Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

'Samo sam se jednog dana probudila i rekla - Idemo!': Reinvencija Alison Goldfrapp

Alison Goldfrapp objavila je solo album a za Mixmag govori o sklonosti dance glazbi, fetišizaciji mladosti i izvlačenju maksimuma iz života

  • BECCA INGLIS | MAT MAITLAND
  • 2 June 2023

Goldfrapp možda i jest prezime Alison Goldfrapp, ali već 24 godine daleko je više sinonim za synth pop duo koji Alison predvodi sa svojim dugogodišnjim glazbenim partnerom, Willom Gregoryjem. S preko sedam albuma, par je premostio jaz između plesne glazbe i popa, s 'Black Cherry' iz 2003. koji je izvukao retro disco ritmove u prvi plan, a oba nasljednika - 'Supernature' iz 2005. i 'Head First' iz 2010. - osigurali su im nominaciju za najbolji elektronički/plesni album na dodjeli nagrade Grammy. Pa zašto je, nakon više od dva desetljeća, Alison Goldfrapp odlučila krenuti solo, i objaviti svoj prvi samostalni album?

“U veličanstvenoj dobi od 102 godine!” šali se ona. “Will je uvijek radio i svoje druge projekte, a ja sam osjećala da trebam raditi nešto drugo. Mislim da je važno kao umjetnik osjećati da rasteš, a da bi to učinio moraš izaći iz svoje zone udobnosti.” Na njenom solo debitantskom albumu 'The Love Invention', koji je izašao na Skint Recordsu, pomicanje okvira za Alison Golfrapp značilo je oslanjanje na njezine utjecaje plesne glazbe. “Htjela sam da bude vrlo elektronički i da zvuči tvrđe”, kaže ona. “To je nešto što sam dugo htjela učiniti. Uvijek je bilo elemenata plesne glazbe, ali htjela sam to istražiti malo dublje.”

Svježi je to smjer za Goldfrapp, koji također djeluje kao povratak kući. Jedan od njezinih prvih prekida u glazbi dogodio se početkom devedesetih, kada ju je Orbital pozvao da nastupi na njihovom albumu iz 1994., 'Snivilisation'. “Došli su vidjeti jedan performans koju sam radila – zvučnu instalaciju umjetničke škole”, sjeća se. “Pitali su me želim li pjevati neke vokale.” Njezin glas na kraju je stvorio blistavu pozadinu za breakbeat stvar 'Are We Here?'.

Ali upravo će susret s Trickyjem oblikovati njezinu karijeru u godinama koje dolaze. “Poslala sam mu kazetu s nekim nasumičnim stvarima koje sam radila. Odmah sam usporila svoj vokal, što je on volio,” kaže ona. “Sjećam se da sam otišla do njega u zapadni London i postavio je mikrofon ispred svoje kuće. Otišao je po vrećicu čipsa i ostavio me da obavim neke stvari.” Tricky ju je kasnije doveo u studio da otpjeva vokale za 'Pumpkin', jednu od rijetkih pjesama na albumu 'Maxinquaye', u kojoj nema vokala Martine Topley-Bird. “Smijali su se do iznemoglosti”, kaže Alison o Trickyju i producentu Marku Saundersu. “Zapravo sam pjevala potpunu glupost. Shvatila sam to kao dobar znak, da misle da je smiješno.”

Sljedeće dvije godine, Alison se pridružila Trickyju na intenzivnoj turneji, što je značilo da je puno vremena provodila u Bristolu. Do tog je trenutka manje posjećivala klubove – to se dogodilo ranije za vrijeme boravka u Londonu, gdje je "postojala cijela drum 'n' bass scena u koju sam se jako voljela" - i posjećivala je više partyja, što ju je uronilo u lokalnu scenu koja je prštala zahvaljujući Massive Attacku i Portisheadu. Preko prijatelja iz Bristola upoznala je Willa Gregoryja, koji ju je već čuo na 'Pumpkinu'.

Od tada su njih dvoje zajedno, sve dok Alison nije došla do Röyksoppa i predložila im suradnju. “Htjela sam vidjeti kakav je osjećaj raditi s drugim ljudima. Nisam to radila još od Trickyja i Orbitala,” kaže ona. Imala je vizije kako ide s dvojcem u Norvešku, ali pandemija je poremetila te planove. Kako bi nastavila raditi u karanteni, Alison je izgradila studio kod kuće u kojem je snimala vokale za ono što je postalo Röyksoppov album iz 2022., 'Profound Mysteries'. “Nikada prije nisam tako radila”, kaže ona. “To mi je dalo samopouzdanja da više radim sama.”

Alison naziva svoj kućni studio “vrlo domaćim”, ali ima sve što joj treba da dobije 'produkcijsku sobu' - staro računalo, nekoliko mikrofona i klavijature, ovčja koža pričvršćena za zid i crne filc zavjese za dodatnu zvučnu izolaciju: “Makar, susjeda mi je rekla da čuje svašta kako prolazi kroz zidove.” Alison se zamalo živa skuhala u ovoj sobi tijekom sparnog ljeta 2022., kada je snimala vokale za pjesmu 'The Love Invention'. Oponaša dahtanje između kadrova i bjesomučno kida zavjese i prozore kako bi toplina izašla. Može li to biti razlog zašto navodi klimatske promjene kao inspiraciju za pjesmu 'So Hard So Hot'? “Definitivno je utjecalo”, smije se.

Zapanjujuće je da, čak i za solo album, 'The Love Invention' ostaje duboko suradnički. Većina pjesama imenuje Richarda Xa (koji je radio s Róisín Murphy i M.I.A.-om) ili Jamesa Greenwooda (AKA Ghost Culture, redovnog suradnika Daniela Averyja) kao ko-autore, zauzimajući mjesto Gregoryja u procesu suradnje. Stvaranje glazbe za nju je u biti zajedničko iskustvo. “Kada ste u prostoriji s drugim ljudima, tamo ima energije i spontanosti. To je divna stvar”, kaže ona. “Ono što je super u radu s različitim ljudima je to što jedni drugima dajete nove interese.” Pripisuje Richardu X-u zasluge za to što ju je izložio većem broju euro-electro i italo-disco ploča, što je bez sumnje inspiriralo zvuk Baleara na pjesmama kao što je 'The Love Invention'.

Na albumu su radili i Claptone i techno pionir Paul Woolford iz Leedsa, čiji ubrzani, raveom nadahnut remiks pjesme 'Digging Deeper Now' i himnična pjesma 'Fever (This Is The Real Thing)' su najavili solo album Alison Goldfrapp početkom ove godine. Izdavačka kuća je bila ta koja je imala ideju najaviti album remiksevima, a ne originalnim pjesmama. “Željela sam malo promijeniti prezentaciju cijele stvari,” kaže Alison.

U prijašnjim intervjuima, Alison je govorila o tome kako su njezino partnerstvo s Gregoryjem pogrešno protumačili mediji, koji su je ponekad tretirali više kao lead vokal nego kao umjetnicu. “Često bi to izgledalo tako da novinari razgovaraju s Willom o glazbi, a zatim bi pola sata kasnije komentirali kako imam lijepu haljinu na sebi, što me znalo stvarno ljutiti”, kaže. Čini se da je taj očiti seksizam popustio, što Alison pripisuje progresivnijem krajoliku unutar industrije, iako napominje da to također može reći nešto o njezinoj promjeni pozicije unutar glazbe. “Možda je to zato što sam sad starija. Nikog više nije briga. Uključujući i mene, vjerojatno.”

Fetišizacija mladosti često se pojavljuje na albumu, dok se Alison oslobađa okova onoga što društvo očekuje od žena određene dobi. 'The Love Invention' fantastična je satira wellness industrije, zamislite jedinstvenu pilulu koja obećava ljepotu (i vraški skok endorfina). “Nadahnut je idejom da žene uzimaju testosteron kako bi povećale libido i snagu mišića”, kaže Alison. “Svaki put kad pregledam društvene mreže, iskrsnu lude stvari. Ako pomiješate ovaj napitak, kosa će vam rasti duže. Učinite to svojoj koži i izgledat ćete 30 godina mlađe.”

Tu su i njezina opetovana zaranjanja u erotiku. Stihovi o vezama za jednu noć u hotelima i grozničavoj “divljoj aferi” doimaju se poput lukavog namigivanja žene koja je daleko od toga da se povuče od razmetanja svojim željama. “Mislim da je to zanimljiva tema, koju kao društvo smatramo rezerviranom samo za određeni dio života”, kaže ona. “Kad pređeš tu dob, to je kao da ljude odbija pomisao na razgovor o seksu. Mislim da je to razlog zašto Madonna dobiva puno kritika. Ljudi žele da budeš nevidljiviji.” U 2023. ta će se nevidljivost možda smanjiti, a Madonna, Annie Mac i Michelle Yeoh prozivaju starosni trend koji muči njihove industrije. Možda album Alison Goldfrapp također može potaknuti taj zamah. “Sve je to na neki način irelevantno”, kaže ona. “Ono što je tako divno u glazbi je da je slušate, a ona je nadmašila sve. I bitno je i nije bitno, istovremeno.”

Cijela ploča miriše na ovo izdanje, ali i na grabljenje života s obje ruke. Kako je stigla na ovo slobodnije mjesto? “Možda sam se jednog dana samo probudila i rekla, 'Idemo! Spoznaja otpuštanja i bivanja u trenutku i želje da život iskoristite na najbolji način. Donošenje vrlo svjesne odluke o promjeni puta.”

Alison Goldfrapp i Gregory ne planiraju objaviti još glazbe zajedno (iako “nikad ne reci nikad”), ali svakako možemo očekivati još jedan solo album Alison Goldfrapp. Ono čemu sada svjedočimo je nova zora za Alison Goldfrapp. “Ovo je novi put”, kaže ona. “Moraš ga mijenjati s vremena na vrijeme. Odvažite se. Nova energija. Nove želje.”

Alison Goldfrapp 'The Love Invention' provjerite OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...