Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Noir: “U kreativnom sam razdoblju i čini se da će trajati”

Donosimo ekskluzivni razgovor s danskim producentom povodom njegovog novog izdanja “Pneuma”

  • Roberta Novosel I Foto: Noir press i Facebook
  • 7 August 2020

Danski DJ i producent Noir trese elektroničku scenu svojim techno izdannjima još od 2004. godine, a tijekom karijere došao je na sam vrh scene. Osim iz danske glazbene scene, inspiraciju je crpio i od Massive Attacka, The Curea, Depeche Modea, što je i vidljivo u njegovoj produkciji koja obiluje mračnim zvukom. Uspješni je vlasnik četiriju labela, NM2, Noir Musica, Lovesinea i Klimaks Recordsa, a u malome prstu drži i evente pod imenom Darkstars. Nakon velikog broja osvojenih ljestvica Beatporta, tijekom karantene posvetio se produciranju nove glazbe pa je tako nastao i novi EP “Pneuma. Sastoji se od tri stvari koje pričaju dubinu njegovih frustracija ali i nade, koje su ga uhvatile tijekom izolacije. Porazgovarali smo s Noirom povodom objave novog EP-ja, a on nam je otkrio koja se priča krije iza svega.

m: Tvoj novi EP je jedno pravo mračno iskustvo, je li ta potreba da se izraziš na taj način proizašla zbog karantene ili nekih drugih životnih situacija?

N: Da, nastao je tijekom karantene. Može se čuti sva frustracija, neizvjesnost i osjećaj usamljenosti, ali mislim da ima i nekoliko djelića koji nagoviještaju optimizam i nadu.

m: “Pneuma 1” je stvar koja posebno plijeni pažnju zbog svoje dubine za koju su zaslužni proganjajući vokali i intenzivan ritam. Osjeća se skrivena potreba da izgovoriš svoje riječi, no kao da si spriječen, koja priča stoji iza nje?

N: U beatovima se može primijetiti sva prikrivena agresija i frustracije. Riječi koje vokal izgovara, ”Oslobodi me”, dvostrukog su značenja. S jedne strane mogu značiti - Dosta je bilo, vratimo se u normalu, a s druge - Želim izbaciti sve osjećaje koje imam u sebi, želim se riješiti svih emocija koje osjećam kroz glazbu.

m: Nakon tvoje prve stvari, “Pneuma 2” pridaje kompletno novu energiju EP-u sa svojim brzim ritmom i kickovima koji nas vode do “Pneume 3” s još agresivnijim osjećajem. Kako je izgledao cijeli put stvaranja zvuka na novome albumu?

N: Uvijek prepustim glazbi 'prve korake' koje zatim pratim kako bih mogao dalje stvarati. Što se tiče zvuka, htio sam stvarima dati taj neki neizbrušeni, industrijski i izvrnuti 'touch'. “Pneuma” doslovno kao da je nastala sama od sebe. Ne mogu objasniti zašto su unutar mene postojale tri verzije iste stvari, niti zašto se to sve desilo u isto vrijeme, no jednostavno je tako. “Pneuma 1” je original i sadrži baš one osjećaje i misli koje sam želio izraziti putem vokala. Ideja za “Pneumu 2” mi je došla u isto vrijeme, ali je prošla cijeli serijal od 303 primjeraka prije nego što sam bio u potpunosti sretan s njom. Ideja za “Pneuma 3” također se dogodila isti tjedan kao i prve dvije, a beatovi i sav euklidijski slijed su se vrlo brzo došli na svoje. Sve tri stvari nastale su u istome tjednu tako da sam nakon toga radio na svakoj zasebno sve dok nisu bile u potpunosti završene. Finalno je sve proizašlo kao projekt nazvan Pneuma. Nisam nikad ranije radio ništa ni približno tome, tako je da je to bio doista uzbudljiv proces koji me zaokupirao tijekom karantene.

m: Osim što si producirao novu glazbu, postoji li još nešto čemu si se dugo priželjkivao posvetiti i sada si napokon imao vremena za to?

N: Proveo sam jako puno vremena šetajući psa i razmišljajući o životu, gdje želim biti kao izvođač i s izdavačkim kućama, što želim za dvije, pet i za 10 godina. Karantena mi je pružila mogućnost da stopiram sve, duboko udahnem i razmislim o svemu. To je sve bilo kao neki skriveni blagoslov, taj život u izolaciji.

m: Pandemija je uzrokovala mnogo problema za kulturu i cijelu event industriju, no sagledajmo to s nekog drugog pogleda. Misliš li da postoje neke pozitivne stvari koje bi se mogle dogoditi nakon svega? Ima li nešto što misliš da bi se trebalo promijeniti u Danskoj?

N: Čovječanstvo bi trebalo učiti iz ovoga, trebali bismo svi pokazati ljubav dok još možemo i provesti vrijeme s ljudima koje volimo. Pobrinuti se za planet (očito je i on trebao predahnuti), ostati zdravi, pozitivni i pomoći jedni drugima. Ne mislim ovo za Dansku, već cijeli svijet.

m: Je li danska klupska scena imala utjecaj na tvoju odluku da se počneš baviti DJ-ingom?

N: Imala je utjecaj, da. Odlazio sam na rave događaje i u male klubove kako bi osjetio taj pravi osjećaj undergrounda. Nisu bili u pitanju neki specifični klubovi već više pop-up događaji koji su me inspirirali da ganjam karijeru u elektroničkoj glazbu. Oduvijek sam znao da se želim baviti glazbom, no noćni život mi je otvorio oči i probudio želju da postanem DJ. Tako je sve i krenulo jer si nisam mogao priuštiti opremu da stvaram elektroničku glazbu sve do moje 20. godine.

m: Koji su budući planovi za rad?

Trenutno radim na nekoliko projekata, moji RAL7016 i MESM (na NM2) su više melodičniji. Moje _r00t_ (na Klimaks Recordsu) su produkcije koje imaju neki oldschool detroitski, house/techno vibe i još je tu nekoliko novih stvari koje radim, a jedna od njih je i s vokalima of RBBTS-a. Nisam stvarao glazbu s vokalima jako dugo tako da je ovo sve uzbudljivo. Neke stvari sam završio, ali ih nisam još svrstao ni u jednu kategoriju niti stavio alias na njih. Krenuo je jedan kreativni period i kako mi se čini neće tako brzo stati kraj tome.

Next Page
Loading...
Loading...