Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Armand van Helden: "Osjećam veliku zahvalnost prema publici iz ove regije"

Imali smo iznimnu priliku popričati s ikonom elektroničke glazbe i dance kulture

  • Željka Rudar I Foto: Defected
  • 2 September 2019

Iz biografskih crtica Armanda van Heldena mogao bi se navesti čitav niz interesantnih činjenica koje opisuju utjecajnost ovog iznimnog DJ-a i producenta iz Bostona. Svojom iznimnom glazbom obilježio je elektroničku glazbu i dance kulturu, obogativši je za dobro nam poznata izdanja "The Funk Phenomena", "My My My", "I Want Your Soul", "Bonkers"...a njegov utjecaj proširio se i na pop, rock, hip-hop, r&b žanrove, zahvaljujući remixevima za izvođače kao što su Ace of Base, Blondie, Barbara Tucker, Tori Amos, Madonna, Katy Perry...

Povodom njegovog prvog nastupa na Defected Croatia festivalu u Tisnom (kolovoz 2019.), imali smo iznimnu priliku sjesti s njim i kratko popričati neposredno prije nego je zauzeo main-stage i preuzeo dancefloor festivala. U opuštenom izdanju, uživajući u lokalnom vege-burgeru i pivici otkrio nam je kako je glazba njegova ljubav, no kako danas više ne živi taj život profesionalnog DJ-a i producenta - sve što se događa na sceni promatra sa strane i uživa u tome na taj način. Voli ovu regiju, ne sluša pretjerano novu glazbu, mlađe generacije savjetuje da se fokusiraju na stvaranje izvrsne glazbe koja iskače od prosjeka, a sve ostalo će se posložiti...

Armand van Helden, ekskluzivno za Mixmag Adria, u nastavku...

m: Dobrodošao u Tisno, u Hrvatsku! Iako ti je ovo prvi nastup na Defected Croatia festivalu, nisi po prvi put u ovoj regiji, upoznat si s ovim dijelom Europe…

Armand van Helden: Tako je, nizom prilika sam već bio ovdje. Naime, nekada sam živio u Avianu, u Italiji, tako da kada sam bio tinejdžer, dolazili smo ovdje na ljetovanja, i na taj način sam upoznao vašu obalu i jako je volim. Iskreno, uvijek sam se ovdje izvrsno proveo!

m: Na tragu toga, i s tvojim iskustvom DJ-iranja, upravo hrvatsku obalu i festivale često uspoređuju s Ibizom. Koje je tvoje mišljenje o tome?

AVH: Moje mišljenje je da su Britanci uistinu uspješno izložili Ibizu svojoj publici i nakon toga je ta čitava priča eksplodirala. Ljudi su odlazili na Ibizu i prije tog razdoblja, koje je započelo 1990-ih, ali čitava priča je otišla na puno viši nivo kada su se Britanci uhvatili organiziranja partyja, vođenja klubova… Svako takvo eksponiranje bilo koje lokacije ima svoje dobre i loše strane. Kada je riječ o Hrvatskoj, ako lokalno stanovništvo prihvaća činjenicu da im svako ljeto na obalu stižu velike količine turista-rejvera, a ta publika prihvaća lokalnu kulturu i okruženje, onda tu ne bi trebalo biti problema.

Ali treba biti svjestan - za postati "nova Ibiza" potrebno je dugo vremena - i bit ću iskren, u tom pothvatu dobro dođe utjecaj Britanaca! Teško mi je to priznati, jer sam Amerikanac (smijeh), ali istina je. Ako će neka lokacija "eksplodirati" kao novo party-mjesto, Britanci su ti koji imaju iskustva i sposobni su organizirati tako nešto, i rade to odlično diljem svijeta…

Ukratko, vjerujem da bi Hrvatska mogla biti "nova Ibiza", ali jednostavno treba vremena.


m: S dugom karijerom i bogatim iskustvom DJ-iranja i produkcije, logično je priupitati te koji savjet bi dao novim generacijama? Koliko je teže ili lakše započeti karijeru danas, kada s pojavom digitalija svatko može barem pokušati, u usporedbi s vremenom kada si ti započinjao?

AVH: Zapravo se moj savjet ne mijenja već godinama, otkako sam skupio nešto iskustva i prvi put počeo davati savjete (smijeh). Sve se svodi na - dobru glazbu. Stvari oko glazbe se jesu promijenile - i sam svaki dan naučim nešto novo oko samog "biznisa", stvari se stalno mijenjaju, evolviraju, sad je streaming najjači, sutra će biti nešto drugo...iskreno, osobno ne mogu to sve pratiti, a niti ne pokušavam. Ali osnova svega je i dalje koliko je dobra glazba koju stvaraš, a nakon toga se sve dalje slaže.

Danas je odlična stvar što zahvaljujući internetu možeš biti iz bilo kojeg dijela svijeta i uspjeti u ovome, no istovremeno je teže jer je standard kvalitete viši, puno talenata kreira kvalitetnu glazbu, tako da tvoja glazba onda mora biti izvrsna! U moje vrijeme je to bilo malo drugačije, nije nas bilo puno i mi smo bili oni prvi čarobnjaci koji su se bavili ovom magijom. Danas svi imaju pristup kvalitetnom softveru i kreiraju glazbu koja je vrlo dobra, pa da bi se istaknuo - moraš imati izvrsnu glazbu. Kada DJ-evi čuju tvoju stvar, trebaju pomisliti ‘ovo moram imati u svom setu’! Ne samo jedan krug DJ-eva, već generalno svi DJ-evi, nevezano za žanrove koje vrte… Kada to postigneš, sve ostalo se slaže jedno za drugim - bukiraju te za DJ-iranje, bukiraju te za remixeve, suradnje...i karijera ti kreće uzlaznom putanjom te nakon toga moraš biti dosljedan.

m: Kad smo kod setova i takvih reakcija DJ-eva, kako ti danas pripremaš svoju selekciju pjesama? Otkrivaš li novu glazbu, tražiš li takve nove stvari?

AVH: Iskreno, ne. U tome je stvar - više uopće ne slušam novu glazbu, barem ne posljednjih 4-5 godina, izašao sam iz toga. Prijatelji navrate kod mene na druženje, mlađi su, još su ‘u ovoj igri’, puste nešto novo, i tako čujem, raspitam se o čemu je riječ ako mi se svidi na prvu. Neću lagati, ne živim više taj tipični život profesionalnog DJ-a; i dalje volim tu umjetnost i taj ‘zanat’ te mislim da je predivno da je danas to na puno višoj, globalnoj razini, nego što sam to do sada doživio u svom životu, no istovremeno sam u mogućnosti odmaknuti se od svega toga i u svemu uživati sa strane.

Stoga, kada vrtim svoje setove, sviram svoju "staru" glazbu, pa mi same pripreme nisu vrlo zahtjevne - trebam se samo prisjetiti kako sam to radio 90-ih i to je to (smijeh).

m: S obzirom da se nalazimo na Defected Croatia festivalu, prigodno je da te priupitam koje su ti prve misli kada se spomene Defected - kao label, brand, event-serijal…?

AVH: Vidiš, to isto su me nedavno pitali i iz Defecteda, zamolili su me za izjavu povodom njihove obljetnice - tada sam izgovorio lijepu rečenicu, sada je se neću sjetiti (smijeh). Ali, ono što sam sigurno tada rekao i sada ću ponoviti - Defected označava dugotrajnost i dosljednost. Diskografske kuće se pojavljuju i nestaju, a oni su dio ove glazbene priče već dugi niz godina. Pokazali su kako znaju kreirati izvrsnu house-glazbu, od undergrounda stvoriti hitove, a malo tko to danas može i zna. Redovito se rebrandiraju, predstavljaju mlađoj publici koja dolazi...ne znam kako to rade, ali rade to uspješno. U načelu, izvrsna glazba im je najjača strana, a onda dolazi sve ovo ostalo što priča tu priču.

m: Hvala ti puno na ovom intervjuu - razgovor možemo privesti kraju tvojom porukom prema svim fanovima tvoje i elektroničke glazbe općenito, iz ove regije…

AVH: Apsolutno - svima iz Hrvatske i čitave ove regije mogu iskreno zahvaliti na podršci! Ova regija je uvijek bila predivna, s odličnom publikom. Smatram blagoslovom to što sam već nastupao ovdje, isključivo pred vašom domaćom publikom, bez turista i stranaca - stoga mogu reći da je vaša publika ovdje svaki put bila odlična i uzvraćala izvrsnom energijom, zbog čega osjećam veliku zahvalnost.

Next Page
Loading...
Loading...