Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Decibel - “Naš trud se isplatio, BiH scena je sve bolja”

Intervju povodom tri godine djelovanja ove sarajevske promotorske agencije

  • Adnan nanE Čalkić I Foto: Stefan Danilović, Djordje Barudžija, Tarik Zlatarević
  • 1 April 2020

Tri godine je nešto više od 1000 dana odnosno nešto manje od 160 vikenda. Eto toliko traje sarajevska promotorska agencija Decibel koja je itekako iskoristila ovo vrijeme i u sarajevskoj dolini organizirala zabave koje će biti i ostati primjer kako treba raditi i kako praviti kvalitetne partije. A evo što ekipa iz Decibela otkriva za Mixmag Adriju.

m: Hrabar potez je bio upustiti se u sve ovo... Kako je krenula Decibel priča?

D: Sve je počelo kada smo otkrili čari klabinga. Tada se i javila potreba da osnažimo klabing scenu u Sarajevu koja je u tom trenutku, a i unazad par godina, bila dosta slaba. Kao i mnogi, išli smo preko granice radi klabinga i to je počelo da gubi smisao jer mislim da je lokalno djelovanje za scenu najbitnije.

m: Profilirali ste svoje zabave na techno i hard techno izvođače, da li se isplatilo?

D: Većina artista koje smo bukirali stvaraju i puštaju techno, ali bilo je tu i drugih pravaca elektronske muzike. Kad pogledate koja smo imena bukirali, možete zaključiti za čim smo žudili u Sarajevu. Isplatilo se u vidu poboljšanja cjelokupne scene u BiH, znači isplatilo se, definitivno.

m: Čini mi se da nitko ništa ne smije raditi u gradu, ako vi niste tu, haha. Je li to zaista tako? Sarađujete sa svima ili oni surađuju s vama?

D: Haha! Saradnja u svakom biznisu je neizbježna stvar ako želiš da napreduješ. Što se tiče saradnje sa ostalim organizacijama, svaki put je bio pun pogodak. Izdvojio bih saradnju sa Garden of Dreams festivalom i BAM-C konferencijom u 2019. godini. Koliko znam, naši eventi na prvim izdanjima GoD i BAM-C su bile najposjećenije noći.

m: Tko čini ekipu Decibela?


D: Džan, Tarik i ja (Benjamin) kao idejni tvorci i naravno čitav naš tim kreativaca koji su nesebično dali doprinos da Decibel od ideje izraste u organizaciju koja uskoro proslavlja 3. rođendan. Ovim putem želim svima da im se zahvalim.

m: Koji vaš događaj bi izdvojili kao najjači?

D: U poslednje tri godine je bilo mnogo jakih događaja, međutim ako moram izdvojiti onda su to gostovanja Regala, Antigone i SNTS-a u sarajevskom techno hramu nama poznatom kao amfiteatar (Dom mladih).

m: Iznjedrili ste i neke domaće DJ-eve koji su vaši rezidenti, tko su oni?

D: Šarali smo koliko smo mogli i dali priliku mnogima. Izdvojio bih našeg Q'lea, čiji smo rad prepoznali, a prepoznala ga je i publika. Prvi put smo ga bukirali kada je zatvarao set poslije legende UK scene Steve Bicknella (decembar 2018. godine). To je ujedno bio i prvi put da Q'le pušta u Trezoru. Nakon toga Q'le postaje rezident Trezora i dobija svoju noć u redovnom mjesečnom programu (The Spark).

m: Što ste planirali za 3 rođendan?

D: Planirali smo ugostiti Dariu Kolosovu ali to se neće dogoditi u narednom periodu radi novonastale situacije. Kad sve ovo prođe, sigurno nastavljamo svoju klabing sezonu još jače.

m: Sa današnje tačke gledišta, kakvo je bilo ovo dosadašnje putovanje, ima li smisla raditi ovako sofisticiran posao u gradu poput Sarajeva?

D: Putovanje koje se nastavlja, a do sad se isplatilo radi mnogih stvari. Ovo nam je dodatni posao koji jako volimo i ne gledamo ga kroz zaradu. Prije svega naše Sarajevo se našlo na svjetskim kalendarima elektronskih događaja i publika je mogla slušati imena kao što su Keith Carnal, Answer Code Request, Rebekah, Cristian Varela i mnoga druga. Mnogo je otežavajućih okolnosti u bavljenu ovim poslom, ali to je slučaj za većinu poslova u našoj zemlji tako da se ne žalimo.

m: Koji je idealan line up za Decibel ekipu?

D: Uvijek pokušamo da napravimo idealan line up za svaki naš događaj kombiniranjem svjetskih, regionalnih i domaćih DJ-eva. Generalno mislim da idealan line up ne postoji jer je mnogo faktora ključno da bi “žurka gorila”. Svi smo svjedoci događaja (mislim i na neke Decibel događaje) gdje je domaći DJ puno bolje puštao i osjetio vibe publike nego ime koje ima najveći font na plakatu.

m: Poruka nadolazećim promotorima, koje su zamke sarajevskog promotorstva?

D: Mladim promoterima želim da poručim da će kvalitet uvijek biti prepoznat i da ih ne poljuljaju prepreke koje će im se naći na putu. Sretno!

Next Page
Loading...
Loading...