Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: SUN U

Novo izdanje naše rubrike u kojoj se bavimo mladim nadama regionalne scene govori o synth popu na balkanski način

  • Jovana Radovanović | Foto: Hrvoje Banić, Vjekoslav Palinić i Sunčana Špriovan
  • 15 April 2020

Predvodnica novog pop pokreta, Sanja Šiljkovic a.k.a SUN U je kantautorka, animatorka i 3D grafička dizajnerka. Jednom rečju – renesansna ličnost. Iako je SUN U njen najsvežiji projekat, Sanju smo upoznali kao pevačicu benda Lollobrigida, s kojim je snimila njihov drugi album. Ova mlada, talentovana i vedra devojka na sceni je više od 15 godina, stvarajući i izvodeći muziku, pred kraj 2019. godine stigao je i njen prvi solo album “Discover” a upravo je objavila i video za svoju novu stvar, “T.R.A.G.”.

Sa 20 godina njen talenat prepoznat je od strane Glazbene unije gde je nagrađena za najperspektivnijeg mladog muzičara. Na prošlogodišnjem Rock&Off-u osvojila je i priznanje struke sa nominacijom za elektro izvođača godine, kao i nagradu Ambasador za najperspektivniji projekat elektronske muzike. Na ovom dobrom talasu Sanja nastavlja da stvara – jer muzika predstavlja njen dom i prvu ljubav.

Elektro-pop zvukove Skandinavije upakovala je na svoj, specifično balkanski način - dovoljno mračan, ali ne i pesimističan, Sanjin pristup synth pop žanru unosi svežinu na našu muzičku scenu. Njeni tekstovi tematizuju teme koje se tiču ljudske psihe, ponašanja u društvu, unutrašnjih strahova, borbi, motivacije - svih onih stvari koje nas čine ljudima.

“One girl, lots of instruments? Elektronika koja nije programirana, već odsvirana” – Sanjin je jezgrovit odgovor na pitanje o tome kako bi predstavila svoj rad.

Dok su se njeni vršnjaci igrali Barbikama, Kenovima i drugim lutkama, ona se interesovala za mini sintove – i tako je sve počelo. Od igre do prvog solo albuma prošlo je dosta vremena a SUN U je na tom putu istraživala različite instrumente, eksperimentisala zvukova, pevala, menjala bendove i pisala...

Prije nepune tri godine, odlučila sam da se skroz osamostaliti i krenuti u solo vode sa muzikom kakvu osjećam i želim raditi. Muzika je za mene katalizator emocija, iako sam po prirodi vrlo zatvorena osoba i teže ispoljavam emocije”, kaže.

Sanja nije osoba od uzora, nekako uvek želi i traži nešto od sebe radi sebe. Muzika je, kaže, stvar “više sile” koja je goni da napravi nešto po čemu će je pamtiti, šta god to bilo. Na pitanje koji nastup joj je posebno ostao u sećanju, SUN U odgovara: 
“Definitivno moj prvi samostalni koncert u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, u novembru prošle godine. Radila sam skoro godinu dana na produkciji tog koncerta. Napravila sam sat vremena animacije. Svaka pjesma je imala svoj custom vizual sinkan na mjuzu u milistotinku! Sve zamišljeno kao svojevrsni light show, znači imala sam ogromni video zid od 9 metara (točnije 45m2), na kojem su se vrtile te animacije! Bilo je preludo! Hrpa ljudi, odličan vibe i def se isplatila svaka uložena kuna!”

Iako je do sada pisala i stvarala na engleskom jeziku – jer se to njenom uhu bilo prirodno i ugodno, sada pravi mali zaokret sa prvom stvari na hrvatskom jeziku.
Puno se protezalo to pitanje pjevanja na engleskom jeziku, puno radio stanica mi je držalo zatvorena vrata radi toga. Sad ću vidjeti hoće li se nešto s domaćim tekstom promijeniti (ili ću morat bježat u neke sjevernije krajeve (smijeh)), pa ću onda razmatrati što mi je činiti za dalje. Prvi album je izašao ljetos, sad radim na drugom. Ajmo reći da kad malo proberem stvari, imam već dvije trećine albuma, ali se ne žurim. Prvo će sad opet ići naglasak na singlove, pa onda lagano, kad dođe vrijeme za album, dođe”, zaključila je SUN U.

Next Page
Loading...
Loading...