Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Cristian Varela: “Za mene je uspjeh to što imam priliku dijeliti svoju glazbu”

Razgovarali smo sa svestranim DJ-em i producentom koji ovaj vikend nastupa na 20. godišnjici festivala Future Sound of Zagreb

  • Roberta Novosel I Foto: Cristian Varela press
  • 21 November 2019

Majstor techno setova na četiri turntablesa, Cristian Varela, više od dva desetljeća puni plesne podije ekslozivnim stvarima. Autor je soundtrackova za filmove, kazališne predstave te je vlasnik dviju izdavačkih kuća, Black Codes Experimentsa koji je osnovan 2003. godine i P0RNOGRAPH1C Recordingsa. Svojih 25 godina karijere proslavio je dokumentarcem, a koliko je njegova glazbena karijera uspješna na globalnoj razini svjedoči i činjenica da je vlasnik 40-ak nagrada te je proglašen najboljim techno DJ-em po DJ Awardsu. Popričali smo sa Varelom uoči njegovog nastupa na 20. godišnjici Future Sound Of Zagreba ovaj vikend, a otkrio nam je što nam sprema, što misli o našoj regionalnoj sceni a s nama je podijelio i detalje svog novog SFINX EP-a koji je objavio za Induxtriall Records.

m: Iščekujemo tvoj nastup u subotu na “Future Sound Of Zagreb”. Pripremaš li neki specijalan set za veliko slavlje 20. godišnjice tog festivala?

CV: Uvijek volim pripremiti nešto posebno za moje hrvatske pratitelje. Pripremite se za Reel Techno i Roland MC707!

m: S obzirom da si već nastupao u Hrvatskoj, što misliš o našoj elektroničkoj glazbenoj sceni, publici, energiji?

CV: Opće je poznato nama izvođačima da je vaša publika moćna i puna energije, osobito za vrijeme mojih nastupa. Doista uvijek osjetim nevjerojatno raspoloženje koje vlada između publike i mene!

m: Prošli mjesec izdao si EP “SFINX” koji se sastoji od četiri doista snažne i mračne stvari. Što te inspiriralo za stvaranje istih?

CV: Gledao sam dokumentarac o drevnim Egipćanima i odjednom je moj um počeo misliti u zvukovima. Nakon toga, napravio sam prvu stvar “SFINX” pa je tako nastalo i ime EP-a.

m: Više od dvadeset godina dio si glazbene industrije; kad bi se vratio na početak svoje karijere, koji bi savjet dao mlađem Cristianu?

CV: Više od 28 godina, bože, vrijeme doista brzo prolazi! “Nemoj gubiti vrijeme na kritike već na konstruktivne ideje!”

m: Osnivač si dvije izdavačke kuće, Black Codes Experiments i P0RNOGRAPH1C Recordings; koja je glavna filozofija koja se krije iza njih i što si najviše naučio nakon što si se upustio u osnivanje?

CV: Glavni koncept P0RNOGRAP1C Recordingsa je zapravo bio taj da imam svoju izdavačku kuću na kojoj ću moći izdati vlastitu glazbu i pružiti priliku svojim talentiranim prijateljima, ali i novijim generacijama izvođača. Black Codes je nastao kao eksperiment underground glazbe koja u početku nije bila stvorena za plesni podij već za pronalaženje novih kombinacija kao rezultat starih i analognih mašina. Glavna ideja bila je pronaći inovativne zvukove koje nisam imao prilike čuti ranije. Koncept je i dalje isti, ali magično i neočekivano je to što smo postigli dobru prodaju ploča!

m: Osim što produciraš glazbu i baviš se DJ-ingom, također radiš i kao Beta Tester za Roland, vodiš dvije izdavačke kuće, pripremaš evente i vodiš radio emisiju na tjednoj bazi. Kao rezultat svega okrunjen si sa više od 40 nagrada i imenovan najboljim techno DJ-em. Što za tebe znači uspjeh?

CV: Za mene je uspjeh to što imam priliku dijeliti svoju glazbu sa svim ljudima i prenijeti im svu svoju energiju kako bi bili sretniji u životu. Jednostavno volim stvarati i to je to.

m: Sudjelovao si i u dobrotvornim projektima, a jedan od njih je “Varela Concept” koji je nastao kako bi povećao svijet o našem okruženju; možeš li nam ispričati nešto više o tome?

CV: Radi se o našoj planeti. Prošlo je dosta godina otkako sam shvatio koliko smo patnje mi ljudi izazvali prirodi. Ne mogu prestati razmišljati o tome kako bih mogao pomoći koliko god je moguće. Prvi korak bio mi je kreirati “Varela Concept”, a trenutno se pripremam i za još više akcije.

m: Uz sav ispunjen raspored, što voliš raditi u slobodno vrijeme kako bi napunio svoje baterije?

CV: Volim posjećivati muzeje, ići u kazalište, kino, na operu i provoditi vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima kad god se nađe prilika da ih posjetim u Španjolskoj.

m: Možeš li podijeliti s nama planove za nadolazeće mjesece?

CV: Stiže novi album na Black Codesu, nova izdanja na Children Of Tomorrowu, Induxrtriallu, Emphaticu te remiksevi za moje prijatelje Cesara Almenu, PET DUA i Iana Axidea. Spremam novi šou uživo te povratak na nastupe sa 6 turntablesa!

Next Page
Loading...
Loading...