Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

9.9. - 15.9.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 9 September 2021

11.9.1965. Rođen Moby

Richard Melville Hall, poznatiji kao Moby, dijete je radničke obitelji iz, inače pretežno afro-američke četvrti Harlem u New Yorku. Nadimak Moby mu je nadjenuo otac, još dok je bio beba, kao referencu na njegovog poznatog pretka. Naime književnik Herman Melville, autor romana ''Moby Dick'', Mobyjev je pra-pra-pra ujak. Moby se glazbom bavi od devete godine. U početku je učio svirati klasičnu gitaru, a kasnije klavir i udaraljke. Dok je radio kao nosač u jednom golf klubu, u predgrađu NYC, počinje svirati gitaru u hardcore punk bendovima Vatican Commandos i AWOL. Moby upisuje studij filozofije 1983., kad počinje i njegov interes za elektroničku glazbu. Postaje DJ na radijskoj postaje u studentskom kampusu, što ga dovodi i do prvih klupskih ponuda. Napustivši studij, posvećuje se glazbi u potpunosti i intenzivno šalje demo snimke od 1987. U trenutku potpisivanja prvog ugovora s etiketom Instinct Records, Moby je bio beskućnik i spavao u napuštenoj tvornici u Stamfordu (Connecticut), gdje se ilegalno spojio na električni vod kako bi nastvaio s produkcijom. Moby je, u početku, objavljivao ploče pod više imena: Voodoo Child, Barracuda, Brainstorm i UHF, a prva, potpisana kao Moby, bila je "Mobility''. B strana te ploče bila je, danas kultna stvar, ''Go'', čiji mu uspjeh odmah donosi ozbiljne poslovne suradnje pa, tijekom '91. i '92. remiksira za glazbene zvijezde kao npr: Michael Jackson, Pet Shop Boys, B-52's, Prodigy itd. Moby, 1994., objavljuje svoj prvi hit album, ''Everything Is Wrong'', na kojem se nalaze ''Feeling So Real'', ''Everytime You Touch Me'' i ''Hymn'', dok '99. postiže i najveći komercijalni uspjeh s albumom ''Play''. Mobyjeva diskografija, danas broji 19 albuma, a osim kao glazbenik, poznat je i kao veliki humanitarac i zaštitnik životinja. Napisao je četiri knjige, među kojima I memoare u dva nastvka, ''Porcelain: A Memoir'' (2016.) te ''Then It Fell Apart'' (2019.)

12.9.1962. Rođen Juan Atkins

Juan Atkins rođen je u Detroitu. Otac mu se bavio organizacijom i promocijom koncerata pa je, već od malih nogu, bio upoznat s dinamičnim glazbenim svijetom. U osnovnoj školi je svirao gitaru i bass gitaru, nakon čega seli kod bake u predgrađe Belleville, gdje upisuje srednju školu. S 15 godina nabavlja svoj prvi sintisajzer, Korg MS-10 i počinje se družiti s Derrickom Mayom. Atkins i May, kao brucoši na zalazu 70-ih, pokreću DJ tim Deep Space kojem se priključuju Eddie Fowlkes i Kevin Saunderson. Paralelno s tim, Atkins kreće i u svoj prvi autorski projekt, bend Cybotron, u tandemu s Rickom Davisom. Cybotron, 1983., objavljuje legendarni album ''Enter'', a izlazak tog albuma, danas se smatra jednim od ključnih (ako ne i ključnim) trenutaka za rađanje techno scene u Detroitu. Unatoč tome, Atkins i Davis se razilaze već '85., kad nastaje label Metroplex i Atkinsov najpoznatiji samostalni projekt i pseudonim, Model 500. Globalni uspjeh, a ujedno i status kreatora techno scene u Detroitu, Atkins postiže 1988., nakon otvaranja kluba Music Institute kojeg su pokrenuli Chez Damier, Alton Miller i George Baker i na jednom mjestu okupili čitavu tadašnju scenu. Među rezidentima su se našli i stari školski prijatelji Atkins, May i Saunderson, a s njima i Eddie Fowlkes te Blake Baxter. Music Institute je, u Detroit, privukao i prve potencijalne partnere iz Europe, što je dovelo i do objave kompilacije ''Techno - The New Dance Sound of Detroit'', u UK-u. Atkins, May i Saunderson postaju zaštitna lica Detroit techna i uskoro postaju poznati i kao The Belleville Three. Osim neosporne uloge u najranijim fazama techno glazbe i kulture, Atkinsu pripada i zasluga da se techno zove techno. Naime, prije 1988., u samom Detroitu su se koristili razni nazivi, kao progressive dance ili future dance, no kad je trebalo osmisliti termin za prekooceanski izvoz, upravo je Atkins bio glavni zagovaratelj naziva techno.

12.9.2000. Underworld objavljuje prvi live album ''Everything Everything''

Osim što ga bilježimo kao prvi live album Underworlda i jedino njihovo izdanje između albuma ''Beacoup Fish'' (1999.) i ''A Hundred Days Off''(2002.), ''Everything Everything'' je obilježio prvu ozbiljnu krizu u bendu koji se, tad, nalazio na samom vrhu glazbene scene. Naime, riječ je o posljednjem izdanju na kojem se, kao član benda, pojavljuje Darren Emerson kojeg su mnogi vidjeli kao njihovog glavnog kreativca i motor-pokretača. ''Everything Everything'' je, zapravo, zapis s koncerta snimljenog u svibnju 1999., u Bruxellesu, a kako sadrži dotadašnje hitove kao što su ''Born Slippy.NUXX'', ''Cowgirl'', ''Rez'' ili ''Push Upstairs'', fanovi Underworlda su ga doživjeli kao prvi, neslužbeni best of, pogotovo nakon objave da Emerson napušta kolektiv. Album je objavila etiketa Junior Boy's Own Andrewa Weatheralla.

Ukratko…

14.9.1983. Rođena britanska pjevačica Amy Winehouse.

12.9.1982. Simple Minds objavljuju svoj peti album ''New Gold Dream (81–82–83–84)'', poznat po hitu ''Someone, Somewhere in Summertime''.

12.9.1995. Goldie objavljuje svoj prvi album ''Timeless'' na etiketi FFRR.

13.9.1956. Rođena Joni Sledge, američka pjevačica i osnivačica ženske disco skupine Sister Sledge.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...