Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Abstraal: “Glavna bit DJ-a jest potraga za novom glazbom”

Naša suradnica Ena Mrakužić razgovarala je s duom povodom njihovog novog EP-a Axis Mundi

  • Ena Mrakužić | Foto: Press
  • 9 May 2024

Francuski duo Abstraal kojeg čine Alex i Tutti objavili su 24. travnja svoj novi EP pod nazivom “Axis Mundi” na kojem gostuje Jas/t - perspektivni mladi talent iz Lyona. Ovaj EP izašao je na labelu osebujnog producenta Citizen Kaina “Unseen Recordings”, a sastoji od stvari “End Times” te dvije verzije trake “Axis Mundi”.

Inspiracija za ovaj melodic techno progresivniji zvuk i nazive samih traka bilo je trenutno poimanje svijeta u smislu ratova, političkih i vjerskih sukoba, a da uvijek postoji nada Abstraal je tu postavio os svijeta (lat. axis mundi). Os koja predstavlja ideju veze između različitih svjetova postojanja i služi kao točka povezivanja između božanskog i zemaljskog. Abstraal je već ove trake testirao na svojim gigovima i oduševljeni su koliko je publika dobro reagirala od Londona do Bliskog Istoka, u Francuskoj, na One Dropu u Zagrebu te na Illusionsu u Beogradu.

Iako je povod intervjua bio novi EP, iskoristila sam priliku da im postavim još nekoliko pitanja vezanih uz njihove zanimljive karijerne odrednice.

m: Prije četiri godine nastupali ste na Cercleu i to na famoznoj lokaciji Theatre Antique de Fourvière u Lyonu. Kako je to utjecalo na vaš karijerni uzlet?

A: Imali smo veliku sreću nastupiti na ovom izvanrednom događaju i to vrlo rano na početku našeg glazbenog puta. Zahvaljujemo timu Cerclea na ukazanom povjerenju i što dosljedno nas podržavaju stavljajući naše pjesme na svoje Spotify liste. Možemo reći da su doseg i utjecaj zaista značajni i to na međunarodnoj razini. Tada smo puštali set prije headlinera Adam Beyera, što je zahtijevalo duboko, sporo zagrijavanje za lagani prijelaz u Beyerove ruke. Ima jedna simpatična situacija koje se sjećamo, dakle Adam je baš visok, pa je cijeli DJ booth bio postavljen toliko visoko, da smo svoje cijeli set proveli na vrhovima prstiju, haha. Priča o tom setu je značajnija još i zbog toga što smo prvi u povijesti mjesta koji tamo sviramo "elektroničku glazbu", nezaboravno iskustvo zaista!

m: Kakav je osjećaj kada shvatite da vaše trake pušta Tale Of Us? Jeste li osjetili veći hype nakon Cercle ili nakon Tale Of Us momenta?

A: Sjećamo se kada je Tale Of Us prvi put pustio jednu od naših pjesama, bilo je to tijekom Afterlife eventa u Orange Antique Theatreu u Francuskoj. Bili smo kod kuće, chillali s prijateljima, kad smo odjednom počeli primati DM-ove i video zapise od prijatelja i ljudi koji su bili na događaju. U tom trenutku uzbuđenje je bilo ogromno jer smo shvatili da naš naporan rad dobiva globalno priznanje! Nakon toga, našu su glazbu s više pažnje slušali i ozbiljnije shvaćali i drugi izvođači. Međutim, važno je to nikada ne uzimati zdravo za gotovo i uvijek nastaviti raditi.

m: U svojim setovima uvijek krećete s istočnjačkim melodijama. Rekli ste i da ste u Libanonu i Turskoj doživjeli posebne setove. Znači li to da je vaša najvjernija publika u tom dijelu Europe, odnosno da posebno osjeća vaš stil glazbe?

A: Da, volimo tu vibru koja stvara posebnu atmosferu, vrlo plesnu, zadivljujuću. Bliskoistočna publika vrlo je topla i velikodušna; iskustvo je ovdje uvijek nevjerojatno jer je melodic techno vrlo cijenjen stil elektronske glazbe u tom dijelu svijeta. Ali radujemo se što ćemo uskoro krenuti i u otkrivanje južnoameričke publike.

m: Čini mi se da imate osjećaj za "male producente", da im pokušavate pomoći tako što u svoje setove uključujete njihove sjajne stvari. Je li to zapravo oblik zahvalnosti za ono što se vama dogodilo i gurate nedovoljno poznate DJ-eve da se istaknu? Jedan od njih je Jas/t, s kojim ste napravili novi EP.

A: Zapravo da, indirektno to možda i radimo! Toliko je izvrsnih producenata koji nemaju dovoljno vidljivosti i bila bi šteta ne podijeliti njihov rad s publikom. Štoviše, bit DJ-a nalazi se u potrazi za otkrivanjem nove glazbe. Važno je provoditi sate tražeći manje poznatu glazbu i slušajući neobjavljene trake. Nema smisla držati se prvih 50 najpopularnijih koje možete pronaći na bilo kojoj platformi za streaming. Za nas je znak poštovanja prema našoj publici puštati neobjavljene, rijetke ili čak nepoznate pjesme i svjedočiti njihovoj reakciji, a u naše setove uvijek uključimo poneki banger i bezvremenske klasike. Jas/t je perspektivni mladi talent iz našeg rodnog grada, koji se može pohvaliti zrelom i inteligentnom vizijom glazbe.

m: Odakle slogan "Based on real facts" koji koristite već godinama kao naziv radio showa, evenata, ali i kao svoj moto?

A: Tu smo ideju imali na početku našeg projekta, to znači svjedočiti kako se naše putovanje razvija na autentičan, originalan način. Nama je to bilo pomalo filmski, jer smo glazbu gradili na činjenicama koje nam je davala publika. Ovaj slogan je važan za nas - to je u početku bio naziv naše mjesečne serije podcasta. Izveli smo ga s preko 50 gostiju. A sada je to ime naših evenata koje bismo htjeli pokrenuti na međunarodnoj razini. Naš prvi event "Based On Real Facts" održan je u Lyonu s više od 1400 posjetitelja, sa snažnim vizualnim aspektom te nevjerojatnom atmosferom koju je pojačao naš posebni gost The Element.

m: Sjećam se da je u jednom intervjuu Alex izjavio “the devil is in the details”. Bojite li se ponekad da će ponestati detalja koji su bitni za banger ili imate dovoljno inspiracije i odakle ju crpite?

A: Uvijek je pomalo zastrašujuće vidjeti kako trenutna razina produkcije doseže tako visoke standarde! Razlika je često u najsitnijim detaljima, proizlazeći iz snage naših produkcijskih alata i beskrajne složenosti tehnika. Možda imate briljantnu ideju, ali ako je loše izvedena, pjesma može proći nezapaženo. Postoji toliko mnogo traka koje su tehnički besprijekorne, ali im nedostaje inovacije, detalja. Pronaći ravnotežu ovih komponenti je zaista odlika glazbenih talenata!

Next Page
Loading...
Loading...