Menu
Home Novosti Menu
Playlist

Najbolje East Coast hip hop stvari (1. dio)

Cijela tužna priča s DMX-om podsjetila nas je na neke od njegovih najvećih hitova kao i na hitove njegovih kolega s Istočne obale a čije stvari još uvijek volimo čuti; evo prvi dio popisa najboljih

  • Mixmag (JOEL GRIFFITHS) I Foto: Mixmag
  • 14 April 2021

Istočna obala Sjedinjenih Država rodno je mjesto hip hopa. DJ Kool Herc, Grandmaster Flash, The Sugarhill Gang, Kurtis Blow i Run-DMC definirali su žanr u samim počecima, otvorivši put kultnom stilu New Yorka da raste i osvoji svijet. Tijekom sljedeća dva desetljeća New York će nastaviti stvarati neka od najvećih imena rapa - legende kao što su Nas, The Notorious B.I.G i Tupac Shakur rođene su u Velikoj jabuci.

Zvuk hip hopa mijenjao se tijekom godina, obuhvaćajući stilove poput boom bapa, jakog beata i samog rapa - introspektivnog, angažiranog pa sve do mumble rapa i trapa. Kroz evoluciju stila, artisti iz New Yorka neprestano su stvarali klupske bangere koji su sposobni izdržati test vremena, kritički i komercijalno. U nastavku donosimo prvi dio popisa najboljih 20 pjesama koje zajamčeno pokreću bilo koji party, u bilo kojem gradu i u bilo kojoj zemlji.

RUN-DMC
'IT'S TRICKY'

Objavljena početkom 1987. godine, ova je stvar najbolji prikaz old skool rapa. Run-DMC su prvi hip hop kolektiv koji je imao zlatni album i koji je bio nominiran za nagradu Grammy sa svojim istoimenim albumom iz 1984. godine. Utjecali su na artiste poput Eminema, Nasa i A Tribe Called Questa koji ih spominju u svojim stvarima.

Ova pjesma sadrži gitarski riff uz brzi 'back-and-forth' između MC-a. Run-DMC bili su poznati po tome što su nalazili samplove koji su njihove pjesme činili momentalno prepoznatljivima i privlačnima za široku publiku. Ova žustra, poletna i živahna hip hop East Coast stvar nužna je za bilo koji party.

KRS-ONE
'SOUND OF DA POLICE'

Utjecaj ovog South Bronx MC-a na East Coast hip hop ne može se precijeniti. Prozvan je 'The Teacher' zbog bijesnih i politički vođenih poruka u njegovim pjesmama. Unatoč raspoloženju ili tonu beata, svojim bi odabirom stihova neprestano zagovarao dublju poruku.

Objavljen u prosincu 1993. godine, ovo je posljednji singl na njegovom debitantskom solo albumu “Return of the Boom Bap”. Beat nadahnjuje ples s grooveom i funkom dok je flow KRS-One-a, slojevit i u žargonu.

THE NOTORIOUS B.I.G.
'JUICY'

Spominjanje u istoj rečenici s Biggiejem obično se smatra najvećom čašću MC-a. Nosio je prepoznatljiv brand introspekcije koja je definirala zlatno doba hip hopa. Moć Christophera Wallacea kao story-telling MC-a, nedvojbeno je otvorilo put suvremenim zvijezdama poput Kendricka Lamara, J. Colea i Joynera Lucasa da stvore stihove koji su istovremeno i jaki i idealni za klub. 'Juicy' je primjer takve izvanredne kombinacije.

Sad već kultni hit, 'Juicy' je Biggiev prvi singl na njegovom albumu prvijencu “Ready to Die”. Njegov flow na ovoj stvari je bez premca. East Coast hip hop beat je groovy i nostalgičan, slojevit s harmoniziranim vokalima.

THE NOTORIOUS B.I.G.
'HYPNOTIZE'

Biggie je utjecao na cijelu jednu generaciju pa i šire. Glazbeni spot za 'Hypnotize' bio je spektakularan krajem 90-ih. Imao je helikoptere, jahtu, motore, sirene i jurnjavu brzim automobilima gdje Puff Daddy vozi unatrag dok Wallace repa. Video je snimljen u veljači 1997., samo mjesec dana prije nego što je Biggie umro, u trenutku kada je smatran jednim od najvećih imena hip hopa.

Biggie bez napora repa preko možda i najznamenitijeg hip hop beata devedesetih, koji je Puff Daddy sagradio od downtempo groova i basslinea, semplirajući ritam iz jazz-funk hita Herba Alperta iz 1979. godine “Rise”. U tandemu s Biggijevom igrom riječi, njegov je flow zaista prilično hipnotički.

FATMAN SCOOP FT. CROOKLYN CLAN
'BE FAITHFUL' (PUT YOUR HANDS UP)

Ova je stvar pravi hip hop banger dizajniran da zadovolji sve one koji žele zabavu. Drži učinkovitu vezu između pristupačnosti i kvalitete, pozivajućim tekstom i hrapavim beatom.

Isaac Freeman zvani Fatman Scoop udružio se s produkcijskim dvojcem Crooklyn Clan kako bi stvorio ovaj klupski klasik. Izvorno objavljen 1999. godine, Scoopov flow savršeno funkcionira sa sempliranom disko-funk stvari Faith Evans “Love Like This”. Bass dropovi protresu cijeli klub i svaki hip hop DJ to zna i koristi.

DMX
'PARTY UP' (UP IN HERE)

DMX je složio ovu stvar u vrijeme kad je taj 'violent delivery' bio u epicentru hip hop kulture. Njegov je rap, barem djelomično, potvrđivao njegove izjave. Klupski svijet gravitirao je ovom zvuku jer je i zvučno itekstualno predstavljao cijeli taj lifestyle.

Ovaj hardcore hip hop shaker objavljen je na prijelazu milenija. Unatoč tiradi homofobnih izjava i mizoginije kod repera s Istočne obale, ova se stvar nekako prihvatila kao komedija pop kulture ranih nultih godina, recimo poput Davea Chappellea. Ova energična himna potiče ekipu da se opusti i ostavi samokontrolu kod kuće. Stvar na koju ćemo valjda uvijek plesati i sa sjetom se prisjećati DMX-a.

M.O.P.
'ANTE UP' (ROBBIN HOODZ THEORY)

Tijekom svoje karijere M.O.P su se držali undergrounda. Međutim, ostatku svijeta pretežno su poznati po ovom hitu. Sposobnost M.O.P-a da stvori rock-rap bangere ono je što je ovu stvar učinilo magnetom za privlačenje masa. Zapravo, grupa je izjavila da im je gitara omogućila veću izražajnost nego od hip hop bubnjevi.

Podrijetlom iz Brooklyna, Mash Out Posse serviraju agresiju i liričnost kako bi se uklopili u žestok beat dizajniran da energizira i motivira.

BUSTA RHYMES
'BREAK YA NECK'

Na početku stoljeća, Busta se hvalio reputacijom “vođe nove škole”, blagoslovljen složenom tehnikom repa i solidnim katalogom pjesama.

Tempo lirske izvedbe Busta Rhymesa na “Break Ya Neck” poklapa se s hipnotičkom produkcijom pjesme, zahvaljujući legendi West Coasta - Dr. Dreu. Semplirajući gitarske rifove “Give It Away” Red Hot Chili Peppersa, uz prateće vokale grupe Truth Hurts, to je beat koji je odmah prepoznatljiv i koji je teško zaboraviti.

FAT JOE FT. ASHANTI
'WHAT'S LUV?'

Ova stvar vrišti 'početak 2000-ih' i to joj daje nostalgičnu privlačnost suvremenim slušateljima, s produkcijom koja će zasigurno napuniti plesni podij. U vrijeme kada su hip hop umjetnici shvaćali prednosti spajanja smooth R'n'B-a s gangsta repom, ovo je arhetip te formule.

Fat Joe spojio se sa Ja Ruleom i Ashanti i stvorio ovaj melodični banger. Hook inspiriran Tinom Turner i klavirska linija stvaraju atmosferu na plesnom podiju.

CAM'RON FT. JUELZ SANTANA
'OH BOY'

Sredinom 90-ih Cam'ron je svoju rap karijeru držao na uzici, takoreći, žonglirajući s košarkaškom stipendijom iako ga je privlačio rap. Kad je izbacio ovaj hit, njegov put postao je jasan i stekao je reputaciju kao autor mekšeg, radiofoničnijeg rapa, ekscentričnijeg i samosvjesnijeg.

Produkciju ove stvari iz 2002. potpisuje Just Blaze koristeći ponavljajući, visoki vokalni sempl Rose Royce. Rezultat je opuštena, optimistična melodija za ugodan vibe na plesnom podiju.

Next Page
Loading...
Loading...