Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Dino Travaš: “Odluku o školovanju za producenta smatram jednom od najboljih u životu”

Razgovarali smo s polovicom dua Dallerium o tome gdje je i kako svladao i usavršio svoje produkcijske vještine te kako vidi stanje na našoj sceni

  • Mixmag Adria I Foto: Press
  • 21 January 2021

Nakon hita “Need U” koji ih je vinuo u nebesa i svrstao na svjetsku glazbenu scenu, potencijal dua Dallerium prepoznali su i najpoznatiji svjetski DJ-evi. Dogodilo se upravo ono o čemu sanja većina producenata – izdali su dva hita za label Musical Freedom u vlasništvu DJ Tiësta.

Za Tomislava Zovka i Dina Travaša, dečke koji čine Dallerium, još ćemo puno čuti, a njihova pozadina čini cijelu priču još zanimljivijom i hvalevrijednom. Razgovarali smo s Dinom gdje je i kako svladao i usavršio svoje produkcijske vještine te kako vidi stanje na našoj sceni.

m: Koliko se dugo baviš produkcijom i kako je krenula ljubav između tebe i glazbe?

DT: Nisam nikada brojao, ali sada kada me pitate čini mi se da je već preko 10 godina. Kao klinac sam preslušavao svaku pjesmu koja bi izašla, a neke od njih su stvarale poseban “feeling” u meni. U početku čak i nisam slušao elektroničku glazbu nego komercijalu ili pop, a onda sam se krenuo baviti DJ-ingom. Smiješno je kako sam već nakon prvih nekoliko gaža odustao od toga jer mi nije stvaralo onaj poseban osjećaj kao i pjesme koje sam slušao pa sam se jako brzo prebacio na produkciju. Prvi program koji sam skinuo i krenuo se igrati u njemu bio je Reason. Nakon toga sam instalirao popularni FL Studio i nakon nekoliko neuspjelih pokušaja skoro sam odustao i od produkcije. Hvala Bogu da nisam. Prešao sam na Ableton i sve se posložilo na svoje mjesto.

m: Sam si pokušavao naučiti materiju produkcije ili si imao neku pomoć/mentora?

DT: U početku sam se pokušao educirati putem YouTube tutorijala i proučavanjem samih programa te sam ubrzo shvatio da mi nedostaje dosta znanja kojeg na taj način neću moći dobiti. Odlučio sam upisati EMI Institute školu za produkciju u Zagrebu, koja danas nosi naziv United POP. Tamo sam naučio sve tehničke stvari; od dizajna zvuka i sinteze do snimanja, miksanja i masteringa. Odluku o obrazovanju smatram jednom od najboljih u životu jer sam u godinu dana koliko sam tamo studirao dobio ne samo znanje i usavršio vještinu nego se i družio s ljudima koji dijele istu ljubav, a to ti daje jedan dodatni poticaj.
Naravno, nismo svi bili jednako entuzijastični, ali ja sam bio poprilično odlučan tako da bih svaki dan nakon predavanja došao doma i satima isprobavao i vježbao ono što sam taj dan naučio. Ako ne uložiš puno truda i dodatnog vremena ne možeš usvojiti niti u potpunosti primijeniti naučeno. Uvijek sam nakon predavanja doma isprobavao sve ono što su mi predavači pokazivali na predavanjima i vježbao sve dok mi to nije postalo prirodno.

m: Kako se dogodio Dallerium i koji su vam planovi za budućnost?

DT: Tomislav Zovko i ja radimo zajedno već tri godine, ali ja sam već i prije objavljivao pod umjetničkim imenom Dallerium. On i ja smo susjedi i sasvim slučajno smo se jednog dana upoznali, shvatili da imamo zajedničku ljubav i počeli surađivati. Trebalo nam je nekoliko projekata da se povežemo i da počnemo zajedno raditi deep house glazbu pod istim imenom Dallerium. 2020. godina za nas je bila i teška i uspješna. Dogodila nam se prilika koju smo mogli samo sanjati istovremeno kada smo kao i svi drugi umjetnici dobili crveni karton za nastupe. Za Tiëstov privatni label, Musical Freedom, smo uspjeli izdati dvije pjesme - “Omen” i “Can you feel it”, što je za nas ogroman uspjeh. Sa samim Tiëstom smo u kontaktu, on nas jako podržava i želi nam da nastavimo i dalje raditi tako dobre stvari.
Nas dvojica već pripremamo nove pjesme, a remixevi koje smo napravili za druge izdavačke kuće će uskoro biti objavljeni. U 2020. smo gostovali na Escape Sessionsima, a prije dva mjeseca smo trebali nastupati na nekoliko gaža koje su otkazane zbog korone. Vjerujem da će se sve uskoro smiriti pa da ćemo moći nastaviti dalje raditi posao koji volimo i u kojem uživamo.

m: Kako bi opisao cijelo iskustvo s Musical Freedom labelom?

DT: Musical Freedom je izuzetno profesionalna izdavačka kuća. Za svaku stavku projekta postoji jasno definiran raspored koji je isplaniran do detalja i poštuje se u sekundu. Ne trebam niti govoriti da je cjelokupni odnos i komunikacija na jako visokoj razini s punim obostranim poštovanjem i uvažavanjem. Što se tiče samog ugovora također je sve jako profesionalno odrađeno. Zbog cijele situacije s koronom se proces potpisivanja ugovora malo odužio, ali sve je ostalo napravljeno ažurno i u roku.

m: Kako vidiš hrvatsku scenu?

DT: Moje mišljenje je da na našoj sceni ima samo nekoliko dobrih producenata, ali i onih koji su se prestali baviti produkcijom. Žao mi je vidjeti i čuti da se netko tko je bio jako dobar producent više ne želi baviti s time, ali ne osuđujem nikoga. U okolnostima našeg tržišta zaista moraš voljeti ovaj posao i biti svojevrstan fanatik da bi ga radio jer svi znamo da su jako rijetki oni koji imaju neki profit od bavljenja ovim poslom. Najviše me rastužuje što je nekolicina producenata koje poznajem odustala od svoje produkcije, unatoč tome što su izdali za jake svjetske labele, i sada se bave Ghost produkcijom. Šteta što se takvi talenti neće dalje probiti.

m: Koliko je bitno obrazovanje da bi bio dobar producent?

DT: Uvijek sam pitao i druge i sebe da li je to moje obrazovanje vrijedilo ili nije. Siguran sam, a i dečki koji su mi bili kolege na United POP-u se slažu, da smo jako puno naučili. U Dalleriumu radim glazbu isto kao i Tomislav, ali bolje miksam. Tu je United POP dosta zaslužan jer sam tamo izbrusio vještinu da mogu traku dovesti na veći level. Najviše od svega sam naučio slagati sve kako treba i raditi mastering i miksanje na svjetskoj razini. Sada radim sam svoj mastering i mix kao što sam to napravio i za jednu od pjesama koju je objavio Musical Freedom.

Next Page
Loading...
Loading...