Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Gaetano Parisio: 'Želja mi je glazbom nadahnuti novu generaciju'

Donosimo ekskluzivni razgovor s legendarnim talijanskim techno pionirom

  • Roberta Novosel I Foto: Press
  • 14 May 2021

Jedan od techno pionira iz Italije, Gaetano Parisio, osvježava elektroničku scenu sa svojim reizdanjima, “Conform 20th Century” i “Conform 21st Century”. Digitalni format starih izdanja poslužio je kao početak nove ere njegovoga labela, Conform Recordsa, koji je sva dosadašnja izdanja objavio samo na pločama. Njegovo je prvo izdanje objavljeno 1992. godine, a ubrzo nakon toga postao je jedna od osoba koje su napravile veliki značaj za hard groove scenu tijekom 90-ih godina. Iako je neko vrijeme utihnuo na sceni, povremeno je nastupao pod pseudonimom Gaetek iza čijeg je imena održao i show povodom 25 godina karijere.

Prvo reizdanje Conform 20th Century kataloga upravo je objavljeno, uključuje izdanja samog Gaetana, Gaeteka ali i artista kao što su Marco Carola, Davide Squillace, C&G Southsystem, Innersound, QMen i Stenny Franssen, iz perioda od 1997. do 2000. godine. Katalog je dostupan za kupnju putem web stranice Conform Records i stranice Bandcampa a evo što Gaetano u ekskluzivnom razgovoru za Mixmag Adriju govori o tome, svojoj karijeri općenito ali i o budućnosti cjelokupnog zabavnog sektora.

m: Tvoj techno label Conform Records, pokrenut je prije 24 godine, provodiš li neku posebnu politiku u pogledu umjetnika s kojima želite surađivati?

GP: Pozdrav, prvo bih se zahvalio na ovome intervjuu i vremenu koje ste izdvojili za čitanje o meni i mojim projektima. Da, naravno, prije svega tu je njihova glazba, zatim njihov osobni pristup glazbenoj industriji i samoj glazbi. Pokušavam odati priznanje onima koji su tijekom svoje karijere j dalje bili koherentni sebi i odvojeni od trendova koji su se pojavili u našoj sceni. Biram one koji su vođeni čistom strašću i istraživanjem.

m: Što se tiče promocije glazbe na tvom labelu, koju strategiju koristite i što misliš koji su najbitniji elementi koje izvođač treba posjedovati kako bi izašao “van” i predstavio se?

GP: Conform Records ima posebnu, neobičnu povijest. Rođen je prije 25 godina i način komunikacije mora i dalje biti usredotočen na glazbu. Shvaćam da se svijet promijenio, no to nam ne bi trebalo odvratiti pažnju od svrhe koju ima label: ponuditi kvalitetnu glazbu koja nije usmjerena na kratkoročni komercijalni uspjeh. Kao što sam već spomenuo, bitno je da izvođači koji su uključeni u projekt imaju “etički adekvatan” profil koji se uklapa u poruku koju Conform prenosi. Kod nas ne postoji nikakav oblik diskriminacije, ali jednostavno vjerujem da je primjereno poslati poruku nade onima koji su tijekom karijere izabrali teži put, a ne onaj najlakši. Srećom, postoje mnogi koji su i dalje izvor inspiracije, prije svega za mene, ali i za većinu ljudi.

m: Možeš li nam reći nešto više o “Conform 20th Centuryju” i “Conform 21st Centuryju”?

GP: Kada sam ponovno odlučio pokrenuti Conform, bila mi je želja proslaviti njegov povratak nizom projekata, od kojih je jedan bio digitalna publikacija kataloga koji je objavljen samo na ploči. To je naš način nagrađivanja onih koji su nas nastavili pratiti i pitali postoji li naša glazba još negdje osim na pločama. To je također bio i način koji je pružio priliku svima koji iz dobnih razlog nisu imali priliku otkriti glazbu koja je dosad postojala samo na vinylima. Katalog smo podijelili u dva dijela, prije i poslije 2000. godine, dajući obožavateljima priliku da se prvo usredotoče na prvo razdoblje, a zatim i na drugo. Ovo je veoma važan događaj za naš label jer službeno ulazi u digitalno doba ne zaboravljajući na svoj korijen, odnosno ploče.

m: Vraćanjem starijih pjesama modernoj publici, izvođači su morali svoje DAT formate preoblikovati u digitalne. Koje pjesme više preferiraš sada nakon što su uređene?

GP: Teško je odgovoriti na ovo pitanje, ako ne i nemoguće. Izuzetno sam vezan za svakog od njih. U svakom slučaju, u fazi masteringa nastojali smo biti što vjerniji izvornom duhu pjesama. Pokušali smo ih učiniti “konkurentnijima” modernoj glazbi u pogledu kvalitete zvuka. Tijekom gotovo tri desetljeća, audiotehnologija je doživjela nevjerojatan skok i zbog toga je za ovako stari materijal bilo potrebno retuširanje.

m: Jedan si od techno pionira koji je bio dio elektroničke glazbene scene od 90-ih i iskusio si underground okruženje kakvo ono doista jest. Danas možemo reći kako su hologrami i livestreamovi doživjeli procvat u glazbenoj industriji. Kakvo je tvoje stajalište o tome?

GP: Nikad nisam ni pomislio o tome da želim nekoga educirati, to nije moja uloga niti želim da bude. Ne osjećam to u sebi i ne želim biti u tom položaju. Ono što pokušavam je nadahnuti novu generaciju glazbom, kao što su i mene u prošlosti inspirirali drugi izvođači što mi je puno pomoglo u razvoju umjetničkog procesa. Vjerujem da današnjoj sceni trebaju solidne reference više nego ikad, a ja želim da ovo bude samo poruka, ništa više. Odgovarajući na pitanje, čvrsto vjerujem da će u budućnosti nakon epidemije, ekonomski prihodi sve više dolaziti od prodaje prava za livestreamove. Zarada od fizičkih ulaznica će opadati. Zbog korone su se mnoge velike kompanije prilagodile situaciji i uložile sve kako bi preživjele i vjerujem da će se nastaviti u tom smjeru, čak i kada korona kriza prestane. Započeo je cijeli proces koji ne vjerujem da će prestati. Mislim da će samo pratiti ono što se već dogodilo u drugim zabavnim sektorima, a prvi mi pada napamet nogomet. Najveći ekonomski dobitak nogometnih klubova proizlazi iz prodaje televizijskih prava, a ne iz prodaje ulaznica za gledanje utakmice na stadionu. Samo se okrenite oko sebe i primijetit ćete da je budućnost već ovdje.

m: Odgovoran si za predstavljanje talijanske elektroničke glazbe na svjetskoj pozornici, koje je su tvoje mišljenje o današnjoj sceni u Italiji?

GP: U procesu globalizacije teško mi je pronaći razlike između talijanske scene i bilo koje druge zemlje. Danas djeca imaju manje-više iste navike i ponašanje u cijelom svijetu. To dovodi do izravnavanja koje nažalost ne pomaže stvaranju novih kulturnih pokreta. Nadalje, moj odnos s talijanskom elektroničkom scenom, nažalost, nikad nije bio čvrst. Moja umjetnička evolucija dogodila se kad je talijanska scena bila usmjerena na druge vrste glazbe. To je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih sam sredinom 90-ih kreirao svoje etikete. Tada sam se osjećao geografski i glazbeno izoliran od ostatka svijeta koji je već prihvatio zvuk koji sam volio i koji i dalje volim. Techno.

m: Podijeli s nama najponosniji trenutak u karijeri i što je bilo potrebno kako bi ga ostvario.

GP: Padaju mi napamet dva, ali oba se više odnose na osobnu nego profesionalnu sferu. Prvi je bio kada sam roditeljima koji su me uvijek podržavali priopćio da je Prime Records zasigurno jedna od najvećih izdavačkih kuća tog vremena. Odlučio sam otisnuti tri ploče odabravši 12 pjesama od njih 16 iz demo datoteke i dovesti ih fizički u London. To je završilo tako što je to bio moj posljednji demo u životu! Drugi trenutak se dogodio u Australiji kada sam imao 25 godina, nakon svirke vidio sam dugački red ljudi koji su čekali samo na mene da im potpišem ploču. Tada sam shvatio da sam učinio nešto što je bilo iznad mojih očekivanja. Nisam ni u snu mogao očekivati kada sam kretao da ću u svijetu bez društvenih mreža, imati fanove koji kupuju moju glazbu na skroz drugom kraju svijeta. Pažljivo čuvam ta sjećanja i osjećaje koje u meni pobuđuju. Potrebni su mi da se podsjetim odakle dolazim i gdje pripadam.

m: Koji su tvoji sljedeći koraci u karijeri?

GP: Na ovo pitanje postoji vrlo jednostavan odgovor, no ono što je složeno je pretvoriti to u djelo. Želim producirati glazbu koja me neće posramiti za 25 godina. Već sam to jednom uspio i nadam se da to mogu ponoviti!

Next Page
Loading...
Loading...