Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Ispod radara: EL COMMANDO

Hejter mekog srca koji gradi floor po kojem plešemo. Doslovno.

  • Ela Buljat I Foto: Roko Birimiša
  • 27 April 2020

U novom izdanju rubrike predstavljamo Splićanina koji sa svega 25 godina ima 10 godina volonterskog iskustva u vođenju programa i organiziranju partyja u klubu Kocka - jednom od najpoznatijih underground klubova u Hrvatskoj. Osim što je ugostio imena kao što su Om Unit, Kamikaze Space Programme, Stenny, DJ Haus, Alienata, Delta Funktionen, Billy Nasty, (popis ide dalje), upravo je završio preddiplomski studij na UMAS-u te Split zamijenio Zagrebom gdje nastavlja raditi ono što najviše voli - partyje. Upoznaj El Commanda, šefa nove generacije!

E: Pozdrav Luka, za početak razgovora idemo na sam početak tvoje clubbing priče - pamtiš li svoj prvi odlazak na party?

L: Pozdrav Ela! Da, bilo je to prije nekih 10 godina na LoopJunkies Karanteni. Mama je napokon popustila dugotrajnim nagovaranjima i dopustila duži izlazak u ‘zloglasnu’ Kocku. Detalja sa samog tog partija se sjećam jako malo… Nakon 10 godina partijanja u Kocki zaboraviš šta se točno desilo na kojem partiju, osim onih šta su se baš urezali u srce.

E: A sjećaš li se svog prvog DJ nastupa kao El Commando?

L: Tog partija se itekako dobro sjećam! Bilo je to 2012. u zagrebačkom klubu Močvara na Nucomers Nightu by Illectricity festival. Tu istu večer se održavao nekakav zajednički party svih klubova u Zagrebu, pa ako si imao npr. zlatnu narukvicu, moga si ući u bilo koji klub ili event u sklopu toga. U Pogonu Jedinstva su tu večer nastupali Ladytron, Ambivalent i Author, pa se Neno (Funk Guru) potrudia da nama Nucomerima sredi srebrnu narukvicu s kojom se mogle uć i na event u Pogonu. Ja sam ko budala prtljao po toj narukvici prije nego sam je stavio na ruku i preusko sam je stegnuo. Nisam je mogao stavit nazad na ruku. S istom narukvicom sam trebao proći do stagea da odvrtim svoj set na Nucomerima. Otišao sam u WC i sa sapunom pod vodom na svu silu nekako uspio navući tu narukvicu. Tokom nastupa mi se skoro cirkulacija na ruci zaustavila koliko me stezala. Odmah nakon nastupa sam mora prisić narukvicu da ne izgubim ruku. Tako da u Pogon uopće tu večer nisam ni ušao, ostao sam u Močvari i poslušao sve ostale Nucomere… i nisam mogao vjerovati da su mene, budalu s pokidanom narukvicom, izabrali za pobjednika te godine.

E: Osim solo nastupa, promotori te često bukiraju i u B2B varijanti sa starijim bratom (Dubok). S obzirom na količinu i uspješnost zajedničkih nastupa, jeste li ikad razmišljali o hrvatskoj verziji Zenker Brothersa?

L: Često smo se sprdali s kombinacijama imena u slučaju da napravimo hrvatsku verziju Zenkera, ali kako smo oboje okupirani svojim poslovima i obvezama, jednostavno se nije pojavio prostor da ostvarimo neku ozbiljniju suradnju. Ali, ako se ikad desi neki ozbiljniji projekt, prva ćeš znati!

E: Za one koji ne znaju, Dubok je zaslužan za jedne od najjačih (ako ne i najjačih) partyja u Splitu. Nakon što se odselio u Zagreb, došao je red na tebe. Osim što si nastavio u tom smjeru, uskoro si postao i koordinator party programa na razini cijelog kluba Kocka. Ispričaj nam malo više o tome!

L: Tako je. Punih 10 godina volontiram u Kocki. Taman kad se brat preselio u Zagreb, ja sam se involvirao. Tad je naša suradnja funkcionirala na daljinu, a na dan partya bi se skupa pobrinili da sve sidne na svoje misto. Ubrzo sam se pridružio LoopJunkies kolektivu i s njima se uključio u organizaciju partija. Kad je došlo vrijeme da i toj priči dođe kraj, započeo sam s PULP i TAMAN serijalima, na kojima smo ugostili brojna domaća i strana imena. Kocka mi je omogućila da proširim svoje glazbene horizonte u razne smjerove. Kako i u vlastitim setovima, tako i u organizatorskom poslu, nikad se nisam volio držat jednog stila. Moji prvi organizatorski podhvati bili su stoner, metal i punk koncerti. Kako sam prolazio kroz različite pristupe partija i koncerata, mislim da je nekako i prirodno bilo da dođem do pozicije programskog kordinatora. Moja uloga tad je bila da se pobrinem da programi se ne poklapaju, da održimo zanimljiv i privlačan program, a isto tako pazimo na balans između isplativog i ne isplativog programa. Ovo je najbanalniji opis posla koji sam mogao dati, jer puno je tu toga više. Kocka je DIY, i svi oni koji nisu spremni šporkati ruke i po potrebi improvizirati, Kocka definitivno nije misto za njih. Da se sporazumimo, Kocka nije misto koje vode profesionalci, i najbolje kako bih opisao svoje iskustvo tamo je da sam u Kocku ušao kao dječak a izašao kao muškarac.

E: 10 godina kasnije, evo te u Zagrebu s novom koordinatorskom funkcijom. Kako je došlo do otvaranja kluba Surogat u sklopu Medike?

L: Još od prvih odlazaka Zagrebu, nekako bi me uvijek svi putevi odveli u Mediku. Taj cili prostor mi se u Zagrebu uvik najviše dopadao, možda zato jer me najviše podsjeća na Kocku. Surogat priča je počela sasvim slučajno... Bilo je lito u Zagrebu. Leona, Allan i ja nismo znali šta bi sa sobom od dosade i odlučili smo u prostoru koji stoji neiskorišteno napraviti Ad Hoc zabavu. Event je bio na fejsbuku niti 10 sati, jer smo ga izbacili na dan samog događaja, a odaziv je bio i više nego iznenađujuć. Pohvale i pozitivni komentari stizali su sa svih strana i nakon toga nam je svima bilo jasno da u tom prostoru trebamo napravit nešto ozbiljno.

E: U kojoj je fazi bio Surogat prije širenja pandemije?

L: Situacija u Surogatu je taman dobivala progress. Radovi na WC-u su bili u finalnom procesu. Imali sam neke kombinacije za novi sound i opremu. Planirali smo vizualno uređenje prostora, a i imali smo popunjen kalendar za proljeće s hrpom odličnih partija. I sama znaš kojeg smo gosta trebali skupa radit za koji dan... Nažalost, sad je sve na čekanju i trudimo se da ne izgubimo dosad uložen trud i potencijal koji Surogat priča nosi.

E: Osim corone, dogodio se i potres. U kakvom je stanju prostor?

L: Surogat čak i nije stradao, ali ostatak Medike je opasno stradao. Pošto jedno bez drugog ne ide, ovisimo o situaciji cijele zgrade. Par ljudi iz Medike marljivo radi na sastavljanju dopisa i vode borbu s gradom vezano za financiranje popravka, ali kao šta smo svi upoznati sa situacijom grada Zagreba, stvari nisu baš bajne. Summa summarum, nadamo se najboljem, spremni smo za najgore.

E: Kao što i sam znaš, mnogi portali najavljuju povratak clubbinga tek u jesen 2021. godine. Što misliš o tome?

L: Iskreno ne bih se volia mišat u područja za koja nisam dovoljno educiran, tako da i nebi puno govorio o prognozama epidemioloških situacija. Ali da, smatram da će trebati neko vrime da se stvari vrate u normalu, i nadam se da cemo iz ovih negativnih situacija na kraju uspit izvući nešto pozitivno. Na našoj maloj sceni fali dosta komunikacije i poštovanja, a ako nas ovo sve ne urazumi i međusobno približi, onda nam stvarno nema spasa. Kolektivi i organizatori koji su dosada radili stvari sa ljubavlju i strašču, bit će tu sa svojim eventovima kad se i ovo sve završi. Ostali koji su tu bili iz nekih drugih razloga, vjerovatno će svoj izvor financiranja pronaći u nekom drugom zanimaju.

E: Cijene bookinga su otišle u nebo, misliš li da će nakon pandemije cijene pasti na nama pristupačniju razinu?

L: To sve ovisi od artista do artista. Realno, svaki izvođač koji želi čim prije ponovo nastavit svirati i ima nešto pameti u glavi, bit će spreman na kompromise samo da se može vratit onome što najviše voli.

E: Poznato je da se DJ-evi teže probiju ako nemaju svoju produkciju. Planiraš li se razvijati i u tom smjeru?

L: S produkcijom se zabavljam već neko vrijeme, al pošto muku mučim s dobivanjem finalnog proizvoda u tehničkim aspektima, ovo izolacijsko vrijeme iskorištavam za dodatno educiranje oko DAW-a i VST-ova.

E: Pametno. Kakav zvuk možemo očekivati od tebe?

L: Realno zvuk koji se može očekivati je kombinacija meni omiljenih producenata, pošto je put do pronalaska vlastitog i unikatnog zvuka poprilično dug. Nadam se da bi već ovo ljeto nešto moglo zasjat na internetu.

E: Što kažeš na val live streaminga i ima li od toga koristi jedan DJ poput tebe?

L: Apsolutno podržavam streaming i dio sam tog vala. Kako su me potres i pandemija prisilili da trenutno napustim Zagreb i vratim se u Split dok se situacija ne smiri, ponovo sam se aktivirao oko Kocke. S Mateom (Unsub), prijateljem i kolegom, počeo sam s 'KockaStream' projektom koji, osim šta se bazira na promoviranje DJ-eva i elektronske glazbe, kroz video formu i promovira sam prostor Klub Kocka i Doma Mladih. Poanta nam da svako par streamova promjenimo lokaciju snimanja unutar samog objekta i na taj način promoviramo Kocku novim generacijama koje još nisu pojestile klub. Svaka promocija je dobra promocija, još ako se uspijem i zabavit unutar tih podhvata, takve stvari definitivno imaju koristi za mene kao DJ-a i organizatora.

E: Za kraj blic pitanje - tri artista s kojima bi otišao na pivo?

L: Aphex Twin, Objekt i dBridge

E: Dobra kombinacija. Luka, hvala ti na razgovoru i hvala Roku Birimiši na top fotografijama. Vidimo se na flooru kad ovo sve prođe!

Next Page
Loading...
Loading...