Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Deset d'n'b & jungle DJ-a na vrhu scene od 90-ih

Nakon housea i techna, vrijeme je za d'n'b i jungle ikone

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 20 May 2020

Nedavno ste na stranicama Mixmag Adrije mogli proučiti liste house i techno DJ-a koji uveseljavaju publiku na plesnom podiju još od 90-ih godina prošlog stoljeća (a neki i duže). Sad je trenutak da se posvetimo veteranima na d’n’b i jungle DJ sceni koji nimalo ne kaskaju za svojim house/techno kolegama. Čak štoviše, neki su za DJ pultom bili i u svitanje rave pokreta, što znači da su i njihove karijere probile prag od 30 godina…

Storm

Kao i prve dvije liste, krećemo s damom. Jane Conneely ili Storm, nekoć je, s Valerie Olukemi, tvorila d’n’b tandem Kemistry & Storm. Ove djevojke bile su prvi ženski DJ tandem u UK-u, a ’94., su s Goldiejem, osnovale kultni label Metalheadz. 1999., Kemistry je, vraćajući se s gaže u Southamptonu, poginula u prometnoj nezgodi, svega nekoliko mjeseci nakon izlaska njihovog ''DJ-Kicks'' miksa koji je, prošlog tjedna, doživio re-izdanje, u sklopu 25 godina kuće !K7. Storm je nastavila solo karijeru, a domaća publika mogla ju je gledati na Outlook festivalu, na kojem je bila redovan gost.

Doc Scott

Poznat i kao Nasty Habits i The King of Rollers, Doc Scott je jedan od onih koji su puštali glazbu na ilegalnim rejvovima u UK-u, krajem 80-ih i početkom 90-ih. Prvu ploču je objavio još ’91., a posljednjih godina je, među mlađom generacijom, postao poznat kroz svoju radijsku emisiju Future Beats. I Scott je jedan od rezidenata Outlooka, gdje nastupa samostalno ili kao dio Metalheadz showcasea.

Randall

Randall spada među one koje brojne iduće generacije DJ-a navode kao onog lika koji ih je nadahnuo, a tijekom 30-ak godina karijere postao je jedan od sinonima za jungle i d’n’b. Prvi ozbiljniji angažman, Randall je dobio ’89. na londonskoj piratskoj radio postaji Centreforce. Omiljen među kolegama i publikom, od tad je nekoliko puta obišao svijet, nastupajući po klubovima i festivalima.

DJ Hype

I Kevin Ford, poznatiji kao DJ Hype, veteran je londonske scene piratskih radio postaja, kao suradnik Fantasy FM i Jeb FM, početkom 90-ih, otkad se bavi i produkcijom jungle i d’n’b glazbe. Vlasnik je etiketa Ganja Records i True Playaz čiji naziv nosi i serijal klupskih d’n’b evenata s najdužim stažem u Londonu koji je preživio čak i gašenje matičnog kluba Fabric.

Krust

Kirk Thompson, a.k.a. Krust, prvi je bend osnovao s bratom Flynnom. Njihov Fresh 4 imao je ’89. i jedan hit, ''Wishing on a star'', s kojim su došli u top 10 UK singlova i potpisali ugovor za Virgin. No, u dvije godine nisu ništa snimili, ugovor im je otkazan i ’92. su se vratili u Bristol, gdje Krust kreće u novu etapu, nakon poznanstva sa Ronijem Sizeom. Njihova uspješna suradnja prekinula se 2008., gašenjem labela Full Cycle, kad je Krust zaledio glazbenu karijeru kako bi se bavio life-coachingom. Full Cycle je rehabilitiran 2016., zajedničkom svirkom Krusta i Sizea.

Roni Size

Roni Size odrastao je na eklektičnoj glazbenoj sceni u Bristolu i, s 16 godina, redovno odlazio na zabave prvog britanskog sound-sytema The Wild Bunch (od kojeg su nastali Massive Attack, Tricky, itd.). Svoj prvi sampler nabavio je ’89., a počekom 90-ih s Krustom, Suvom i Dieom osniva Full Cycle label. S istom ekipom, ’96., pokreće i svoj najpoznatiji projekt, Roni Size & Reprazent. Njihov prvi album ''New Forms'' osvojio je '97. prestižne glazbene nagrade Mercury i MOBO.

Andy C

Iako nešto mlađi od ostatka imena na ovom popisu, Andy Clarke se na sceni i pojavio s puno manje godina od ostalih. Sa svega 15 godina osnovao je RAM label i objavio ploču ''The Touch/Valley of the Shadows'' koja se smatra prvim darkcore singlom. Ploča je ’93. osvojila nagradu za najbolji singl na nekadašnjem Hardcore Dance Awardsu i donijela Andyju i nagradu za najboljeg debitanta. RAM Records je, do danas, zadržao status inovativnog i progresivnog zvuka pa je, krajem 90-ih, među prvima predstavio techstep. Andy C posljednjih je godina i rezident londonskog kluba XOYO, a 2019. je rasprodao sve datume u XOYO-u, svega dva sata nakon objave.

LTJ Bukem

Školovani jazz pijanist, LTJ krajem 80-ih otkriva elektroničku glazbu i odlučuje postati DJ u ranoj fazi UK rave pokreta. Prve singlove objavljuje već ’91., a često ga se naziva čovjekom koji je udahnuo dušu d’n’b glazbi, budući da je na svom Good Looking Recordsu, promovirao drukčiji d’n’b zvuk, koketirajući s jazzom, funkom i ambijentalnom glazbom. U to vrijeme poznat kao intelligent jungle ili atmospheric d’n’b, od tog se zvuka razvio i liquid, najpopularniji d’n’b pravac. Gust raspored nastupa, LTJ Bukem odrađuje još od vremena Speeda, klupske večeri koju je vodio s Fabiom.

Fabio & Grooverider

Vjerojatno najpoznatiji britanski d’n’b tandem, Fabio & Grooverider danas uživaju status začetnika jungle/d’n’b scene. Zapravo, imaju ga još od perioda serijala RAGE londonskom Heavenu, prije 30 godina. Ovaj dvojac upoznao se 80-ih godina u klubu Mendozas, u Brixtonu. Spadaju među izvorne UK rave DJ-e, a vežu ih i radijski projekti, prvo na piratskoj postaji Phase One, a potom na Kiss 100,BBC Radio 1 i Rinse FM. Njihova suradnja se na kratko prekinula 2007., nakon što je Grooverider uhićen u Dubaiju zbog posjedovanja marihuane. Iako je osuđen na četiri godine zatvora, oslobođen je 2008. Prošle godine, Fabio & Grooverider objavili su kompilaciju ''30 Years of RAGE''.

Goldie

Apsolutna ikona britanske d’n’b scene, DJ scene i suvremene glazbe uopće, Clifford Price, a.k.a. Goldie, 80-ih se godina bavio breakdanceom i crtanjem grafita koji su ga odveli u Miami. Ondje je počeo prodavati grillze, zlatne zubne navlake koje su postale njegov zaštitni znak. U UK se vratio ’88. i prohodao s Kemistry (Kemistry & Storm) koja ga je uvela u svijet jungle glazbe. Prvi hit, ''Terminator'', bilježi ’92., pod imenom Metalheadz, kako je nazvao i label, dvije godine kasnije. Nakon albuma ''Saturnz Return'' iz ’98. i suradnje s Davidom Bowiem i Noelom Gallagherom, Goldie je postao prvi i jedini d’n’b celebrity, između ostalog i zbog brojnih kontroverzi na privatnom planu. Njegova veza s Björk okončala se pokušajem ubojstva pjevačice i samoubojstvom opsjednutog obožavatelja. 2010. se našao na meti medija, nakon što je njegov sin Jamie osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva. 2016. je primio odlikovanje Reda Britanskog Carstva za doprinos u kulturi. Godinu dana kasnije, uhićen je na festivalu Glastonbury zbog napada na redara koji nije pustio njegovu kćer Chance u backstage. Goldie je ostvario i manje uloge u nekoliko filmova, od kojih su najpoznatiji ''Svijet nije dovoljan'' iz serijala o Jamesu Bondu te ''Snatch''.

Next Page
Loading...
Loading...