Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Aiyush Pachnanda proveo je tri godine fotografirajući drum 'n' bass scenu u Cardiffu

Postao je dio Cardiffove d'n'b zajednice i dokumentirao je za knjigu fotografija pod nazivom “Rave To The Grave”

  • Mixmag I Foto: Aiyush Pachnanda
  • 18 January 2021

Od raveova u bivšim trezorima banaka do znojnih sessiona u nasumice odabranim prostorijama, poput sobe ispod noodle bara, Cardiff je uvijek, ali uvijek bio spreman na Party (a da ni ne spominjemo genijalne afterpartyje po raznim gradskim punktovima).

Kad je fotograf Aiyush Pachnanda sletio u glavni grad Walesa, gdje je došao studirati, maltene s aerodroma je upao na drum 'n' bass scenu u Cardiffu i odmah počeo dokumentirati sve što je vidio - od ekipe koja rejva u prvima redovima do razuzdanog partijanja u kutovima klubova. Rezultat je rasprodana foto-knjiga “Rave To The Grave” i niz slika koje prikazuju intimnu, dobro razvijenu zajednicu u provodu života.

Neke od Aiyushovih fotografija donosimo u nastavku, zajedno s kratkim razgovorom s umjetnikom o dokumentiranju Cardiffove lokalne d'n'b kulture.

m: Kako to da si se odlučio dokumentirati Cardiffovu drum 'n' bass scenu?

AP: Dok sam studirao, trebao mi je honorarni posao i pretpostavljam da sam slučajno na Facebooku vidio oglas o nekom eventu za koji se tražio fotograf. Poslao sam poruku PR timu a oni su bili sretni što sam se javio. Ponio sam opremu i uletio u klub ne znajući što mogu očekivati.

m: Tri godine si išao na gotovo svaki d'n'b rave u gradu - kako si izdržao tempo?

AP: Nekako sam se navukao na glazbu, zbog čega sam zapravo i želio biti na svakom partyju. To i šalica crne kave prije svakog odlaska u klub. Bilo je nekoliko situacija kada sam umalo zaspao u backstageu!

Pročitajte ovo sljedeće: 10 najboljih d'n'b i jungle DJ-a na vrhu scene od 90-ih

m: Od svih velikih partyja na kojima si bio, koji bi izdvojio kao najdraži?

AP: Bio bi to King of the Roller’s u The Vaultsu. Sound system je bio nevjerojatno jak, danima mi je zvonilo u glavi! Ta je dvorana nevjerojatna jer je riječ o neiskorištenom trezoru banke; otuda i ime. To bi moglo biti i najvruće mjesto u Cardiffu - naočale su mi se znale magliti kad bih ušao.

m: A od manjih, intimnih partyja, koji bi izdvojio?

AP: Definitivno DJ Blackleyja u Undertonu. Sjećam se kad sam otišao s partyja, bio sam zadivljen onim što sam upravo čuo. Undertone je pravi podrumski klub, u vijek je bio krcat i jako mračan.

m: Što si naučio o ljubiteljima d'n'b-a u Cardiffu?

AP: Mnogo su ljubazniji nego što sam očekivao. Ja sam iz Londona; odrastao sam s pretpostavkom da ćete, ako nekoga krivo pogledate u klubu, vjerojatno dobiti batine, ali rejveri iz Cardiffa dočekali su me raširenih ruku.

m: Koji ti je pristup fotografiranju rejva?

AP: Na svakom partyju sam poput muhe na zidu. Samo gledam što se događa i uživam u glazbi. Kad sam spreman, krenem u akciju, samo fotografiram.

m: Što bi savjetovao drugim ljudima koji žele dokumentirati svoju lokalnu scenu?

AP: Počnite s malim, polako gradite svoj put prema gore. Na bilo kojoj lokalnoj sceni, manji partyji više znače lokalnoj zajednici rejvera. Što više dokumentirate lokalnu ekipu, više ćete dobiti. Artisti poput Chase And Statusa započeli su u lokalnim klubovima, a fotografije koje napravite s takvih mjesta, mogle bi imati veliku vrijednost za nekoliko godina. Također, ponesite rasvjetu. Nosio sam istu opremu za svaki party, imao sam osjećaj da ako profesionalno izgledam, to je vjerojatnije da će me ljudi tako i tretirati.

m: Jesu li te neki fotografi nadahnuli za ovaj projekt?

AP: Gavin Watson imao je veliki utjecaj na moj rad. Fotografirao je besplatne rejvove krajem 80-ih. Tu je i fotograf Maciej Dakowicz koji je fotografirao ljude nakon što bi izašli iz klubova u Cardiffu. Obojica su imali veliki utjecaj na moj rad i na to kako sam htio da se moj projekt razvije.

m: Koji su ti idući planovi?

AP: Nakon što napustim Cardiff i vratim se kući u London, planiram tamo dokumentirati scenu. Zanima me dokumentiranje nekih grime i dancehall partyja.

Aiyush Pachnanda je freelance fotograf. Pratite ga na Instagramu, posjetite njegovu web stranicu a ovdje pogledajte detalje prvog izdanja Rave To The Grave

Poslušajte i našu Spotify listu atmosferičnog d'n'b-a 90-ih!

Next Page
Loading...
Loading...