Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Ben Böhmer: 'Lockdown je moju glazbu učinio osobnijom i bez filtera'

Njemački skladatelj, DJ i producent govori o neizvjesnosti, transformaciji i kako je osam mjeseci odvojenosti od zaručnice dovelo do stvaranja njegove najintimnije glazbe do sada

  • Ralph Moore I Foto: Mixmag
  • 4 October 2021

Ben Böhmer njemački je skladatelj, DJ i producent koji dolazi iz Göttingena i jedna je od najvećih svjetskih zvijezda plesne glazbe u posljednje vrijeme. To djelomično može zahvaliti načinu na koji je njegova nova glazba primljena, uključujući i drugi album koji je izašao na Anjunadeepu 24. rujna; prethodna izdanja izašla su na izdavačkim kućama poput Future Classica. Kao i uvijek, u ovoj novoj elektroničkoj eri, sve je u priči, a njegov novi album “Begin Again” napisan je u razdoblju izolacije u kojem su Ben i njegova djevojka osam mjeseci bili odvojeni, proživljavajući sve izazove i emocionalne borbe koje nosi takva situacija. Pjesme poput 'Erase' (feat. lau.ra) i 'Escalate' (s Jonahom) lepršaju emocionalnom, synth i vokalnom energijom. I nema sumnje da je njegov jedinstveni njemački brend progresivnog housea postigao uspjeh: zadnji put kad smo provjerili, Benove društvene mreže bilježe veliki rast followera a njegov debitantski album “Breathing” do danas ima brojke od preko 65 milijuna streama. Jasno je da je Ben Böhmer pogodio u sredinu, diljem svijeta - slušate li?

Pročitajte i ovo: Carl Cox - Dok sam DJ-irao, vidio sam ljude kako umiru ispred mene

RM: Može li se reći da si lockdown okrenuo u svoju korist - barem kreativno?

BB: Definitivno! Bilo je to bizarno vrijeme, ali bez turneja uspio sam se potpuno posvetiti studiju i pisati glazbu bez ometanja. To je bio i prvi put da sam mogao stvarati glazbu u potpunosti za sebe, a da nisam svirao fanovima, nisam imao načina testirati pjesme ili svoj novi kreativni smjer. Rezultat su potpuno osobne pjesme, bez filtera. Osim toga, naučio sam i raditi sa suradnicima na potpuno nov način. Obično sam veliki obožavatelj pisanja glazbe sa zajedničkom energijom u studiju, ali umjesto toga, 90% ovog albuma napisano je dijeljenjem poruka putem e-mailova i tjednih Zoom poziva s kolegama.

RM: Prije nego što si napravio 'Begin Again', koji su bili važni čimbenici u smislu onoga što si htio postići?

BB: Prvotno sam namjeravao producirati puno više klupski orijentiranu ploču. Posljednjih nekoliko godina postupno sam svirao na sve većim pozornicama i kroz to je moja glazba postajala sve brža i glasnija. Lockdown je ovo ipak preokrenuo, a osobne okolnosti dovele su do toga da napravim album koji je bio mnogo raznovrsniji, emotivniji i skloniji zvuku indie elektronike. Moja zaručnica i ja smo se razdvojili, bili smo na drugim stranama svijeta zbog globalne zabrane putovanja. Nismo se vidjeli osam mjeseci i napisao sam cijeli album u tom razdoblju velike neizvjesnosti. Emocije kroz koje smo oboje prošli utkane su kroz pisanje pjesama na albumu.
'Home' predstavlja osjećaj duboke veze s onim koga najviše volite, bez obzira gdje se u svijetu nalazili, oni se i dalje osjećaju bliski s vama kroz čvrstu vezu. 'Erase' se odnosi na transformaciju i prihvaćanje promjene, preispitivanje onih uznemirujućih osjećaja kada se osjećate kao da gubite nešto iz ruku, ali na kraju rastete i prihvaćate ishod. Nasuprot tome, instrumentali kao što je 'Strangers' daleko su agresivnijeg zvuka i nastali su kad sam bio posebno ljut i frustriran zbog toga što nas razdvajaju - 'Strangers' su ono za što sam se bojao da ćemo postati...

Pročitajte i ovo: Ben Böhmer nastupio na Hvaru

RM: Reci nam nešto o live showu i produkcijskom timu s kojim radiš.

BB: Razvoj mog live showa je nešto čime se želim baviti već neko vrijeme. Za svoju turneju iduće godine proširio sam live postavu tako da uključim mnogo veći raspon sintisajzera i kontrolera za koje se nadam da će zaista poboljšati sirovost mog zvuka kada sviram uživo. To će učiniti da moji nastupi dobiju onaj veličanstveniji koncertni osjećaj, nešto što jedva čekam prikazati na mjestima kao što su Roundhouse u Londonu i The Fonda Theatre u LA -u.

Povrh svega, radio sam s Nocteom, timom koji stoji iza Tale of Us i scenskog dizajna Metallice kako bi donio nešto doista jedinstveno u živi prostor s divovskim kvadratnim visećim LED okvirom koji će sadržavati slike Bena Kreuknieta. S njima sam pak želio surađivao godinama, nakon što sam vidio njegov rad na turneji Jamesa Blakea 'The Color In Anything'.

RM: Internet je umjetnicima omogućio da pronađu obožavatelje na vrlo neobičnim mjestima - je li se to i tebi dogovdilo, postoje li mjesta koja su te iznenadila?

BB: Ono što se zaista ističe je moj live stream sa Cercleom. To mi je do danas ostalo najrealnije iskustvo u životu. Lokacija s balonima u Turskoj koju su odabrali jednostavno je nevjerojatna. Reakcija na set bila je luda, a ja sam i dalje zatrpan komentarima na društvenim mrežama o tome - iskreno mislim da će to iskustvo biti teško nadmašiti. To mi je tada otvorilo vrata za suradnju s njemačkim zvijezdama Netflixa i YouTubea Kliemannsland koja me ponovno izložila potpuno drugačijoj bazi obožavatelja koji nisu bili nužno svjesni mene ili doista bilo koje moje glazbe.

RM: I za kraj, što te čeka do kraja ove 2021. godine?

BB: Moj album 'Begin Again' je vani, a nakon njega slijedi svjetska turneja s 20 i više datuma tijekom 2022. Bit će i remix EP oko kojeg sam nevjerojatno uzbuđen jer je Anjunadeep uspio osigurati za njega neke nevjerojatne izvođače, a bit će i popratni EP na kojem radim sa suradnikom na potpunom premišljanju nekih pjesama albuma. Također ću u narednim mjesecima objaviti nekoliko vlastitih remikseva, ali još ne smijem javno o tome!

'Begin Again' je dostupan preko Anjunadeepa, nabavite ga OVDJE;

Datume Benove nadolazeće turneje provjerite OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...