Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Chicago, 1988: Acid

Čistokrvni, autohtoni zvuk iz Chicaga

  • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
  • 28 April 2020

Ako je glazba koju su, u Chicagu, sredinom 80-ih, radili Marshall Jefferson ili Frankie Knuckles, imala određenih sličnosti s ranom fazom Underground Resistancea ili Derricka Maya iz Detroita, odnosno ako se hip house paralelno razvijao i u Chicagu i u New Yorku, jedna je frakcija housea, iz druge polovice 80-ih, stopostotno, autohtono čikaška... S njom ćemo i završiti naš mali tribute Chicago houseu. Acid!

Iako je većina najznačajnijih acid ploča izašla upravo '88., kao što stoji u naslovu, prve acid stvari nastale su ipak godinu-dvije ranije, a najranija upotreba Roland TB-303 sintisajzera kojim se sintetizirao taj prepoznatljivi sound, pripisuje se Alexanderu Robotnicku, pioniru italo disca i njegovim prvim singlovima iz 1983. No, ipak, od 12 ploča na ovom popisu, čak ih je 8 iz 1988.

Sleezy D – ''I've lost control'' (TRAX, 1986.)

Mnogi pasionirani kolekcionari čikaškog acida, tvrde kako je ova ploča glavni kandidat za prvu acid stvar ikad proizašlu iz Chicaga. Identitet Sleezyja je godinama bio misterij, pogotovo jer je ovo jedina ploča koju potpisuje. Budući da se kao ko-producent na ploči pojavljuje Marshall Jefferson, pod svojim pseudonimom Virgo, vladalo je mišljenje kako je i Sleezy D još jedan njegov alter-ego. Jefferson je nedavno otkrio tajnu, Sleezy D je bio njegov prijatelj, clubber i fan; lik koji je nosio njegove kazete u klubove i nagovarao DJ-e da ih puštaju. A po kazete je dolazio u studio, prije izlaska. Na svakoj pripremljenoj kazeti, Jefferson bi napisao Sleezy D. i tako odlučio ovu ploču nazvati po njemu. Pravo ime bilo mu je Derrick Harris, a preminuo je prošle godine od zatajenja bubrega...

Phuture – ''Acid Trax'' (TRAX, 1987.)

Ako je Sleezy D, odnosno Marshall Jefferson, kandidat za prvu acid stvar, prva ploča kolektiva Phuture (Nathan "DJ Pierre" Jones, Earl "Spanky" Smith Jr. i Herbert "Herb J" Jackson), prva je kojanosi naziv 'acid' po kojem je cijeli pravac dobio ime, a kasnije, u UK-u poprimio šire razmjere i postao sinonim za rave pokret.

Tyree – ''Acid over'' (Underground, 1987.)

Da, ova je druga. Odnosno prva, nakon ''Acid Traxa'', ali jednako dobra, neki će reći i bolja. Posebna joj je vrijednost što se autor, Tyree Cooper, nakon nje okrenuo hip houseu, po kojem je postao poznat. Prema riječima samog Tyreea, stvar je nastala u fazi kad mu je već dosadio acid zvuk, stoga ju je nazvao ''Acid over''. Za njega je acid već '87. bio gotov...

Armando – ''Land of Confusion'' (Westbrook, 1987.)

Armando Gallop još je jedan od acid pionira, možda i najmanje poznat, iako je krajem 80-ih davao instrukcije iz upotrebe 303-ojke nekim puno poznatijim imenima. Možda bi danas bio glazbena zvijezda da ga leukemija nije ugasila, davne '96. Za ''Land of Confusion'' će mnogi danas reći kako je savršeni primjer ploče ispred svog vremena, a Armandov sound zvuči gotovo kao prototip minimal techna.

Slick Master Rick – ''Halloween House On 13th St.'' (promo, 1988.)

Osim što je riječ o jednoj od najboljih acid stvari, ovdje se radi i o pravom raritetu, budući da je izašla kao B strana promotivnog, nikad objavljenog vinila, u svega 200 primjeraka. Na A strani se nalazi ''My melody'' od Fast Eddiea... Da ne bi bilo zabune, Slick Master Rick i poznati reper Slick Rick nisu ista osoba. Možda je i to razlog zbog kojeg je Slick Master Rick (inače rođak Lil' Louisea), nakon ove ploče, karijeru nastavio kao Houz'Mon.

Maurice – ''This is acid'' (Vendetta, 1988.)

Puno prije nego što je postao slavan, zahvaljujući remiksevima za Beyonce, Maurice Joshua bio je jedan od stjegonoša acid zvuka u Chicagu, krajem 80-ih. Izvorno objavljena na B strani EP-a ''I gotta big dick'', u izdanju TRAX-a, iste je godine dobila podnaslov ''A new dance craze'' i zasebno izdanje na etiketi Vendetta. Danas se smatra jednom od najpoznatijih house stvari iz ovog perioda.

Liddell Townsell – ''Jack the house'' (TRAX, 1988.)

Jedan od likova koji su trajali koliko i trend acid zvuka, Townsell je svoj posljednji singl objavio '92., a vratio se glazbi tek 10-ak godina kasnije. No, tijekom svoje prve faze je objavio nekoliko acid uspješnica, među kojima je i ''Jack the house'', karakterističnu po nešto žešćem zvuku kojeg duguje ritam mašini Roland TR-909, u to vrijeme standardnoj kod ekipe iz Detroita. Većina je, u Chicagu, ipak bila sklonija modelima 707 i 808.

Fast Eddie – ''Acid Thunder'' (DJ International, 1988.)

Iako je najpoznatiji po svojim hip house hitovima, baš kao i Tyree Cooper, Fast Eddie je prvi uspjeh ostvario s ovom acid bombom ili, kako joj naslov kaže, grmljavinom koja i danas može zagrmiti bilo kojim plesnim podijem na svijetu. Ovo je jedna od onih ploča koje su favorizirali i britanski DJ-i odgovorni za stvaranje rave pokreta pa su tadašnji mediji u UK, svojedobno svu elektroničku glazbu prekrstili u acid house.

Farley Jackmaster Funk – ''The Acid life'' (House, 1988.)

Nakon uspjeha iz '86. s hitom ''Love can't turn around'', Farleyev acid album ''No vocals necessary'' iz '88. izveo je acid zvuka izvan SAD-a. U UK-u su DJ-i doslovno puštali svaku stvar s albuma. Farley je očito znao iskoristiti svoju međunarodnu slavu kako bi plasirao ovaj album na globalno tržište. To mu je inače bio jedini ozbiljniji izlet u acid sound, a velik posao na albumu je odradio i Armando Gallop.

MD III & Tyree Cooper – ''Face the Nation'' (Underground, 1988.)

Rocky Jones, osnivač DJ Internationala, pokrenuo je '86. sub-label Underground, zamišljen kao platforma za eksperimentalnije forme housea. Iako je većina tih eksperimentalnih ideja postala trend, Jones je sub-label održavao na životu sve do '93. Savršeni primjer eksperimentalnog trenda je i ova fuzija hip housea i acida, u produkciji Mikea Dunna, kao MD III, uz vokal Tyreea Coopera.

Jaquarius – ''Love is Happiness/Acid rain'' (Rockin' House 1988.)

Iza ovog pseudonima krije se, ni manje, ni više, nego Rodney Bakerr, lik koji se pisao prve house patterne za Rolandove ritam mašine TR-808 i 909, prema kojima se i danas producira glazba. Bakerr je poznat i po tome što je tijekom svojih DJ setova svirao i električnu gitaru. Iako je za svoj Rockin' Records objavljivao glazbu po raznima imenima, u sferi acida upravo ova ploča, pod imenom Jaquarius, danas uživa kultni status.

Phuture – ''We are Phuture'' (Trax, 1988.)

''The'' ploča acid epohe, a ujedno i najpoznatija. ''We are Phuture'' još je jedna od onih stvari koje i danas zvuče inovativno, moćno i više nego ravnopravno pored najnovijih produkcija. Do danas je doživjela nebrojene reinterpretacije, od kojih su najpoznatije one Ricarda Villalobosa, Slama i Joeya Beltrama. O reakcijama na pojavu ove ploče u britanskim trgovinama je suvišno pisati...

Next Page
Loading...
Loading...