Menu
Home Novosti Menu
Tech

Glazbeni streaming servisi u regiji 2021.

Analiziramo osnovne značajke svih dostupnih streaming servisa

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 20 April 2021

Tijekom posljednje godine suživota s virusom COVID-19, promijenili su se mnogi aspekti svakodnevnog života na cijelom svijetu. Na samom vrhu te liste je i način na koji se konzumira glazba. Umjesto festivala, koncerata, klupskih događaja pa i slušanja glazbe u kafiću, dobili smo virtualne zabave, live streaminge i glazbene streaming servise. Doduše, sve te tehnološke inovacije bile su prisutne i razvijale su se i prije pandemije, no teško se oteti dojmu kako su upravo ove novonastale društvene okolnosti ubrzale njihov razvoj i dovele ih i do korisnika koji su, dotad, o tome znali vrlo malo ili ništa.

Simptomatično je i kako su, neposredno nakon proglašenja prvog lockdowna, na proljeće 2020., brže-bolje okončani i dugogodišnji pregovori oko dolaska popularnog servisa Spotify u našu regiju. No, da ne ulazimo u sfere teorija zavjera, dovoljno je zaključiti kako su digitalni servisi postali svojevrsna slamka spasa u ovim vremenima, kako za konzumente, tako i za glazbenike koji na ovaj način mogu plasirati svoje novitete i izravno doći do korisnika.

Slijedi pregled najpopularnijih, digitalnih, glazbenih streaming servisa, dostupnih u našoj regiji...

DEEZER

Deezer je, dugi niz godina, imao svojevrsni monopol, budući da je, u našu regiju stigao još 2013. Trenutna fonoteka nudi oko 73 milijuna pjesama dostupna je i u besplatnom paketu, kao i u Premium, Family i HiFi pretplatama. Teleoperateri poput A1 i T-Coma u Hrvatskoj ili Telenora i MTS-a u Srbiji, u svojim pretplatama, nude i razne opcije korištenja ovog digitalnog servisa.

Cijena najpopularnije Premium usluge iznosi 6 €/mj., uz besplatan prvi mjese.

YouTube - YouTube Music

YouTube je i dalje najpopularniji video servis širokog spektra, a od srpnja 2019. dostupna je i njegova glazbena sekcija YouTube Music koja je preuzela dotadašnji Google Play Music servis.

Cijena Premium pretplate, uz 1 besplatan mjesec iznosi 8 €/mj.

Apple Music

Apple music dostupan je na području ex-YU regije od 4. mjeseca 2020. godine. Zvanično drugi najpopularniji streaming servis (odmah iza Spotifyja) nudi fonoteku s preko 60 milijuna naslova koja je u stalnom porastu.

Svom novim korisnicima nudi čak 3 mj. besplatnog korištenja, nakon čega je cijena pretplate 8 €.

Spotify

Spotify je trenutno najpopularniji glazbeni streaming servis na svijetu s gotovo 350 milijuna korisnika, a u našu regiju je, napokon stigao u lipnju prošle godine. Premium usluge nude nekoliko opcija, kao npr. duo, family ili student.

Cijena individualne mjesečne pretplate iznosi 8 €.

Amazon Music

Amazon Music je malo kompliciranija priča, budući da zvanično još nije stigao na naše tržište pa samim time ima minimalan broj korisnika u regiji. No ipak registraciju je moguće dovršiti pa čak i koristiti uslugu kao pretplatnik Amazon Prime paketa.

Baš kao i Apple i Amazon trenutno nudi 3 besplatna mjeseca, nakon čega je potrebno izdvojiti iznos od 8 €/mj.

Tidal

Tidal je posljednji novitet na tržištu glazbenih streaming servisa kod nas. Dostupan je od ožujka ove godine, a pojavio se u sklopu reklamne kampanje i rebrandinga teleoperatera Tele 2 (po novom Telemach). Vjerojatno je najpoznatiji po tome što je u većinskom vlasništvu Jay Z-a te što u prvi plan stavlja bolju audio kvalitetu svoje fonoteke.

Uz prvi besplatan mjesec, daljnja cijena Premium paketa je 5 €, dok za pristup HiFi opciji treba izdvojiti 10 €/mj.

Next Page
Loading...
Loading...