Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Skladba, pjesma, traka…

Zašto skladatelji elektroničke glazbe imaju trake, skladatelji klasične glazbe skladbe, a svi ostali pjesme? Po čemu se razlikuje traka od skladbe ili pjesme?

  • Dubravko Jagatić | Foto: Adi Goldstein/ Unsplash
  • 11 September 2019

Nekako se uz razvoj elektroničke glazbe uvriježio naziv traka za svaku novu stvar, pjesmu, skladbu, singl… Opće je poznato da je elektronička glazba preskočila i zaobišla sve granice, te ujedinila plemena širom svijeta koji uživaju u toj istoj glazbi ne priznajući nikakve nacionalne, rasne ili rodne podijele. Svejedno, izraz traka koristi se u cijeloj regiji i označava pjesmu, skladbu, singl… bez obzira radi li se o deep houseu, ambientu, industrialu, technu, tranceu itd. Traka je zapravo naša riječ za tape, no zašto tape, a zašto ne pjesma, skladba, singl…? Kada skladatelj ozbiljne glazbe sklada neku glazbu, najčešće zapiše note i potom uz pomoć glazbenika stvori novo glazbeno djelo – skladbu. Kada skladatelj popularne glazbe piše pjesmu, najčešće ne zapisuje prvo note već improvizira pjesmu na gitari ili klaviru pa potom uz pomoć ostalih glazbenika stvori novi pjesmu koja potom postaje njegov novi singl.

Stvaratelji elektroničke glazbe ni po čemu se ne razlikuju od ova dva glazbena umjetnika osim što umjesto notnog zapisa i klasičnih instrumenata koriste suvremenu tehnologiju za stvaranje odnosno skladanje glazbe. Drugim riječima, riječ je o skladateljima glazbe bez obzira o kojem se glazbenom žanru radilo. I zašto onda skladatelji elektroničke glazbe imaju nove trake, skladatelji popularne glazbe nove pjesme, a skladatelji klasične glazbe nove skladbe i glazbena djela?

Naravno da je na prvom mjestu kvaliteta i sadržaj, no nekako su zbog spomenutih naziva odvojeni stvaralački procesi te tri vrste glazbenih umjetnika iako svi stvaraju glazbena djela. Možda su servisi za distribuciju i promociju elektroničke glazbe traxsource i beatport ti koji su putem world wide weba stvorili zajednički globalni jezik skladatelja elektroničke glazbe ne promovirajući singlove i skladbe već trax odnosno nove trake. Možda baš zato skladatelji klasične glazbe ne razumiju skladatelje elektroničke glazbe koji govore o nekim trakama istovremeno sa visine gledajući na skladatelje popularne glazbe kao manje važne glazbene umjetnike.

Nitko ne brani skladateljima klasične glazbe da predstave svoju novu traku ili skladateljima elektroničke glazbe da predstave svoje novo glazbeno djelo, no nekako bi bilo fer da postoji jedan naziv za pjesmu, skladbu, singl… Ipak je riječ o glazbi kao umjetničkom djelu i autorima koji su stvorili to djelo zbog čega apriori zaslužuju određenu vrstu priznanja i poštovanja. Kako od svojih kolega tako i od ljubitelja glazbene umjetnosti.

Next Page
Loading...
Loading...