Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Vojko V: “Meni je dovoljan uspjeh biti dobar čovjek”

Razgovarali smo sa splitskim reperom uoči njegovog rasprodanog koncerta ove subote 10.12. u zagrebačkoj Tvornici

  • Mixmag Adria | FOTO: Julijan Labrović, Filip Bušić i Press
  • 8 December 2022

Prvi put nakon četiri godine Vojko V, Porinom nagrađeni splitski reper, održat će samostalni koncert u Zagrebu, ove subote u Tvornici kulture. Koliko ga se zagrebačka publika zaželjela potvrđuje i činjenica da je koncert - rasprodan. A kako će “Ne može”, “Pasta Italiana”, “Kako to” ili nova “Evo me opet” zvučati uživo te hoće li predstaviti i nove pjesme s novog albuma “Dvojko” koji je u završnoj fazi pripreme, doznajte u nastavku.

m: Posljednji samostalni koncert u Zagrebu održao si 2018., uz rasprodani Dom sportova. Koja sjećanja nosiš iz tog perioda?

VV: Svjetla, kamere, interviewi, Jack Daniels, autocesta, novac, pelene, još interviewa, Dalibor Petko, koncerti, aerodrom.

m: Od tada se tvoj glazbeni životopis nadopunio s tri nagrade Porin. Koje značenje ti danas nosi to priznanje?

VV: Drago mi je šta sam ih dobio, dobro izgledaju u CV-u.

m: Tada si u jednom od intervjua izjavio: “Jednog ću dat malom da ga razbije, a drugi babi koja mi puno znači. Treći će ići u studio, valjda”. Da li je bilo tako, gdje su kipići danas? :)

VV: Jedan je kod kuće, sin ga još nije razbio, jedan je kod staraca, a treći je kod babe na selu - doktori i medicinske sestre se iznenade kad ga ugledaju kad dođu babi izmjeriti tlak.

m: Kako gledaš na današnju hip-hop/trap scenu, budući da je to žanr koji iz tjedna u tjedan u čitavoj regiji puni klubove i koncertne prostore? Sviđa li ti se smjer u kojem se sve skupa razvilo?

VV: Super je bilo vidjeti kako se iz žanra koji je do prije 10 godina još izazivao podsmijeh i kojeg su kritičari i radijski urednici potpuno ignorirali, razvio u mašinu kojoj nema suparnika (osim naravno folka šta se uvozi preko granice).

m: Stasala je i jedna nova generacija publike - koje razlike zamjećuješ u odnosu na publiku sa svojih početaka karijere?

VV: Kad sam počinjao s Dječacima, tad je bilo nezamislivo da tisuće ljudi skače na rap/trap eventima i da mladi bendovi pune Tvornice mjesec dana nakon albuma, bez ikakve radijske podrške. Nevjerojatno je u šta je sve to izraslo i mislim da je odgovornost sada na nama kao izvođačima da održimo stvari svježima, da ponekad preuzimamo rizike i pomičemo sve naprijed tako da se ovaj moment održi šta je dulje moguće.

m: Kako je izgledao proces stvaranja albuma “Dvojka” i koliko je bilo drugačije u odnosu na album prvijenac?

VV: Prve dvije godine nakon prvog albuma bio sam toliko prebukiran koncertima, obavezama i intervjuima da nisam stigao skoro ništa ni napraviti, tek sam počeo zaozbiljno raditi negdje sredinom 2020 i izolacijska atmosfera tog perioda se uvukla duboko u album, nema gostovanja nikakvih i sve je za nijansu iščašenije nego na prvijencu.

m: S obzirom na uspjeh koji ti je u karijeri donio album “Vojko”, da li si u bilo kom trenutku osjetio pritisak u kreiranju novog materijala, u smislu - mora biti jednako ili više uspješno?

VV: Otkad sam u pjesmi "Evo me opet" repao o toj tematici doslovno u svakom interviewu me pitaju jesam li dobro, kako su mi živci, kao da radim na razminiranju ili nečem sličnom. Dobro sam, sve je super.

m: Što je tebi mjerilo uspjeha, kako u glazbi, tako i u životu općenito?

V: Šta se tiče objektivnog uspjeha, mjerila su jasna: viewsi, posjećenost koncerata, cijene honorara i sve ostalo. Ali onaj kreativni, umjetnički uspjeh je teže definirati, najbliža analogija tome je kad na školjci se dobro istovariš pa raširiš noge i vidiš da sve se dimi, zato to u Americi zovu "hot shit". Nitko ne zna opisati zašto je neki shit hot, ali svi znaju prepoznati hot shit kad ga čuju. Šta se tiče života općenito, meni je dovoljan uspjeh biti dobar čovjek.

m: Pred tobom je (rasprodani) koncert u Tvornici kulture. Hoćeš li izvesti i nove, do sada neobjavljene pjesme?

VV: Kad god sam izvodio neobjavljene stvari, kao što sam probao više puta sa “Evo me opet”, svi su me gledali u tupilu. Možda je to dobra ideja za bendove poput Radioheada (koji to često rade) gdje tekst nije toliko bitan, ali mislim da to nije dobra ideja za rap. Izvodim poznate pjesme u novim aranžmanima i posložene su tako da bude maksimalna fešta.

m: Kao support act, na tvom koncertu u Tvornici nastupit će Peki, mladi reper iz Drniša. Što ti se sviđa kod njegove muzike i njegovog stila te postoje li neki drugi reperi mlađe generacije koji su te se dojmili u zadnje vrijeme?

VV: Meni je suludo da danas postoje likovi od dvadesetak godina, iz Drniša, koji pjevaju najmoderniji trap, rade sebi muziku i sami sebi rade mix i master i sve to skupa zvuči kao da stvarno drži vodu. Fascinira kod likova kao što su Peki, Hiljson i Z++ koliko pozornosti obraćaju na melodiju vokala. S druge strane, zadnji mlađi hrvatski reper koji se tek pojavio, a da mi je ostavio dobar utisak je Djerko Ulica, totalno je nemelodičan, ali ima prirodnu old-school karizmu koja je došla do izražaja u live sessionsima na Stokinom podcastu.

Next Page
Loading...
Loading...