Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: Nevena Jeremić

U novoj rubrici pišemo o mladim nadama na regionalnoj sceni a prva na redu je mlada beogradska DJ-ica

  • Jovana Radovanović | Foto: Iva Radovanović, Ksenija Jaredić i Nebojša Babić
  • 23 December 2019

Za Nevenu Jeremić, DJ-icu iz Beograda, verovatno ste čuli ukoliko ste ovog leta posetili Love fest u Vrnjačkoj banji ili novosadski Exit. Iako mlada, Nevena je na sceni već pune četiri godine, nastupajući u klubovima i festivalima u Srbiji i regionu.

Za bavljenje muzikom opredelila se spontano, iz radoznalnosti, što se na kraju ispostavilo kao presudna životna odluka. Uglavnom je tako u životu, zar ne? Nepretenciozni, minimalistički i svedeni, Nevenini setovi kombinuju elemente house, deep house, disco i soulful muzike, ako moramo da je ubacimo u određene žanrovske ladice. “Dugi niz godina sam slušala elektronsku muziku pre nego što sam rešila da se oprobam i sama kao DJ. Uvek mi se sviđao kontinuitet koji elektronska muzika pruža, da ne postoji pauza između dve pesme, da se sve nastavlja jedno na drugo i da kroz tu kombinaciju može nešto potpuno novo da nastane”, otkrila nam je Nevena.

U početku, na njenim nastupima mogli ste da čujete karakteristične hipnotišuće, minimalističke melodije, po uzoru na francusku i rumunsku elektronsku scenu. U međuvremenu, svoj repertoar “začinila” je drugim žanrovima i izgradila prepoznatljiv “organski” zvuk koji je prilagodljiv raznim prostorima – od manjih, intimnih klubova do velikih rejvova u hangarima.

Kao i za sve druge stvari u životu, Nevenu karakteriše minimalizam koji je, istovremeno, slojevit i kompleksan. Pored muzike, Nevena se pronalazi i u crtanju geometrijskih oblika, popularnih mandala, trčanju i jogi.

O budućnosti elektronske muzike Nevena razmišlja kritički, sagledavajući obe strane koje Internet, nove tehnologije i društvene mreže donose: “Elektronska muzika je postala prilično mainstream i ono što se uglavnom desi sa svakim trendom jeste da vremenom interesovanje za njega postane manje. Mislim da svakako neće više biti toliko zastupljena kao sada. Takođe, postoji problem hiperprodukcije koji ne verujem da će se u budućnosti promeniti iz prostog razloga što će tehnologija potrebna za njeno pravljenje biti dostupnija sve većem broju ljudi.”

Na naše pitanje kako se društvene mreže, internet i marketing preslikavaju na svet muzike odgovorila je: “Na celu muzičku industriju danas dosta utiču društvene mreže i to što se one na neki način zloupotrebljavaju jer se primat ustupio marketingu umesto kvalitetu. Odmah da se ogradim, ne mislim da su društvene mreže loše, one svakako mnogo pomažu i mnogo je lakše ostvariti komunikaciju putem njih, samo mislim da muzička industrija ne bi trebalo da se zasniva na njima.”

Kao pravi muzički moljac, Nevena se trudi da što više istražuje muzičke svetove i prepliće razne žanrove kako bi pogodila ONAJ trenutak na dancefloor-u o kojem će se još dugo pričati.

O planovima za budućnost, Nevena ne voli da razglaba jer joj to stvara dodatni pritisak koji je sputava u trenutnom radu. Mi se nadamo nekim prvim autorskim stvarima kao sledećem nivou u njenom muzičkom izrazu.

Next Page
Loading...
Loading...