principu svjetski poznate Patreon "škole": pretplatite se na kanal odabranog DJ-a ("kreatora"), a za uzvrat dobivate ekskluzivne goodies pakete. Započeli su s brojkom od 47 probranih DJ-eva/kreatora, a danas ih broje više od 3500, ističe Lisa Roolant iz Mixclouda.

Mixcloud Select pretplata započinje s $2.99 mjesečno. Taj iznos raspodjeljuje se na način: 65% odlazi tantijemima za artiste/autore korištenih pjesama, 5% odlazi na transakcijsku naknadu, a preostalih 30% se dijeli između DJ-a i Mixclouda, u omjeru 60/40. Sasvim je jasno s malo osnovne računice kako iznosi nisu veliki niti za vrlo popularne DJ-eve, ali monetizacija ima smisla. To ističe Roolant: "Značajn broj fanova počinje koristiti ovaj model više nego sami kreatori/DJ-evi, čak i u ovoj ranoj fazi dostupnosti usluge. Ono oko čega smo u Mixcloudu jako uzbuđeni je povećanje brojki na globalnoj razini te smjer u kojem će to odvesti čitavu industriju."

(Mixcloud.com)

Ovaj model komentirao i je ranije spomenuti Stephen White iz Dubstea, koji ga opisuje "vrlo interesantnim" te se nadovezuje: "Problem bi se mogao pojaviti u tome što sam korisnik ne želi imati višestruke glazbene pretplate. No vjerujemo da će ovo biti od koristi nišnim tržištima i DJ-evima koji imaju bazu hardcore fanova, što je odlično za obje strane!"

Zadovoljstvo Mixcloud Select modelom istaknula su i dva DJ imena koja koriste ovu uslugu od samih početaka. Za Johna Digweeda, koji je odabran u prvih 47 DJ-eva koji su počeli koristiti ovaj model, "bio je sasvim logičan korak započeti ovu suradnju s Mixcloudom". Ističe i kako je impresioniran angažmanom fanova te zajednicom koja stoji iza njegovog radio-showa. Digweedova Mixcloud Select stranica postala mu je siguran i dodatan izvor prihoda, a on ističe: "Prije svega mi je najvažnije da i na ovaj način podržim artiste i producente čiju glazbu puštam u svojim setovima."

Malo drugačije, ali i dalje pozitivno mišljenje ima Mr Scruff, također jedan od "originalnih 47", koji kaže: "Smatram kako Mixcloud Select najbolje odgovara radio-stanicama, jer poruku o pretplatničkom modelu mogu svakodnevno širiti putem svog etera i time dobivati nove pretplatnike. Također, u SAD-u su ljudi navikli na ideju financijske podrške zajednicama čiji su dio."

Krajem srpnja 2019. godine Mixcloud je putem svoje Medium stranice objavio otvoreno pismo u kojem svojim freemium korisnicima (oni koji platformu koriste besplatno) najavljuje i objašnjava razne promjene. Većina tih promjena je aktivna posljednjih nekoliko godina u SAD-u, a zatim implementirana i globalno: kao freemium korisnik niste u mogućnosti audio-sadržaj koji slušate vratiti unatrag, a limitirani ste i brojem slušanja setova na tjednoj bazi.

Kao i kod Soundclouda, svaki korak ka pretplatničkom modelu samog servisa ima posljedice za freemium korisnika, koji ne želi "plaćati" uslugu. Međutim, ipak postoji baza fanova/korisnika koji su spremni investirati par dolara mjesečno i na taj način podržati svoje uzore, što je dugoročno održivi model, ističe Lisa Roolant: "Najteži dio u ovoj priči u proteklih nekoliko godina bio je postaviti temelje za licenciranjem sadržaja te sklapanje ugovora s velikim brojem ključnih diskografa i kompanija. Ono što sada pokušavamo stvoriti je model koji je dugoročan, a istovremeno poštuje labelove koji su u fazi potpune transformacije svog sadržaja u digitalni oblik konzumacije".

Možda na prvu ova transformacija u modele plaćanja za online DJ mixeve zvuči apsurdno, međutim dugoročno je uistinu isplativo ukoliko se ovaj model pokaže pozitivnim za sve strane - u formi transparentnosti informacija, kvalitete sadržaja i pravilne distribucije autorskih tantijema.

Next Page
Loading...
Loading...