Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

GusGus: "U Splitu ćemo predstaviti novi materijal"

Uoči koncerta ovog islandskog dvojca u Splitu, ekskluzivno smo razgovarali s glavnim producentom i mastermindom benda, Birgirom Thórarinsson

  • Nikola Čelan I Foto: Collage Events press
  • 16 July 2019

Iako se događa s polazištem na potpuno različitim geografskim širinama, glazbeni kontakt Islanda i Dalmacije, pokazalo se prije dvije godine tijekom šibenskog gostovanja dvojca iz Reykjavika, djeluje kao više no ugodan, prirodni "klik". U iščekivanju novog takvog susreta, gostovanja GusGusa u Splitu, 20. srpnja, na Bedemu Cornaro, sredini s podjednako opuštenim pristupom origi-nalnom kreativnom činu kakvog ovaj sjevernjački outfit njeguje kroz zadnja tri desetljeća, popričali smo s jedinim nepromijenjenim originalnim članom postave, kojoj je stalna mijena jedina konstan-ta kroz čitav taj period.

Glavni producent i mastermind GusGusa Birgir Thórarinsson, poznatiji pod nickom Biggi Veira, otkrio nam je tijekom kraćeg intervjua kako GusGus na svom nadolazećem albumu planira putovanje kroz najbolju prošlost popularne glazbe, otprilike onakvo kakvo je kroz svoju karijeru već uspješno poduzela britanska Groove Armada. No što to točno znači u aktualnom trenutku Islanđana i što ćemo od svega imati priliku iskusiti ove subote u Splitu, upitali smo Biggija izravno.

m: Nakon Rijeke, Zagreba i Šibenika vaše sljedeće hrvatsko gostovanje dogodit će se u Splitu. Jeste li znali za vašu malu, ali iznimno lojalnu i trajnu bazu fanova koju ovdje imate još od svojih ranih dana u 4AD labelu?

BP: Da. Čini se da sjećanja iz devedesetih sežu dublje nego što bi se moglo očekivati. Ali također cijenimo ljubav fanova koju osjećamo na našim kasnim albumima. Turneja našeg zadnjeg albuma "Lies are more flexible" bila je sjajno iskustvo.

m: Magnus "Blake" Jonsson nastupio je ovdje kao jedan od rijetkih izvođača iz inozemstva koji su posjetili Split 90-ih godina. Također je nastupio pod brendom GusGusa. President Bongo (Stephan Stephensen) imao je nezaboravnu solo točku unutar vašeg koncerta u Harteri, prije nekih 10 godina. Pamtimo i neke vrijedne doprinose vaših kolegica u prošlosti benda. Što se događa s bivšim članovima GusGus-a nakon što napuste postavu? Vraćaju li se oni ikada?

BP: Nikad ne znaš. Daniel (Agust Haraldsson) je napustio bend 2000. godine, ali se vratio 2009. na "24/7". Earth (Urđur Hakonardottir) je prestala 2007., ali se vratila poduprijeti naš rad na "Arabian Horse" i sudjelovala je s nekoliko nastupa na turnejama za "Arabian Horse" i "Mexico". Fokus na sljedećem albumu put je kojim ja i Daniel ulazimo u predjele kasnih 70-ih ranih 80-ih, eru novog vala, umiksavajući ih u naše zvučne pejzaže - s dodatkom malo više stila - tako da ovaj put nemamo nekih planova za bivše. Možda neka nova lica? Vidjet ćemo.

m: U Harteri vas je bilo troje u Arabian Horse fazi, vjerojatno najmoćnijem iskustvu GusGusa, još od singlea "Believe". Skupina je sada dovedena do svoje srži s vama i Danielom koja, kao što smo vidjeli prije dvije godine u Šibeniku, donosi najviše od vrijednosti benda. Međutim, kakve osjećaje vezujete za to sveprisutno i stalno rasipanje GusGusove postave?

BP: Bend je ono što treba biti u svakom trenutku. Ovoga puta u svojoj srži i bez pomoći sa strane, nalazimo same sebe kreativnijima no ikad. Bivši članovi ostavili su svoj trag, ali cilj koji je GusGus zacrtao uvijek mi je jasan pred očima. Daniel i ja već smo počeli raditi na sljedećem albumu, a dva njegova singla predstavit ćemo i u Splitu. Nemamo osjećaj da tu išta nedostaje.

m: Kako GusGus prihvaća nova potencijalna publika u eri EDM-a? Kako klinci danas reagiraju na vaš jedinstveni techno-soul trip?

BP: Znam da će im se svidjeti naš nastupajući album u rock-techno ruhu.

m: Djeluje kao da vas je, zbog sad već učestalih nastupa ovdje, hrvatska pubika prihvatila za svoj "kućni bend" - nešto što se već dogodilo The Nationalu, Editorsima i još nekolicini indie actova. To nam daje za pravo na pristup vibri i informaciji o bendu uglavnom na temelju live svirki. Jeste li puno na turneji i osjećate li nešto posebno vezano za publiku ti-jekom vaših posjeta Hrvatskoj?

BP: Proveo sam praznike u blizini Splita i oduvijek sam volio vibru u Hrvatskoj. Posljednji put kad smo svirali bilo je čarobno. Nadam se samo da neće biti onako vruće ovaj put, jer sam se zadnji put u Šibeniku doslovno topio na tonskoj probi.

m: Izgleda da "Lies Are More Flexible" drži korak s prepoznatljivim zvukom GusGusa. Što je dalje za očekivati od vašeg studijskog rada?

BP: U tijeku je rad na novom albumu. Dva singla s njega predstavit ćemo hrvatskoj publici u Splitu, tako da možete provjeriti i sami prosuditi o čemu se tu radi. Pretpostavljam da ćemo produbiti ono što smo započeli na "Lies Are More Flexible", samo još malo tvrđe, izravnije i manje "dreamy". Pa da vidimo. Album još nije dovršen. Sve se može dogoditi.

m: Što biste preporučili hrvatskim fanovima povodom nadolazećeg tuluma na bedemu Cornaro? Planirate li provesti neko vrijeme uživajući u ljetnim sportovima i aktivnostima i kako vi, Islanđani, uopće preživljavate na ovim ekstremnim temperaturama?

BP: Možete očekivati samo najbolje od GusGusa. A kako preživljavamo na ekstremnim temperaturama? Jednostavno - boravkom u klimatiziranim sobama što je više moguće, a zatim hitrim povratkom kući među ledenjake.

Next Page
Loading...
Loading...