Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

KUKU$: Od trešnjevačkih garaža do rasprodanog Doma sportova

Donosimo intervju s trap kolektivom koji ove subote velikim koncertom u Zagrebu slavi deset godina djelovanja

  • Mixmag Adria | Foto: Sven Čustović i Marko Lopac
  • 4 October 2023

Ove subote, 7.listopada, trap kolektiv KUKU$ stižu na pozornicu zagrebačkog Doma sportova prirediti svoj najveći samostalni koncert do sada. Za ovaj jubilarni koncert - jer njime slave i deset godina na sceni - više nema ulaznica: “Ljudi, najbolji ste, hvala vam na ovakvoj podršci. Mi smo spremni za naš najjači show do sada i jedva čekamo proslaviti s vama naših prvih deset godina djelovanja” poručuje trio kojeg čine Hiljson Mandela, Goca RIP i Iso Miki. Trojac je jubilej počeo slaviti već ovo proljeće objavljivanjem prvog domaćeg NFT trap albuma “The Lost Files”, na kojem su predstavili deset do sada nikad objavljenih pjesama iz ranijih faza benda, a zatim je sredinom lipnja uslijedila i objava novog studijskog izdanja “X”, koji donosi potpuno nove autorske pjesme. Što o svojih deset godina govore Hiljson Mandela, Goca RIP i Iso Miki te što spremaju za zagrebački koncert, doznajte u nastavku.

m: Vaša priča je službeno počela prije 10 godina, a u pjesmama često ističete težak početak. Koliko je takav početak utjecao na vašu predanost i poziciju u kojoj se danas nalazite?

KUKU$: Upravo nas je takav početak poticao da što više radimo i da smo posvećeniji usavršavanju u kreiranje glazbe. Visjeli smo u studiju, slušali glazbu, radili glazbu, postali otvoreniji i usavršavali svoj autorski rad. Postali smo majstori zanata, pioniri trapa i evo, danas došli od trešnjevačkih garaža do rasprodanog Doma sportova. To ne možeš bez rada i ustrajnosti.

m: Novi album "X" donosi svježi zvuk grupe, aktualan je i u toku s trendovima - kako ste se oduprli pritisku fanova koji su zazivali "tvrđi, stari KUKU$"? Ima li tu ipak i nešto za njih?

KUKU$: Uvijek smo bili usmjereni tome da iz albuma u albuma pokazujemo svoj rast. Svaki naš album je bolji od prethodnog u glazbenom smislu i tekstovima, i upravo to što rastemo je najvažnije. Od početka pratimo nivo svjetske produkcije, unosimo svježinu u svoj zvuk, a time smo se vodili i u stvaranju albuma “X”.

m: Imate li osjećaj da ste kroz 10 godina rada odgojili jednu novu generaciju publike u Hrvatskoj - koje razlike zamjećujete u odnosu na publiku sa početaka svoje karijere?

KUKU$: Imamo i svjesni smo toga. Danas nas smatraju pionirima trap žanra u Hrvatskoj, a mi i stojimo iza toga, zajedno s High5 i “33 Bandom”, koja je zajedno s nama postavljala te temelje prije deset godina. Nismo jedini koji su radili na tome, ali smo itekako doprinijeli današnjem prosperitetu scene.
Ako uspoređujemo publiku prije deset godina i danas, ona se uvelike promijenila. Prije svega je narasla - na našim prvim koncertima, čak i kad su bili rasprodani, pred nama je bilo 200-300 ljudi, danas je to četiri tisuće u Domu sportova. Danas je puno veći interes publike, što je odlično, jer u tome onda priliku puno brže dobivaju novi mladi izvođači - ne moraju repati deset godina da bi napunili neki prostor od tisuću ljudi. Publika pruža podršku čitavoj sceni dolascima na koncerte, streamaju njihovu glazbu, kupuju merch, s druge strane, izvođači si među sobom pružaju podršku kroz gostovanja na nastupima i na pjesmama i albumima… Drago nam je da smo sudjelovali u stvaranju te scene, da smo je pogurali i da danas možemo pružiti podršku mlađoj generaciji artista.

m: Što ta publika može očekivati na rasprodanom koncertu u Domu sportova?

KUKU$: Gotovo dva sata nastupa, gosti, dobro složena set lista u kojoj ćemo proći svih deset godina djelovanja. Bit će to naš najjači show do sada.

m: Bit će to jedan od najvećih trap koncerata u hrvatskoj povijesti... kakvo je njegovo značenje za razvoj domaće trap scene?

KUKU$: Ako uzmemo u obzir da je Vojko V imao rasprodani Dom sportova 2018., što je bilo izvrsno za rap i hip-hop, kao i trap, nismo prvi u tome, ali svakako evo i na ovaj način doprinosimo ponovno sceni. Mislimo da će ovo dodatno utjecati na vidljivost trap žanra u očima šire javnosti, kao i u mainstream medijima i to će otvoriti vrata i nekim novim generacijama, sigurno.

m: Što slijedi nakon Doma sportova, koja je sljedeća velika stvar?

KUKU$: Svi naši sljedeći nastupi u narednom periodu će biti u znaku proslave “10 godina KUKU$a” i nastojat ćemo imati koncerte diljem regije.

Next Page
Loading...
Loading...