Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: Onien

Kroz rubriku Fresh u kojoj se bavimo mladim nadama regionalne glazbene scene, upoznajte mladog beogradskog DJ-a i producenta

  • Jovana Radovanović | Foto: Onien Press
  • 16 June 2020

Šta nastaje kad se spoji ljubav prema programiranju i elektronskoj muzici? Eksplozivni mix deep housea i techna koji potpisuje Ognjen Josipović - Onien, muzički producent/DJ iz Beograda. Početkom 2000-ih Ognjen je otišao na prvi rejv tehno mastera Davea Angela i tada započinje svoje muzičke eksperimente. U početku, radio je techno tribal stvari koji je u to vreme bio jako popularan žanr. U međuvremenu, menjao je i razvijao svoj stil, i danas Ognjen stvara deep/progressive/melodic techno stvari koje možete preslušati - ovde.

Od mnogobrojnih izdanja, možda ste ukačili njegov remix stvari “Can’t help the way I feel” od australijske grupe Sneaky Sound System. U septembru 2018. godine, među hiljadama učesnika, ova stvar pobedila je na remix takmičenju i našla se na izdanju labela Marka Browna, CR2 Records.

Iako je pandemija uzdrmala muzički svet, Ognjen ne prestaje sa radom i uskoro se sprema novo izdanje na popularnom Iconic labelu. Kako kaže, njegov stvaralački proces zavisi od raspoloženja i inspiracije: “Uglavnom krenem da eksperimentišem na nekom novom studijskom dodatku, da li je to neki novi synth, rhythm drum mašina ili softver/plugin i obično jako brzo se stvori ideja i osnova za dalji rad. Zatim kreće faza razvoja zvuka/dinamike u aranžman nakon kog se prelazi na mix i na kraju na master.”

Ognjen odlazi korak dalje, tako da svoje demo stvari sam mixuje i masteruje. Svaki label ima svog mastering inžinjera koji daje final touch traci koju hoće da izdaju. Ognjen uglavnom radi na više stvari u isto vreme, a finalni “proizvod” sluša na što više različitih sistema kako bi ukačio i najsitnije muzičke detalje. Kaže i da uvek primeti nešto što može da se dodatno popravi, doda ili oduzme pesmi kako bi ona na kraju zvučala baš onako kako je on zamislio u glavi.

U poslednje vreme, jak uticaj na Ognjenov rad ima zvuk After-life labela i dua Tale of Us. Privatno, voli da isprati bilo šta novo od artista kao što su Denis Horvat, Patrice Baumel, Hosh, Robert Babicz, Marc Romboy, Dixon...

“Naravno, uvek volim da čujem i naučim nešto novo, da li je to neki zvuk u nekoj stvari ili pristup Dj-ingu/produciranju, rad svakog umetnika utiče na moj pristup i stil. Sa druge strane, što se tiče zvuka, imam svoju ideju zvuka kome težim u svakoj stvari i gledam da mu dodam neki element koji bi ga razlikovao i bio unikatan”, kaže Ognjen.

Za sada, muzika predstavlja Ognjenov hobi, pored stalnog posla programera koji mu “pojede” najviše vremena. Njegov dreamplace za puštanje muzike je Nation of Gondwana, muzički festival koji se dešava u blizini Berlina, krajem jula. Preferira festivale, više nego klupske nastupe, zbog jedinstvene atmosfere i energije koja se tamo stvara.

Trenutno, Ognjen uživa u novom studijskom prostoru gde najviše vremena provodi testirajući novu opremu i zvukove. Ima dosta završenog materijala koji čeka na pravi trenutak da bude izdat. Pored muzike, Ognjen je pokrenuo i svoj privatni fashion label No.X inspirisan godinama rejvova iza sebe. Čekirajte Ognjenove društvene mreže Instagram i Facebook za više informacija o njegovim muzičkim poduhvatima.

Next Page
Loading...
Loading...