Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

WhoMadeWho: 'Sad je vrijeme za istražiti novi zvuk, ogoliti se i kreirati nešto novo'

Razgovarali smo s danskim triom povodom singla “Mermaids” kojim najavljuju novi album

  • Roberta Novosel I Foto: Sasha Charoensub/press
  • 12 May 2021

Danski trio, WhoMadeWho najavio je povratak sa svojom novom stvari “Mermaids” koja je naše misli lansirala direktno na plažu. Trio kojeg čine gitarist Jeppe Kjellberg, bubnjar Tomas Barfod i pjevač/basist Tomas Høffding na glazbenoj sceni djeluje više od 16 godina, a tijekom karijere njihov se zvuk promijenio od rocka, elektroničke glazbe pa sve do naginjanja intimnijem ugođaju. Uz to što planiraju novi album, WhoMadeWho cijelu situaciju koriste i za livestreamove pa su tako početkom ožujka održali nastup za Cercle ispred veličanstvenog hrama u Egiptu. O tom nastupu, novoj pjesmi koja je objavljena kao najava za nadolazeći album te planovima za budućnost više nam je ispričao gitarist benda, Jeppe Kjellberg.

m: Pozdrav, hvala na intervjuu!

JK: Nema na čemu, drago nam je što smo dio ovoga!

m: Vaša stvar “Mermaids” s albuma koji je najavljen za iduću godinu, inspirirana je malim trenucima s prijateljima na plaži; tko je došao na tu ideju?

JK: Thomas Høffding je imao viziju u kojoj je htio opisati taj izvrstan vibe kada ljudi iz Kopenhagena odlaze na Western Sea i zabavljaju se, polude te uživaju u životu na velikim valovima.

m: Pjesma zvuči veoma sanjivo, kako to da ste se odlučili da će upravo ona najaviti nadolazeći album?

JK: Slažem se da naše pjesme često imaju sanjive elemenate. Za mene je “Mermaids” ispunjena i razigranim vibeom. Željeli smo izraziti da bez obzira na to što dolazimo iz mračne skandinavske zemlje, nosimo u sebi pozitivnu energiju. Pokušavamo balansirati između melankolije i sanjivosti s neobičnim pjesmama koje podižu energiju.

m: Možeš li nam reći nešto više o nadolazećem albumu? Na kakvim emocijama će se bazirati, nešto slično kao prva stvar ili možemo očekivati nešto drugačije?

JK: Nadolazeći album je nešto na čemu trenutno radimo. Razlikovat će se od prethodnog albuma “Synchronicity” koji je više bio orijentiran na elektroničku i klupsku glazbu a ovaj novi će imati skroz drugačiju energiju, nekako je intimniji.

m: Postoje li neke stvari koje ste naučili prethodno iz svojih izdanja i preuzeli to kao nešto što biste mogli provoditi kroz nove pjesme? Ako da, koje?

JK: Prošlo je dosta od našeg posljednjeg albuma kojega smo svirali na Burning Manu u pustinji Nevada. Ostavili smo tamo negdje naš prethodni old-school rock band iza sebe i pretvorili ga u otvoreniji trippy kolektiv koji se više fokusira na glazbenu energiju, a ne na tradicionalne stihovne strukture.

m: Imali ste priliku nastupati za Cercle ispred impresivnog hrama Abu Simbel u Egiptu. Kako je bilo svirati na jednoj takvoj jedinstvenoj lokaciji?

JK: Bila je to još jedna fenomenalna avantura koja je ostavila veliki utisak na nas. Svirati u hramu Abu Simbel kralja Ramesida III. je bilo prilično intenzivno a posebno jer smo bili sami, bez publike, i na glazbenoj razini, ali još više na duhovnoj. Veoma sam zahvalan što su nam Cercle i ministar turizma Egipta pružili ovakvu priliku i dozvolili da doživimo ovakvo iskustvo.

m: Pretpostavljam da ste imali dovoljno vremena tijekom karantene sagledati svoju dosadašnju karijeru i turneje; što biste voljeli promijeniti u glazbenoj industriji?

JK: Glazbena industrija se treba promijeniti, baš kao što se i cijeli svijet mijenja. Teško nam je palo, cijelome bendu, što nismo svirali jer smo svi ekstrovertirane osobe i volimo povezanost s publikom kroz nastupe uživo. Nije bio nimalo lak period, no upravo ova situacija daje i nama i svim ostalim umjetnicima izuzetnu šansu za istražiti nove glazbene puteve. Sada je vrijeme za istražiti novi zvuk, otkriti emocionalni utjecaj glazbe, ogoliti se i kreirati nešto.

m: Već 16 godina djelujete zajedno kao trio, što ste naučili o sebi? Kao individue, ali i kao glazbenici.

JK: I dalje vjerujem u snagu djelovanja u grupi jer u njoj vlada posebna energija. Poznavati partnere u osobnom i glazbenom smislu je kao biti u dugom i čvrstom braku. Potrebno je da jedno drugima dozvolite slobodu da se zabavite međusobno, bez obzira na sve što se može desiti. A onda ponekad (ne svaki put), samo nekad, osjetite tu snagu antičkih bogova...

m: Osim što radite na novom albumu, imate li još neke planove kojima se osobito radujete?

JK: Ovih dana ambiciozno pripremamo livestream u kojemu ćemo biti okruženi odličnim umjetničkim djelom SKUM koje je dizajnirao danski arhitekt Jakob Lange iz BIG-a. Tako da ćemo i opet pokušati napraviti nešto novo.

Next Page
Loading...
Loading...