Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Duo Disco Exotic stiže u Beograd

Razgovarali smo sa članovima Alexom Grayom i Benom Jaminom povodom njihovog prvog nastupa u Beogradu

  • Jovana Radovanović | Foto: Press
  • 26 May 2023

Disco Exotic je izdavačka kuća i serijal događaja koji kombinuje mešavinu funky nu diska i egzotičnog hausa. Nastupali su širom sveta, od Australije do Evrope, a ovog petka njihova disco magija stiže u beogradski Drugstore. Disco Exotic su Al Gray i Ben Jamin. Vreme je da ih upoznamo!

m: Kako ste počeli da se bavite DJ-ingom? Da li imate neku muzičku pozadinu?

DE. Ironično, nedavno smo oboje saznali da smo disco glave još od malih nogu – kao klinci slušali smo disco ploče naših mama iz 70-iһ i 80-iһ. Iako niko od nas nije svirao neki instrument, ja (Aleks) sam oduvek želeo da stvaram muziku i sa 16 godina uspeo sam da razgovaram sa Timom Delukeom i tada je počelo moje muzičko putovanje. Ben je imao sličan početak i svirali smo tu i tamo sve dok se nismo sreli na univerzitetu 2012. godine. Nakon što smo pronašli naš muzički stil, obojica smo se preselili u Australiju. Tamo je naš zvuk evoluirao u plemenske house zvukove sa 'masnijim' bitovima na 'bush' žurkama koje su se proslavile tokom pandemije.

m: Ovo je vaš prvi nastup u Beogradu, da li imate neka očekivanja?

DE: Obojica smo ranije bili u Beogradu - turistički. Po onome što smo čuli o publici i underground sceni ovde, očekujemo ludilo. Naši prijatelji iz Srbije su nam rekli da su ovde žurke posebne, a kako se naš stil poklapa sa onim što DJ Luton i Šćepa puštaju, verujemo da će ova žurka ući u anale.

m: Da li unapred planirate svoje DJ setove ili je sve stvar trenutka?

DE: Obično imamo ideju o tome šta bismo puštali, u skladu sa mestom i vibeom večeri, ali takođe uvek downloadujemo brdo novih stvari za to veče. Onda radimo po principu 'go with the flow' i puštamo da nas publika odvede.

m: Koja žurka vam je posebno ostala u sećanju?

DE: Naš najluđi set je bio u napuštenom tunelu u Kvinslendu, Australija, kada smo tek počeli da puštamo muziku pod pseudonimom Disco Exotic. Neki momci su pravili žurku i pitali da li želimo da puštamo, a kada smo se pojavili skapirali smo da je energija ljudi i mesta bila preluda. Kada smo videli prvi tračak svetlosti koji se probija u daljini dok smo završavali naš set, to nam se zauvek urezalo u sećanje.

m: Koja je to pesma koja kombinuje tugu i sreću u isto vreme?

DE: Free (LP Giobbi Club Edit) je piano house verzija klasik stare škole koji smo voleli. Tekst pesme je tužan, ali ritam izaziva tako duboko osećanje i to je ono što volimo u poslednje vreme.

m: Da li imate neki banger koji obavezno puštate na žurkama?

DE: Nikada ne puštamo istu pesmu više od jednom u roku od nekoliko meseci, ali će naš favorit zauvek biti Calinda - Laurent Volf.

m: Da li imate neko mesto na kojem biste želeli da puštate?

DE: La Terrazza u Barseloni i Barbarella’s u Hrvatskoj su posebna mesta za nas. Oba terena su na otvorenom, na idiličnim lokacijama, a ako jednog dana budemo imali priliku da puštamo u jednom od njih, smatraćemo da smo srećni.

m: Da niste DJ-i, čime biste se bavili?

DE: Pre DJ-inga ja sam (Aleks) bio sportski novinar, a Ben je veoma dobar prodavač, tako da bih ja verovatno snimao žurke, a Ben bi ih prodavao.

m: Da li se krije neka zanimljiva priča iza vašeg imena – Disco Exotic?

DE: Priča iza našeg imena je zanimljiva. Kada smo išli na rejvove u skladištu tokom našiһ univerzitetskiһ dana, Ben i ja smo uvek govorili da možete imati najbolju muziku i mesto, ali publika čini 70% žurke. Dakle, kada smo počeli da pravimo naše 'bush' rejvove u Australiji, znali smo da je publika važna koliko i muzika. Dakle, reč 'egzotika' proizilazi iz raznolikosti publike koja je dolazila na naše događaje tamo, a reč 'diskoteka' aludira na slobodu koju je publika iz 70-ih imala, ali je i direktna referenca na naš muzički stil.

m: Koji su vaši sledeći planovi?

DE: Sledeća žurka je u neverovatnom klubu Drugstore! Izuzetno smo uzbuđeni što donosimo svoj zvuk na prostore u kojima su gostovali Boiler Room, Ricһie Hawtin i Elli Acula. Posle Drugstorea, možete nas videti na Vilvood Disco Festivalu 16. juna, a zatim na našoj 3. rođendanskoj zabavi 30. juna u Londonu.

Next Page
Loading...
Loading...