Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Kölsch: “Iskreno vjerujem da su društvene mreže spasile elektroničku glazbu”

Ralph Moore razgovara s Kölschom o njegovom novom albumu, o tome kako želi postati osamljenik, te o prednostima i manama društvenih mreža

  • Ralph Moore/Mixmag I Foto: Mixmag
  • 18 December 2020

Nakon što je u rujnu objavio novi album “Now Here No Where”, s kojeg je i singl “Great Escape”, danski glazbenik Kölsch govori za Mixmag o detaljima albuma te životu u doba korone.

RM: Što je nadahnulo veličanstveno orkestralno raspoloženje “Great Escapea”?
K: “Great Escape” nadahnut je prirodom. Napisao sam ga u francuskim Alpama nakon što sam se oporavljao od ozljede diska u gornjem dijelu leđa. Dugo sam šetao, jer nisam mogao snowboardati. Oduvijek sam sanjao taj čudan san da postanem samotnjak. Da ostavim svih iza sebe i pobjegnem u planine ili pustinju, u potrazi za jednostavnijim životom. To mi je postala gotovo opsesija, tako da je “Great Escape” o toj fantaziji. Bijeg od moderne tehnologije i raditi nešto bitno drugačije.

RM: “Shoulder of Giants” također je bio prigodno velika stvar, baš kako i ime sugerira; je li ti žao što je nisi uspio puštati u velikim klubovima, na festivalima?
K: Srećom, vrtio sam “Shoulder of Giants” otprilike godinu dana prije nego što je COVID stigao, i to u raznim demo verzijama, tako da sam uspio doživjeti taj osjećaj, kako stvar zvuči na jakom soundsystemu. Uvijek testiram pjesme neko vrijeme prije nego ih objavim, jer je to savršen način da osiguram da aranžman i miks rade kako je i zamišljeno. Pjesma je prošla kroz 12 do 15 različitih verzija prije objave. E sad, znajući to, vrlo je izazovno objavljivati glazbu ove godine, jer nastupa i nema. Elektronička glazba teško može doći do svojih slušatelja bez festivala i klubova. To je žanr koji ipak ima određenu funkciju. Imam sreću da imam veliku bazu fanova i da radim melodičnu glazbu, tako da su moja izdanja iz 2020. godine jako dobro prihvaćena.

RM: “Remind You” ima toliko sjajnih elemenata, od vokala pa do trube: možeš li nam je zanalizirati, provesti nas kroz sve elemente stvari, uključujući i gostujući vokal?

K: Odlučio sam se na ovom albumu baviti malo drugačijim stvarima, pa sam na “Remind You” koristio online usluge za snimanje svih dodatnih elemenata. Napisao sam vokal i otpjevao užasan demo koji je potom poslan nekome na ponovno snimanje. Svi solo elementi snimljeni su tako da sam slao svoje ideje i inspiracije angažiranim vokalima i artistima. Moja ideja je bila da nitko ne shvati konačnu viziju pjesme, tako da nitko nije čuo cijelu stvar prije nego što je sve snimljeno. U posljednje vrijeme postajem izuzetno opsjednut kontroliranjem svoje glazbe od početka do kraja, pa sam to i ovdje radio. Nisam siguran da je to vrlo zdravo, ali eto, to je proces.

RM: Koja je priča iza covera albuma? Ima neke veze s Mixmagom, zar ne?

K: Cover je napravio Uli Weber i to za moju naslovnicu Mixmaga 2017. Slika u to vrijeme nije odabrana za tisak i od tada sam opsjednut njom. Visi mi na zidu u studiju. Sviđa mi se jer nekako pokazuje neku drugu verziju mene, verziju koja postoji samo tamo. Osjećao sam kako ta slika paše uz temu albuma. Također sam osjećao i da je vrijeme da se odreknem stila covera koji smo koristili za moju trilogiju albuma i da moram napraviti nešto novo.

RM: Album je inspiriran i tvojom zabrinutošću zbog društvenih mreža i mentalnog zdravlja?

K: Čvrsto vjerujem da su društvene mreže imale ogroman utjecaj na plesnu glazbu. Postalo je puno lakše distribuirati informacije i promovirati događaje i glazbu. Vjerojatno najbolja promocija koju je naša scena ikad mogla poželjeti. Doista vjerujem da su spasile elektroničku glazbu. Otvorile su scenu za mnogo širu publiku i to ne može biti loše. Ipak, društvene mreže imaju i negativnu stranu, recimo vidljiv mi je kontinuirani osjećaj nesigurnosti. Stalno me podsjećajući da nisam dovoljno sposoban, bogat ili popularan. Otkrivam da živim u ovom vječnom limbu. Znalo mi je doći da izbrišem sve te aplikacije sa svog telefona, jer mi je um bio neprestano ispunjen sumnjama i pitanjima. Moram te ideje usmjeriti u album, jer izgleda da nisam jedini koji to osjeća. To je podzemna struja koja upravlja našim društvom i stvara pustoš.

Kölschov album “Now Here No Where” izašao je na Kompaktu, preuzmite ga ovdje.

Next Page
Loading...
Loading...