Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Billain: O produkciji, filmu, izolaciji i novom albumu

U Sarajevu smo razgovarali s jednim od najznačajnijih bosanskohercegovačkih producenata

  • Adnan nanE Čalkić I Foto: Andreja Markovic - Venator i press
  • 9 September 2021

U toku “kolozova” obreo sam se u svom rodnom gradu i tamo sreo jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih producenata - Adisa Kutkuta a.k.a Billaina. Radost susreta nismo sakrivali, dugo vremena se nismo sreli, a još duže porazgovarali. Nakon onih “štaima - štaima” pitanja krenuli smo u ozbiljan razgovor. Rekao sam mu da je ovo sve za “novine” i da bi mi trebao dati neke odgovore. Smijali smo se...

Bili je vanvremenski svestrani umjetnik, prisutan na sceni dovoljno dugo da je njegovo ime već zapisano zlatnim slovima u povijesti BiH glazbe, ali o tome će budući naraštaji razgovarati, mi možemo biti sretni jer smo njegovi suvremenici. Bili je oduvijek bio svestran, ali zasigurno najaktivniji u glazbi i to je ono što me je uvijek fasciniralo kod njega. Posebna orginalnost koja je svjetski prepoznata. S druge strane, Bili je jednostavan i tačan, nasmijan i uvijek spreman da izvrne smisao trenutnog razgovora čime dokazuje da se svijet, a samim tim i glazba, može promatrati i iz drugih perspektiva. Dokazao je to Bili do sada mnogo puta jer je producirao hip hop, drum & bass a “porodio” i neuro funk, bar kad je u pitanju ovaj dio svijeta. Osobno znam da je producirao i techno, ali neka se on sam očituje o tome kada dođe vrijeme...

m: Šta se dešava u životu Bilaina, majstora frekvencija i žutog svjetla?

B: Pa ovih par godina su bile godine korisne za učenje novih stvari i tehnika kako za produkciju tako i, najzad, za film. Uzimao sam razne masterclassove iz raznih područja filmske umjetnosti i, povrh svega, učio malo o granama kvantne fizike koja me brutalno interesuje. Sve to vidim kao neki smisao za dalje radove. Pišem nastavke sci-fi priča pritom. Mojim pratiocima je poznato da sam uz svaki release pravio dio priče koje su povezane međusobno i nakon 10 godina ta priča je dobila formu koja se produbila do mjere da sam shvatio da jedino čime mogu povezati obje strasti je da se okušam u filmu. S obzirom da sam učio modeliranje još nekih 2000-ih, ta želja je imala svoju osnovu, i počeo sam sa timom kuhati razne veće projekte, ali opet u sklopu muzike kao popratnog formata. Pored toga, imao sam puno posla oko grafičkog dizajna za razne umjetnike i firme kao i posla za Kilohearts, MinimalAudio i Vital, u smislu da sam pravio presets i samplepacks za njih. Izdanje koje uobličava ovu cijelu priču je sa mojom Metnem ekipom s kojom imam label - moj zadnji EP pod nazivom Codename je dobio super feedback radi komplikovane priče ali i misticizma, koji uživa HP Lovecraft branšu.

m: Kako je bilo ovo ljeto?

B: Ljeto je bilo zadovoljavajuće, vratio sam se na biciklu i razbacao sam se po rutama kojih itekako ima u okolici Sarajeva. Vrlo korisna defragmentacija mozga između projekata i fileova. Zapravo se kroz bijeg u prirodu tačno primjeti razlika od 60 decibela između glasnoće grada i prirode. Pored toga, najdraže mi je što sam se vratio sa svojim burazerima na zid u smislu crtanja jer mi, kao STF crew, imamo taj historijat sc-ifi priča na graffiti sceni u BiH. Scena se vizuelno aktivirala, ali u biti ovaj put najviše mi je drago što svoje prijatelje više viđam. Putovalo se manje, ali to mi nije zakočilo život. U drugim formama išao sam par puta u Beograd na dva, tri mjeseca, s obzirom da naš label ima studio za zajedničko korištenje. Sve to je doprinijelo novim svježim uglovima za produkciju.

m: Da li je bilo nastupa?

B: Nastupa je bilo manje. Ono što je razbilo pauzu je definitivno bio Seasplash u Šibeniku (Pozdrav Vedranu), koji me je lično razonodio i može se reći “pustio s lanca” što se tiče seta i akumulirane energije. Očekuje se još par nastupa sad u septembru ali to ćemo vidjeti u skladu sa okolnostima. Ono što je interesantno jeste da sam zadnje dvije godine rezident na prvom VR muzičkom festivalu pod nazivom SLYFEST, a koji traje po tri dana sa 40+ nama znanih umjetnika širom svijeta. I moram priznati da je ovaj vid socijalnog eksperimenta u izolaciji nešto što je ispalo neočekivano predobro, u smislu količine novih prijateljstava i energije.

m: Koji projekti su trenutno u pogonu?

B: Ja sam u biti sjedio na par završenih albuma jer pregovori su uvijek malo duži proces, iz razloga što sad kao neki “polufilmađija” ulažem više u album i vizuelno pa je nekim izdavačima malo komplikovano misliti da moraju da doprinose nečemu što im je preskupo. Srećom, ima i izdavača koji su prepoznali nova vremena i sami su od sebe uletjeli u priču i želju, što je najbolji scenario nakon čekanja naravno. Sljedeći album sam pomjerio na kraj godine ili početak naredne. Ali, to sam više uradio zbog filma. Film koji sam započeo prije dvije godine, rezultat je akumulacije priče koja se složila u solidan scenario i storyboard, koji sam tad i počeo samofinansirati. Pravim ga sa prijateljem iz Tajvana i malo poslije su mi se pridružili i ostali prijatelji sa kojima sam i prije radio kratke scifi videe i ilustrovane eksperimente. Kao što rekoh, poznato je da su sve ilustracije mojih “releasova” povezane kratkim pričama, koje su vremenom postajale duže, da bi na zadnjem albumu “Nomad’s revenge” bile uobličene kratkim filmom koji najavljuje nešto još veće. I ovo što se sad pravi nosi naziv “Fugitive”, čiji smo prvi trailer izbacili prije par sedmica.

B: Između ostalog napravili smo i website za film, kao i majice kojim se film može direktno podržati OVDJE. A sve što slijedi muzičkog karaktera, može se naći na mom Soundcloudu i YouTube kanalu.

Billain je ogroman potencijal i kapacitet. To je čovjek koji stvara i onog dana kada ne budemo pod mjerama, njegove nastupe ne propuštajte, imam osjećaj da će to biti audio vizuelno iskustvo gigantskih razmjera. Sigurno je da će vas pomjeriti u svim pravcima i po Merkalijevoj i po Richterovoj skali...

Next Page
Loading...
Loading...