Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: Banda Panda

U novom nastavku rubrike u kojoj se bavimo svježim imenima regionalne glazbene scene, upoznajte DJ dvojac iz Beograda

  • Jovana Radovanović | Foto: Banda Panda press
  • 22 September 2020

Banda Panda je beogradski DJ dvojac koji čine Johana i Dušan, prijatelji i dugogodišnje kolege. Pored DJ-inga, oboje su grafički dizajneri koji su i studirali zajedno tako da je Banda Panda zapravo nastala kao njihov “školski projekat” 2010. godine. Vodili su se idejom da vizuelne ideje spoje sa muzikom i onda ih realizuju u klupskom prostoru kroz seriju instalacija, VJ-inga, skulptura, filmova. U početku je u taj kreativan proces bilo uključeno više kolega i prijatelja koji su na različite načine doprineli kreiranju upečatljivog brenda Banda Panda. U proteklih deset godina, mnogo toga se izmenilo i dvojac je danas fokusiran isključivo na muziku i party serijal BIPOLAR gde su nastupali izvođači kao što su DJ Sundae, Manfredas, Moscoman, Alien Alien, Mangulica FM, DJ Overdose (live), Chorbika, WC7, 33.10.3402, Bagheera, IIV, Neomodern & Miki Flesh i drugi.

Njihov zvuk bismo opisali kao spor, mračan elektro, nekad na ivici psihodelije, uz elemente r’n’r-a. Svoj pristup i stil muzici gradili su kroz godine, pod uticajem različitih muzičkih faza, žanrova i izvođača. U međuvremenu njihov doživljaj klabinga i onoga što danas žele da čuju i puštaju u klubu se dosta promenio i dobio novu formu i sadržaj.

Razgovarali smo s Johanom, a prvo nam je pitanje bilo kako se nose sa novonastalom svetskom pandemijom, zabranom nastupa i zastojem muzičke industrije:
“Ova svetska situacija se sa jedne strane poklopila sa našim ličnim životima, gde nam je tzv. primirje i izolacija dobrodošla. Ali, sa druge strane, teško da je itko mogao da pretpostavi da ćemo se za svega nekoliko meseci naći u distopijskom sci-fi filmu, sa globalnom pandemijom i bez dozvole izlaska na ulicu po nekoliko dana. Situacija svakako nije ohrabrujuća za muzičku industriju, kao i mnogo druge, poput ugostiteljstva, i sigurno je da ce ovakve mere ostaviti negativne posledice kroz neki budući period. Međutim, veoma je interesantno i to kako se cela scena promenila i prilagodila u kratkom periodu. Rave-ovi i festivali se održavaju online, DJ-evi strimuju iz svojih soba dok ih mi pratimo iz naših... U Beogradu se dešava talas matineja dok su programi sastavljeni od samo lokalnih DJ-eva. A to plesanje uz suton, donosi neki festivalski duh svakog vikenda”

S obzirom da su klubovi i festivali najteže pogođeni trenutnim svetskim (ne)prilikama, želje i ideje ovog beogradskog DJ dua u vezi budućih nastupa su i dalje na stand by-ju. Do sada su preferirali manje festivale i klubove koji su posebno pogođeni – jer je njihova komercijalna i ekonomska isplativost i u “normalnim” okolnostima dosta ograničena. Za početak, nadaju se organizaciji nekog allnighter-a u Beogradu. Uostalom, ova godina je za članove Banda Pande posebno značajna - na jesen se obeležava deset godina njihovog postojanja.

Za kraj razgovora Johana dodaje: “Sadašnji planovi se odnose na kraći vremenski period, pratimo kakva forma klabinga nas očekuje ove zime u ovoj situaciji. Ono što svakako planiramo je da proslavimo nas jubilej, ali o tome više informacija uskoro!”

Bandu Pandu možete pratiti na Instagramu i Facebooku.

Next Page
Loading...
Loading...