Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Dražen Baljak: ''Otvorenje Rijeka EPK 2020 bilo je čudo''

Arsen Pavešić i Dražen Baljak a.k.a. Boo Dale o aktualnostima iz grada na Rječini

  • Arsen Pavešić I Foto: Dražen Baljak Boo Dale promo
  • 14 February 2020

M: Dražene, s obzirom na tvoje bogato iskustvo na riječkoj kulturnoj sceni, što po tebi za Rijeku znači ovogodišnji status Europske prijestolnice kulture?

To znači, kao što bi to samo pravi Riječani rekli - baš masu! Usudio bih se reći da je to jedna od posljednjih šansi za naš posrnuli grad. Realno, pravo je malo čudo što smo mi tu titulu uopće dobili s obzirom na gabarite grada koji diktiraju i prilično skromna ulaganja u kulturu. Ljudi koji su radili na projektu i njegovoj pripremi su vrhunski "prodali priču" o riječkom specifikumu, o našoj suludoj i jedinstvenoj povijesti, multikultiralnosti i generalno zajebanom mentalitetu. I onda se zasluženo stvorila šansa da kultura dobije ozbiljna sredstva kako bismo, osim gomile velikih kulturnih događanja, kakvo je bilo i samo otvaranje, trajno riješili i neka ključna infrastrukturalna pitanja u kulturi. Dobit ćemo npr. cijeli kulturni kvart u bivšem industrijskom kompleksu ''Rikard Benčić'', nešto čime se mogu pohvaliti rijetki, puno veći gradovi u Europi. Gle, nemamo mi baš puno opcija za spas i buđenje, nakon globalnog sloma stare industrije koja je izgradila grad. Ta i takva industrija crkla je svugdje u Europi. Tempi passati... A mi se nismo snašli, niti smislili u kojem smjeru da gradimo budućnost. Pa ajmo probati kroz kulturu. I sve ono što ona može donijeti. Ovo je šansa koju bi bilo baš glupo propustiti. Da skratim, jer je ovo tema za cijelu knjigu, a ne za jedno pitanje - tko od Riječana od starta ne podržava ovu cijelu priču i ne vidi širi kontekst, bez obzira na to koji mu je kulturni ili politički background, je ili glup ili zločest. Najčešće oboje. Mene osobno najviše veseli što se već nakon samog spektakularnog otvorenja dogodilo čudo. Ta je noć u Rijeci bila za pamćenje. Takvu pozitivnu energiju nisam u našem gradu osjetio nikad. A oduvijek sam tu. Sve Nove Godine i karnevali skupa su za ovo bili mali macchiatto ;).

M: Od, dosad objavljenih, glazbenih događanja u Rijeci tijekom 2020., poseban interes na domaćoj elektroničkoj sceni izazvala je vijest da će se dodjela nagrade Ambasador održati upravo u Rijeci, 19. ožujka. No to nije jedina nagrada koju će Rijeka ugostiti u ožujku. Što će se još događati?

U ožujku u sklopu "hrvatskog mjeseca glazbe u europskoj prijestolnici kulture" u Rijeci, osim Ambasadora, imamo i Status - nagradu koju HGU dodjeljuje najboljim domaćim instrumentalistima. Održat će se i niz koncerata dobitnika nagrade Rock Off, kao i brojne tribine, paneli, promocije, projekcije filmova... Sve će kulminirati velikom dodjelom glazbene nagrade Porin, 27. ožujka u Centru Zamet.

M: Zagrebački InMusic održao se tijekom svih ovih godina festivalske groznice, u Split se smjestio Ultra Europe, a Rijeka je posljednji put na festivalskoj karti bila još za vremena najboljih izdanja Hartere. Kakve su šanse da Rijeka, jednog dana, opet dobije glazbeni festival na takvoj razini?

To ćeš morati pitati neke mlađe klince koji bi možda mogli nešto takvo opet pokrenuti. Ja sam prestar za to. Ali ne možemo ni reći da nema događanja. Radi se na dosta dobrih open air koncerata i festivala. Primjerice Student Day Festival ili Impulse, gradski boutique festival koji ide sedmu godinu za redom. Sve što, koncertnno, radi Distune Promotion je jako dobra priča, kao i Sailor... Koliko čujem, ove će se godine, u sklopu EPK, održati na desetine raznih glazbenih festivala. A Hartera je bila nešto posebno, i opet ponavljam, takve se ljepote događaju isključivo iz golemog entuzijazma. Pa nek mlađi izvole...

M: Posljednjih godina se čini kako je klub Crkva nametnuo kao glavno utočište za ljubitelje elektronike na riječkom području. Kakvo je stanje na lokalnoj DJ sceni? Ima li, među mlađom generacijom, netko koga bi izdvojio?

Ima naravno. Dobar klub rađa i dobru publiku i dobre izvođače. Ana Antonova je recimo vrh i direktan je rezultat tog klupskog revivala, a onda cijela nova, mlada ekipa koja jako gura vinile (One N, Brx, Roland), pa opatijska Liminal ekipa... Najljepše je to što su i nas starije vratili u život pa smo se i mi više aktivirali... Generalno, stanje s elektronikom je u Rijeci dobro. Dobro se radi i u Tunelu i u Životu koji su isto, igrom slučaja, postali klubovi koji uglavnom njeguju ovaj izričaj. Tu su još i nekadašnji klub/galerija Discordia koja opet otvara svoja vrata, tuneli pod gradom pa čak i Opera. Lijepo se i puno pleše u gradu na Rječini...

M: Sve one koji su te, dosad, vidjeli samo za DJ pultom, a ne i s gitarom u rukama, podjećamo kako si ti već 20 godina gitarist Leta 3 koji je vrlo aktivan koncertno, ali i studijski. Nedavno je objavljeno nekoliko neobičnih novih verzija poznatih uspješnica, u kojima se pojavljuju šarolika imena poput Krankšvestera, Tereze ili Vuce. Je li u planu još neka slična suradnja?

Je. Ali nemam ovlasti pričati o tome ;)

M: Gdje te možemo uskoro gledati i slušati kao DJ-a, a gdje kao gitaristu?

Već sutra, 15.2., u Zagrebu s bendom na AntiValentinovu i nakon toga kao DJ-a na after-partyju riječkog Carnivala u Crkvi. 22.2. u Steelu, u Rovinju... 7.3. u riječkom Tunelu...i tako... Tko izdrži, pričat će.

Next Page
Loading...
Loading...