Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: The Art of...

Xmas (posebna blagdanska epizoda)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 26 December 2019

Božićno vrijeme, došašće, Advent ili “the most wonderful time of the year” - kako ga je 1963. opjevao Andy Williams, ikona holivudskih šlagera; nekima je vrijeme darivanja, a drugima vrijeme duhovne obnove. Osim što je riječ o svetkovini najbrojnije svjetske religije, tijekom koje se planetom prenose poruke mira i ljubavi, komercijalna vrijednost Božića u modernom je društvu dovela je do polarizacije njegovog slavlja – intenzivni konzumerizam s jedne, odnosno temeljne kršćanske vrijednosti s druge strane. Negdje na pola puta između ovih krajnosti našla se božićna glazba, a za njenu evoluciju od duhovnih napjeva do radijskih hitova, pobrinule su se najveće američke pjevačke zvijezde prošlog stoljeća – Bing Crosby, Frank Sinatra, Nat King Cole, Ella Fitzgerald i dr. Njihovi božićni klasici, pored nekoliko kasnijih uspješnica poput “Santa Claus is coming to town” skupine Jackson 5, Whamov “Last Christmas”, “Wonderful Christmas time” Paula McCartneya ili “All I want for Christmas is you” Mariah Carey; tvore suvremeni božićni soundtrack, u kojem uživaju stari i mladi na svim kontinentima...

Svakako, ima i onih koji nisu skloni holivudskoj amerikanizaciji Božića kroz glazbu i film pa pronalaze alternativne interpretacije i načine kako se distancirati od globalno dominantnog trenda, a pritom ne odbaciti obilježavanje Božića. Sličnu ideju, između ostalih, zastupaju i brojni ljubitelji elektroničke glazbe i njeni autori. To je i jedan od razloga za iznimno rijetke slučajeve u kojima je netko iz sfere elektroničke glazbe ozbiljno pristupio produciranju božićnog singla, bilo kao autor ili remikser. Drugi je razlog što je sama ideja takvih singlova kontaminirana ogromnom količinom trasha još od ranih 90-ih, a danas multiplicirane kroz YouTube i ostale platforme koje, ovih dana, vrve prigodnim playlistama s kućnim “electro-house-mash-up” obradama božićnih hitova.

Stoga, svima vama koji imate želju, bar na kratko, slušati neku nestandardnu božićnu glazbu, poklanjamo 10 glazbenih prijedloga. Osim nekoliko neuobičajenih remikseva/edita božićnih klasika (koji se jednostavno ne mogu izbjeći), među ovim naslovima našle su se i neke house, deep house, breakbeat, hip-hop i nu disco izvedbe, u periodu od 1979. do 2018.

Za početak, najstarija na popisu:

Kurtis Blow - Christmas Rappin' [Mercury 1979.]

Kurtis Blow nije jedini hip-hoper koji je, u jednom trenutku svoje karijere, odlučio objaviti jedan božićni rap. 80-ih su to radili i Run DMC ili The Treacherous Three, nešto kasnije Eazy E i Snoop Dogg, a prije 10-ak godina i Kanye West. Ipak, ovaj singl Kurtisa Blowa značajan je i zato što je objavljen uoči Božića '79., odnosno svega 3 mjeseca nakon “Rapper's delighta” Sugarhill Ganga i trako ostao zabilježen kao prvi, komercijalno uspješan hip-hop singl u povijesti...

Crystal Waters - Merry Christmas All (John J-C Carr Club Mix) [I Am House 2018.]

Crystal Waters, velika zvijezda s početka 90-ih koju pamtimo po hitu “Gypsy Woman”, nikad nije nestala s glazbene scene. Iza sebe ima 3 albuma i 50-ak singlova (uključujući i jedan s Dennisom Rodmanom), a ovaj klupski “Merry Christmas”, iako zvuči prilično retro, zapravo je njen predzadnji singl, objavljen 2018. na etiketi I Am house.

Benjamin Wild – Christmas 2000 [Force Tracks 1999.]

Nije rijetkost da neke izdavačke kuće u svojim katalozima kriju neko izdanje s božićnim naslovom, no vrlo je često takvim singlovima jedini božićni element samo naslov... To je djelomično točno i za B stranu “Wellness EP”-a, objavljenog prije točno 20 godina, odnosno uoči posljednjeg Božića u 20.st. No za razliku od većine ostalih božićnih naslova iz minimal/deep/tech domene, hamburški producent Benjamin Wild ipak je, u ovom slučaju, vrlo suptilno, uspio dočarati blagdanski ugođaj na nešto drukčji način.

Eartha Kitt - Santa Baby (Alexkid & DJ Seep Remix) [Capitol 2005.]

Slijedi jedan od rijetkih reprezentativnih remikseva božićnih klasika, u ovom slučaju objavljenog na ponajboljom suvremenom božićnom kompilacijom ''Merry Mixmas'' iz 2005. Legendarnu “Santa Baby” Earthe Kitt koju je Orson Welles svojedobno prozvao najuzbudljivijom ženom na svijetu, na ovoj su kompilaciji obradili štićenici Laurenta Garniera, Alexkid i Seep.

Ella Fitzgerald - Sleigh Ride (The Latin Project Remix) [Capitol 2005.]

Na istoj kompilaciji pojavio se i britanski tandem Jeza Colina i Matta Coopera, inače klavijaturiste grupe Incognito. Pod imenom The Latin Project obradili su jedan od najpoznatijih božićnih evergreena, “Sleigh Ride”, u izvedbi Elle Fitzgerald. “Sleigh Ride”, istinski božićni klasik koji je doživio brojne reinterpretacije, prvi je put objavljen još 1949., a osim verzije Elle Fitzgerald iz 1960., poznata je i ona ženske grupe The Ronettes iz 1963.

Coldcut - Coldcut's Christmas Break [Ahead of our time 1989.]

Matt Black i Jonathan Moore, kao Coldcut djeluju još od ranih 80-ih, a često ih se proziva prvim zvijezdama britanskog rave pokreta. Prije no što su 1990. osnovali Ninja Tune, glazbu su objavljivali na etiketi Ahead of our time. “Coldcut's Christmas Break”, objavljen je uoči Božića '89., nakon uspješnog singla “People hold on” s Lisom Stansfield. Iako je prošao relativno nezapaženo, zapravo je prvo autorsko božićno djelo iz sfere elektroničke glazbe.

Nathan Fake - Silent Night [Border Community 2005.]

Kralj melankolije iz Norfolka, Nathan Fake, nakon vrlo uspješnih singlova “Outhouse” i “The sky was pink” kojima je, pored Jamesa Holdena definirao sjetni, atmosferični zvuk etikete Border Community, 2005. je, prilično odvažno, odlučio obraditi “Tihu noć”, svojevrsnu međunarodnu božićnu himnu koju je 1818. skladao austrijski kompozitor Franz Xaver Gruber.

Louie Vega – Louie Vega & Friends Christmas EP [Vega Rec 2017.]

Little Louie Vega, legenda njujorške house scene, osim kroz projekte Masters at work i NuYorican soul, aktivan je samostalno izdanjima na vlastitom Vega Recordsu. Jedan je od rijetkih renomiranih house producenata s nekoliko autorskih božićnih singlova, od kojih je prvi objavljen još 2008., pod imenom Elements of life. Posljednji, na kojem su mu se pridružile pjevačice Tawatha Agee i Cindy Mizelle, objavljen je 2017. kao Louie Vega & Friends Christmas EP.

Chris Rea - Driving Home For Xmas (The Revenge Rerub) [not on label 2009.]

Škotski majstor disco edita, Graeme Clark ili The Revenge, posljednjih je 15-ak godina obradio čitav niz plesnih hitova 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, od kojih su mnogi i službeno objavljeni na etiketama kao što su Jiscomusic ili Home Taping Is Killing Music. No još je veći broj onih neobjavljenih i shareanih putem raznih internetskih kanala. Među njima je i odličan edit ovog božićnog hita Chrisa Reae iz 1986.

DJ Q - All I Want For Xmas Is Q [not on label 2013.]

“All I want for Christmas is you” Mariah Carey iz 1994., kronološki je posljednji veliki božićni hit, a ujedno i njena najpoznatija pjesma, čija se popularnost danas može mjeriti još samo s “White Christmas” Binga Crosbyja. To je pjesma koja, ovih dana, istovremeno svira u stotinama tisuća trgovina, kafića, štandova, radijskih i TV postaja diljem svijeta. Adaptirana je i objavljena kao dječja slikovnica i animirani film. Mariah Carey je napisala i knjigu o njenom nastanku, prema kojoj će se, navodno, snimati i igrani film. Tijekom čitavog perioda, “All I want for Christmas is you” doživjela je na stotine obrada i remikseva raznih stilova i jezika, od amaterskih YouTube uradaka pa do prepjeva glazbenih zvijezdi poput Michaela Bubblea. Među raznoraznim plesnim inačicama, očekivano dominira gomila neautoriziranog šunda, uz svega nekoliko duhovitih verzija, poput ove koju je DJ Q 2013. ponudio kao besplatan download...

Next Page
Loading...
Loading...