Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: Tamara Ristić - Kezz

U novom nastavku rubrike u kojoj se bavimo mladim nadama regionalne scene, pišemo o svestranoj beogradskoj umjetnici

  • Jovana Radovanović | Foto: Igor Generalović i Kezz press
  • 28 January 2020

Ako tragate za nešto drugačijim muzičkim izrazom – bacite uvo na Tamaru Ristić Kezzproducentkinju, kompozitorku i live loop umetnicu iz Beograda. Njen egzotičan spoj tradicije i budućnosti, električnih i instrumentalnih melodija, uz vokalnu pratnju inspirisanu etno nasleđem Balkana prepoznali su nadaleko, čak i u Londonu. Tamo je Kezz 2017. godine na “World Music Network” konkursu ušla u najuži izbor od tri pesme sa svojim prvim singlom“Moma”. Svoju muziku stvara i izvodi sama, uz poneko gostovanje dugogodišnjeg saradnika i gitariste Vlade Bojića. Pored energičnih koncerata gde vešto “žonglira” sa klavijaturama, looperom, vokalnim procesorom i semplerom, Kezz nastupa i u klubovima gde izvodi svoje posebno osmišljene live setove. Jedan od najistaknutijih bio je nastup u klubu 20/44 gde je pevala, puštala muziku i u isto vreme improvizovala na loop mašini. Ne zanemaruje ni vizuelni aspekat svojih nastupa – prepoznaćete je po metalu, šljokicama, intenzivnoj šminci i “spejsi” izgledu – jer je celokupan doživljaj važan.

“Muzika koju komponujem je raznolika, od eksperimentalne, world musica, elektro-pop zvuka, elektronike, do primenjene muzike za izložbe, performanse, film, kao i pozorište gde sam uglavnom komponovala za decu. Pristupam joj iz emocionalnog aspekta, radim ono što me uzbuđuje i ispunjava, bilo da se radi o stvaranju ili nastupima. Zbog toga se i nisam žanrovski opredelila, iako planiram da sve što radim razgranam u nekoliko projekata. Muzika je moja sloboda”, otkrila nam je a na naše pitanje da li veruje u ideju “uzora”, Kezz je odgovorila:“Uzori su neizbežni, iako ih ponekad nismo u potpunosti svesni. Često se insistira na izdvajanju jednog, što je apsolutno nemoguće. Meni je proces otkrivanja uzora vrlo interesantan, jer oni uopšte ne moraju biti iz oblasti kojom se bavimo, a čak ni ljudi, nego predeli, priroda, itd”.

Pre nego što se posvetila muzici, Tamara je završila Istoriju umetnosti, a detinjstvo je provela glumeći u pozorištu Art Teatar u Kikindi. Na sceni se oseća najprirodnije - to je mesto koje joj pruža sigurnost i slobodu u isto vreme. Osim što stvara muziku, Kezz je i posvećena istraživanju i slušanju glazbe - izbor zavisi od trenutne situacije i životne faze. U poslednje vreme su to Kralj Čačka, Magnifico, Artan Lili... Nedavno je otkrila elektronske melodije Harrison BDP i instant se, kaže, “navukla”, a takođe sluša izvornu, kao i romsku muziku.

Tamara je posetila brojne festivale i muzičke događaje, kao izvođač, ali i u svojstvu regularnog posetioca. “Snowman festival prošle godine u mestu Valiug u Rumuniji mi je posebno ostao u sećanju. Sestra me je jedva ubedila da krenemo po najvećoj mećavi, kada ni međugradski prevoz nije funkcionisao. Išle smo specijalno da bismo čule Amorf live. Žurka je bila na otvorenom, a dress code zimska/skijaška oprema. Neću nikada zaboraviti scenu kada smo se nas dve gotovo jedine pojavile u skafanderima (hahaha), što se ispostavilo izuzetno praktično. Pamtiću i intenzitet uzbuđenja dok sam slušala jedan od najboljih lajvova u elektronici”, ispričala je.

Usudili smo se da Tamaru pitamo o budućnosti elektronske muzike, kao i o tome da li muzički staž daje “legitimitet” izvođaču ili ga često opterećuje na što je rekla: “Iskustvo oslobađa. Ali mi se čini da je mladost kreativnija. Uvek je dobro čuti mišljenje ljudi koji su puni iskustva, ali je još bitnije osetiti neke sveže ideje i razmišljanje. Mislim da će elektronskom muzikom ovladati novi obrasci, koji će joj otvoriti put ka još široj publici. Ona se definitivno uvukla i u žanrove koji su joj se opirali, ali mi se čini da su njena eskalacija i decentralizacija neminovne, samo je pitanje vremena.”

Ova mlada muzičarka sprema novi projekat koji će biti isključivo orijentisan ka elektronici uz podršku još jednog autora. Pored toga, u planu je i objavljivanje drugog izdanja Kezz, kao i trećeg u saradnji sa Laurom 2000. Naravno, uz sve to će biti još mnogo žurki i koncerata. Srećno Tamara!

Next Page
Loading...
Loading...