Search Menu
Home Novosti Menu
Premieres

Video premijera: Gramophonedzie - “Make It Work”

Donosimo i intervju s Markom - o novoj stvari, krizi na sceni uslijed korone ali i o budućim izdanjima i planovima

  • Ela Radić I Foto: Privatni arhiv
  • 2 November 2020

Marko Miličević - Gramophonedzie objavio je novu stvar, “Make It Work”. Pjesma je, kako kaže, nastala u vrijeme lockdowna uslijed koronavirusa, kad je htio napraviti nešto veselo, nešto što će podići moral i raspoloženje. Ono što je zanimljivo jest da je stvar, za razliku od njegovog poznatog house i tech house zvuka, punokrvni drum & bass. Kako to da se odlučio na taj zvuk, zašto je pozvao Maat Bandy da pjeva vokale, što je s dugoočekivanim novim albumom te koji su mu općenito planovi, otkrio je u intervjuu za Mixmag Adriju. No prvo, premijerno pogledajte video za “Make it Work”.

m: Objavio si novi singl, “Make It Work”. Dosta drukčiji zvuk od onog na koji smo navikli - house, tech-house; ovaj put je riječ o drum & bassu, kako to?

G: Interesantno je da sam ja, na početku svoje karijere, bio jungle DJ. To je pravac koji sam prvo zavoleo i koji me je uveo u elektronsku muziku, što nije opšte poznata stvar vezano za moj rad. Nekoliko faktora je uticalo da se odlučim za ovakvo izdanje, pre svega, što je klupska muzika posustala jer nema klupskih dešavanja i, u neku ruku, prijalo mi je da napravim nešto što može da se sluša i kod kuće i u kolima na radiju a u osnovi da ima smisla da se sluša i tiho i glasno. Takođe je prošlo više od 10 godina od mog prvog zapaženog izdanja i ja sam odlučio da je vreme da ponovo izdam muziku koja isključivo meni lično prija, ne osvrćući se na to šta je u trendu i kakav je to moj prepoznatljiv stil bio do sada, a razmišljajući da, ukoliko se još neko prepozna i svidi mu se, to je uspeh; ako ne, satisfakcija je što sam uživao u samom stvaranju iste.

m: Kako je nastala stvar? Koliko dugo si je radio, s kojim produkcijskim alatima? Što te inspiriralo?

G: Pesma je nastala kada smo bili potpuno zatvoreni zbog situacije sa virusom Covid-19. Inspiracija je bila da napravimo nešto veselo, da dignemo moral i raspoloženje makar muzikom. Imali smo dosta planova za ovu godinu, a sve je stalo odjednom. Ja sam prvo napravio neku ideju, poslao je Maat Bandy, ona je onda odradila divan top-line, pa smo jedno vreme razmenjivali ideje i sugestije i na kraju sam to sve složio na obostrano zadovoljstvo. Kada je prošao lock-down snimili smo Milanin vokal u studiju. Sve je rađeno na laptopu, u Abletonu.

m: Za vokal je zadužena Matt Bandy, odnosno Milana Popović. Ovo nije prvi put da surađujete, primjerice pjeva vokale i na stvari “Capable of Love”. Je li ona bila prvi izbor za vokal i na ovom singlu?

G: Poslednjih pet godina sam se više orijentisao ka autorskoj muzici, bez semplovanja, tako da sam, posle Gramophonedzie Live Experience benda i live varijanti, oformio Gramo #3 Live, čiji je sastavni deo i Milana - Maat Bandy. Mi radimo zajedno i kad god je u pitanju projekat gde su planirani vokali, ona je uvek prvi izbor. Bez obzira što se potpisujemo odvojeno i dalje radimo zajedno, kao bend.

m: Kako inače biraš tko će pjevati vokale na tvojim stvarima? Misliš li da dobar/loš izbor vokala može biti presudan za uspjeh neke stvari?

G: Idejno, tokom pravljenja muzike, u glavi već zamišljam određeni vokal, ili makar boju glasa, kako bi trebalo da zvuči, pa u zavisnosti od toga biram pevače kojima bih ponudio saradnju. Vrlo je bitan odabir vokala, jer nije svaka pesma za svakog pevača. Ali, kako sam već malopre rekao, Milana i ja imamo već dosta iskustva i ja, zapravo, znam kako i šta će njoj odgovarati da peva i odmah aranžiram svoje pesme kako bi odgovarale njenom vokalu. Mnoge pesme koje radim, i koje sam radio poslednjih par godina, su rađene zajedno sa Milanom i mi funkcionišemo kao tim, kao bend.

m: Kako je na tebe utjecala ova cijela situacija s korona krizom? Je li te na neku foru inspirirala za rad u studiju pa je rezultat i ovaj singl ili deprimira cijela situacija?

G: Osećanja su podeljena, gledao sam da se prilagodim situaciji. Sa jedne strane me deprimira jer ceo život pravim klupsku muziku, a sada nastupa nema; da bi testirao to što sam napravio i poslušao kako će publika reagovati potreban mi je nastup u klubu, a to nije izvodljivo. Malo je ta situacija frustrirajuća. Sa druge strane, sada imam vremena da mogu sebi da dozvolim da stvaram više muzike za slušanje kod kuće i da se ne zasniva sve na suvoj energiji mase u klubu i kako će ritam da ti pomera bubrege, već se više orijentišem na muziku koja ce da te potakne prijatnim akordima i interesantnim tekstom. To je izazov i prija mi da otkrivam kod sebe neke nove muzičke momente za koje nisam ni znao da postoji interesovanje.

m: Nedostaju li ti nastupi, kako ti vidiš utjecaj cijele trenutne situacije u Europi i svijetu na klupsku scenu i glazbenu scenu općenito?

G: Naravno da mi nedostaju, to je moj život poslednjih 25 godina, a takođe i finansijski okovi, jer nemati novčani priliv osam meseci, a da se ni ne nazire kraj epidemije, je malo zastrašujuće. Ja se, srećom, ne bavim samo DJ-ingom, već i produkcijom i predavanjem muzičke produkcije, ali ne smem ni da pomislim kako je onima kojima je ovaj posao jedina i osnovna delatnost. Mislim da nas sve čeka duga i teška zima. Dobra stvar u svemu je što su se konačno pokrenula neka pitanja oko samog pravnog statusa muzičara/DJ-eva i to ne samo kod nas nego i u celom svetu.

m: Planiraš li možda neki album ili neka nova izdanja na tragu ovog drum & bassa? Koji su ti općenito planovi za sljedećih nekoliko mjeseci?

G: Biće još drum'n'bass-a i muzike koju, stilski, niko ne očekuje od mene, jer želim da stvaram muziku što raznovrsnijih muzičkih pravaca koji me inspirišu. Album najavljujem poslednjih 10 godina, tako da sada neću ništa da najavljujem, kada se desi, to će biti to. Ono što mogu da najavim je da sledeće godine kreće ponovo moj DiskoZoo label, nekima već dobro poznat, a pored njega i potpuno novi label pod imenom 'Jadran Records' koji je orijentisan samo na elektronsku muziku našeg regiona, sa našeg govornog područja. Zapravo je to elektronika sa našim vokalima i biće to vrlo interesantan i važan projekat, jer je krajnje vreme da naša klupska muzika zaživi.

Next Page
Loading...
Loading...