Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Dražen Baljak: ELECTOR je priznanje svima koji su gradili hrvatsku elektroničku scenu

S Draženom Baljkom o novoj glazbenoj nagradi ELECTOR

  • Mixmag Adria | Foto: Promo
  • 13 December 2021

Prije nekoliko dana, hrvatskom elektroničkom scenom je prohujala zanimljiva vijest o pokretanju nove glazbene nagrade koja će svoja godišnja priznanja dijeliti upravo hrvatskim producentima, izdavačima i DJ-ima. Nagrada koja je ponijela naziv ELECTOR, inicijativa je HGU DJ sekcije i organizatora novinarske nagrade Rock&Off, a za ovu priliku popričali smo s Draženom Baljkom, direktorom nagrade ELECTOR...

M: Odakle ideja za pokretanjem nagrade ELECTOR?

D: Ideja je nastala na jednom sastanku DJ Sekcije Hrvatske glazbene unije koju čine ljudi koji su i sami godinama na sceni i koju istu poznaju i vole te ju, na neki način, "imaju u malom prstu". Ideju je odmah podržalo i Hrvatsko društvo skladatelja, a onda smo ideju predstavili UNISONU- savezu hrvatskih glazbenih udruga koji, posljednjih godna, u Tvornici kulture, više nego uspješno organizira novinarsku nagradu Rock&Off, u sklopu koje već postoji kategorija Electro&Off, a za koju smo pomislili da ju treba, ili proširiti ili preustrojiti u još jednu posebnu nagradu za cijeli elektronički dio glazbene scene. Suradnja je krenula prirodno i vrlo brzo smo odlučili ustrojiti novinarsku nagradu za ovaj dio scene koji je često, u prošlosti, bio zapostavljan. Skupili smo glave, pridružio nam se i ISKON, a odlučili smo nagradi dati neku svoju osobnost te ju, odmah u startu, odvojiti od starijeg Rock&Off brata. Naposlijetku, poigravši se neizbježnim terminom "elektro", a uzevši u obzir da se ipak radi o izboru, nazvali smo ju - ELECTOR.

M: Zašto je hrvatskoj elektroničkoj sceni potrebna (još jedna) ovakva nagrada?

D: Na sceni već postoji određeni sustav godišnjih nagrađivanja koji dolazi od strane raznih privatnih inicijativa – specijaliziranih portala, određenih radijskih postaja i slično. I mi sve te inicijative pozdravljamo i ne sumnjamo da imaju za cilj pomoći sceni i unaprijediti ju, ali mislimo da postoji potreba za nagradom koju je ipak pokrenula baš struka. A HGU DJ Sekcija jest i stvarno i formalno predstavnik te struke koja, ako hoćete, i na formalnoj razini ima legitimitet boriti se za prava svojih članova. A uskoro će i HDS ponovno pokrenuti svoju sekciju autora elektroničke glazbe, što je još jedan korak ka usustavljanju koje nam je potrebno. Pritom naglašavam da su svi koji scenu prate i koji su i dosad ocjenjivali izvrsnost na godišnjoj razini, apsolutno dobrodošli, pogotovo u svojstvu žirija. Ponavljam, nagrada je novinarska, žiri čine glazbeni novinari i urednici koji prate ovaj dio scene, ali tu je sad i nesporan pečat struke koja je nagradu ustrojila. Uz to, svjedoci smo enormnog porasta broja izdanja elektroničke glazbe koja je oduvijek bila plodna, a sad je eksplodirala. Smatramo da javnost, uz svu dobru volju raznih dobronamjernih aktera, još uvijek uopće ne prepoznaje značaj i veličinu ovog glazbenog segmenta u Hrvatskoj. I mi to zaista želimo promijeniti na najispravniji mogući način.

M: U koliko će se kategorija dodjeljivati ELECTOR i tko će se nalaziti u žiriju?

D: Kategorija ima 8, od čega u njih 7 glasa stručni žiri, a u jednoj koja se odnosi na DJ-a godine, pravo odlučivanja smo dali publici koja je jedina relevantna ocijenjivati tko ih je u protekloj godini najbolje i najviše rasplesao. Ali evo i glasački model je, zapravo preuzet od Rock&Offa, uz to da su dodani novinari koji su integralni dio elektroničke glazbene scene – radijski novinari koji prate scenu, glazbeni urednici skloniji elektronici, novinari i urednici raznih specijaliziranih portala...

M: Jesu li već poznati datum i mjesto održavanja prve dodjele?

D: 3.2.2022., u Tvornici kulture u Zagrebu, održat će se prva dodjela nagrade ELECTOR. Ne sumnjam da će biti spektakularna, unutar, u tom trenutku, dopuštenih gabarita i da ćemo se i za vrijeme dodjele i na afteru dobro zabaviti. Samim je svojim održavanjem, ELECTOR možda i najveće priznanje svim ljudima koji su scenu u zadnjih 30 i više godina stvarali i gradili.

Next Page
Loading...
Loading...