Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Fotogalerija praznih londonskih klubova tijekom lockdowna

Serija Let Us Dance Khroma Collectivea prikuplja sredstva za londonsku industriju noćnog života

  • Mixmag I Foto: Khroma Collective
  • 20 March 2021

Let Us Dance nova je serija fotografija koja dokumentira prazne londonske noćne klubove tijekom lockdowna a čiji je cilj prikupljanje novca za pomoć industriji noćnog života engleske prijestolnice. Projekt vode suosnivači Khroma Collectivea, Jake Davis i Rob Jones, koji već deset godina fotografiraju većinu londonskih plesnih podija.

Za potrebe ove serije fotografija, odabrali su 40 klubova i dvorana tijekom lockdowna, fotografirajući ih u vrijeme kad su obično pred njima bili redovi za ulazak i kad se u zraku osjećao hype. Fotografije su snimljene na filmu srednjeg formata, dajući fotografima priliku da eksperimentiraju s manje korištenim stilovima koji se odnose na uobičajeno brzu scenu noćnog života, a za stvaranje svake fotke bilo im je potrebno oko 15 do 20 minuta. Među klubovima i dvoranama koje su slikali našli su se fabric, Brilliant Corners, Corsica Studios, Dalston Superstore, E1, Fold, Heaven i Tobacco Dock.

Cilj projekta je podići svijest o utjecaju korone na londonsku industriju noćnog života, a prodaju se printovi dimenzija 11"x 14" po cijeni od 30 funti, pri čemu se 40% ukupne dobiti donira NTIA-i i distribuira u skladu s tim.

O cijelom projektu Rob Jones je rekao: “Ovaj je projekt nastao kad smo Jake i ja shvatili da će mjesta/klubovi u kojima obično radimo svaki tjedan u Londonu biti zatvorena u dogledno vrijeme. S obzirom na okolnosti u kojima se svi trenutno nalazimo smatrali smo da je važno dokumentirati scenu noćnog života glavnog grada, da svi vide kako trenutno izgleda industrija noćnog života. Iako je pandemija definitivno nešto što treba zaboraviti, mislim da je važno da imamo nešto za arhivu i na što ćemo se osvrtati u godinama koje dolaze. Ovaj projekt bio je i način da ljudi, kad vide fotografije, obnove sretne uspomene koje imaju uz klubova i prostora koje smo snimili te da ih podsjetimo da će se noćni život uskoro vratiti i da ćemo se opet plesati (i raditi)”, objasnio je i dodao: “Projekt smo u potpunosti odradili na biciklima (kako bismo smanjili upotrebu javnog prijevoza/taksija) noseći kamere i stative privezane za torbe, vozeći bicikl po cijelom Londonu. Oboje volimo snimati filmom, također smo sami skenirali film, stoga nam je sve ovo predstavlja veliko i ispunjavajuće postignuće.”

Nadovezao se i Jake Davis koji je rekao: “Ideja za projekt nastala je kad smo Rob i ja imali prvi socijalno distancirani sastanak u parku tijekom lockdowna. Sva otkazivanja festivala i ogromne, nagle promjene u našem načinu života doista su učinile svoje i mi smo samo htjeli ići na ta mjesta i ponovno fotografirati, napraviti fotografije koje nešto znače i imaju svrhu. Ideja o nizu fotografija koja prikazuju zatvorena vrata možda na papiru izgleda malo bezveze, ali kad ih malo bolje pogledate, ta vrata imaju veliko značenje za ljude širom svijeta i snimiti ih u sporom procesu srednjeg formata, u vrijeme kada su inače ulice vrvjele od uzbuđenih clubbera, stvarno je pomoglo da se naglasi teško stanje s kojim se industrija trenutno suočava. Za neke od tih slika trebalo je 15/20 minuta - zamislite kako je čudno da je Brixton Road toliko prazan da smo to uopće mogli učiniti. I to je zapravo ono što pokušavamo pokazati ovim fotografijama”, objasnio je. “Uzeli smo naslov iz kampanje #letsusdance jer odgovra onome što smo osjećali dok smo snimali neke od naših omiljenih klubova. Smatrali smo da je prikladno nastaviti s podizanjem veće svijesti i podrške za našu industriju kroz ove fotografije i prodaju printeva. Postojala je ideja da sa serijom prođemo cijelu zemlju, da otputujemo u sedam drugih gradova Velike Britanije, ali putovanje izvan Londona tijekom korone, nažalost, predstavljalo je preveliki izazov pa to za sad nismo mogli realizirati”, zaključio je Davis.

U nastavku pogledajte neke od fotografija a printeve možete kupiti ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...