Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Šest stvari koje smo naučili iz nove knjige našeg DJ-a pod krinkom

Objavljena je nova knjiga Mixmagovog kolumnista i vodi nas na divlju vožnju iza kulisa elektroničke glazbe i klupske kulture

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 15 December 2020

DALEKO SMO DOŠLI OD DRUGOG LJETA LJUBAVI

Glavna tema nove knjige je kako je Acid House, omladinski pokret koji je želio promijeniti svijet, mutirao u globalni posao, a svi, od tech milijardera i petro-država do investitora, izvrću tu kulturu za svoje ciljeve. Knjiga “Secret DJ Book Two” donosi četiri desetljeća sudjelovanja “iza scene”, od prvih rejvova i onih ranih warehouse partyja, na kojima su se prvi put puštale stvari kao što su “Stakker Humanoid”, pa sve do popularizacije clubbinga u 90-ima, do eksplozije 2000-ih (“kolektivni prdac mozga mnogih najvećih britanskih promotora”) pa do zadnja dva desetljeća komercijalizacije i fragmentacije.

DJ POD KRINKOM STVARNO, ALI STVARNO NE VOLI EDM

Naš DJ pod krinkom 'pažljivo' je birao riječi kad je pisao o stadionskoj verziji elektroničke glazbe posljednjih desetak godina. Po njemu je to “beskrajno trubljenje idiotske trube”, “bijeli, stadionski Elvis, koji skreće pažnju s činjenice izravne krađe crnačke kulture”, “film Michaela Baya u audio obliku”... Pogrešno bi bilo očekivati od njega da uskoro - baci tortu.

ŽIVOT DJ-A NA TURNEJI NIJE UVIJEK GLAMUROZNA AVANTURA

Između susreta s ruskim mafijašima, neprekidnog vrtuljka sramoćenja na benzinskim pumpama i mučnog iskustva s otrovnim arahnidom zbog kojeg ćete se nasmijati ko nikad prije, DJ pod krinkom definitivno pokazuje da život DJ na turneji nije “šampanjac, Instagram i 'late check outs'”.

RAZOTKRIVANJE ERICKA MORILLA MOGaO BI BITI TEK VRH SANTE LEDA KAD GOVORIMO O PREDATORIMA U PLESNOJ GLAZBI

Jedan od najmoćnijih odjeljaka knjige je kada naš DJ pod krinkom preda palicu nekoliko žena u plesnoj glazbi kako bi iz prve ruke ispričale vlastite priče o onome što se događa u industriji koja još uvijek ne čini dovoljno da osigura sigurnost i sreću ljudi koji u njoj rade. Ono što se potom izlazi na površinu je neravnoteža snage između 'zvijezda', koju često podržava i štiti mreža pristaša, i 'radnika', mnogih na nesigurnim poslovima, a što stvara okruženje koje pomaže predatorima da se oslobode optužbi za zlostavljanje koje nerijetko traje godinama.

SABOTAŽA DJ-EVA JE STVARNA

Nova knjiga otvoreno piše o tome što će sve neki DJ-i učiniti kako bi sabotirali svoje kolege; od agresivnih poteza poput prčkanja po set-upu ili “slučajnog isključivanja” struje, do potpunog širenja ludih glasina ili pak jako, jako loše odrađenog warm-upa s ciljem potpunog ubijanja atmosfere. Tamo je rat!

KORONAVIRUS MOŽE BITI ŠANSA ZA PONOVNO OTKRIVENJE PRAVOG DUHA ACID HOUSEA

Knjiga nas uvlači u introspektivno raspoloženje o elektroničkoj glazbi s obzirom na zatvorene klubove i otkazane gigove, a završava pozivom svima koji se brinu o plesnom podiju kako bi se sjetili da kad (i ako) se stvari vrate u normalu, mogu biti drukčije, mogu biti bolje i da i dalje možemo imati 'industriju', bez da izgubimo iz vida zašto uopće volimo kulturu.

Secret DJ Book Two dostupan je izravno u Velocity Pressu i svim boljim knjižarama.

Virtualna promocija održat će se na Mixcloud Liveu 17. prosinca.

Next Page
Loading...
Loading...