Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Jazz in the House: raritet svjetskih razmjera

Prisustvovali smo probama koncerta koji po prvi put spaja jazz orkestar i house glazbu te smo razgovarali s glavnim akterima - Tomislavom Pasanecom aka PEZNT-om i maestrom Mironom Hauserom

  • Ela Radić | Foto: HRT
  • 4 November 2022

U srijedu 9. studenog u Zagrebu će se dogoditi nesvakidašnji koncert, spoj orkestralnog jazza s DJ-em, pravi raritet i to u svjetskim razmjerima. Naime, iako su nam poznati nastupi raznih techno artista poput, primjerice, Jeffa Millsa, Petea Tonga ili Derricka Maya, s raznim simfonijskim orkestrima, dosad se nije se dogodio spoj house glazbenika i jazz orkestra. Koncert pod nazivom Jazz in the House, spojit će energiju Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem dirigenta Mirona Hausera i PEZNT-a, glazbenog producenta i DJ-a.

Maestro Miron Hauser i Tomislav Pasanec koji stoji iza imena PEZNT, žele ostvariti funkcionalnu cjelinu, odnosno spojiti identitet orkestra s PEZNT-ovim grooveom. Stare pjesme dobit će nove aranžmane i solo dionice što je, priznaju, vrlo izazovno. Pasanec je, kaže, vrlo uzbuđen jer će raditi s vrhunskim glazbenicima, a napominje da je veliko olakšanje činjenica da je Miron “ljubitelj elektroničke glazbe koji odlično poznaje groove”.

“Tom Pasanec je došao jednom prilikom na sastanak na HRT, s namjerom da vidi je li moguće snimiti nekoliko pjesama sa jazz orkestrom”, priča nam Miron Hauser kako je uopće došlo do ideje za projekt Jazz in the House. “Naravno, tu je bila doza skeptičnosti, jer nitko do sad nije nešto takvo napravio. Ja sam se na neki način pokušao ograditi od odluke da li da to radimo, jer nisam mogao biti objektivan. Naime, kao tinejdžer sam slušao tu glazbu i moj subjektivni doživljaj je bio, naravno, ja bih to odmah. Sad!”, priča nam Miron i napominje kako je u tom trenutku na prvo mjesto trebao staviti interese Jazz Orkestra HRT-a. No, priznaje da Tom i on nisu mogli sakriti oduševljenje oko te ideje te su odlučili da idu s projektom te su brzo dobili i zeleno svjetlo od odgovornih. “No, počelo je razdoblje Covida i morali smo otkazati suradnju. Dvije godine poslije nazvao sam Toma i rekao mu da se ostavi snimanja, da upravo pišem plan za naredne tri sezone i stavljam u plan zajednički cjelovečernji koncert u sklopu sezone jazz orkestra.”

Miron Hauser

Dogovoren je i datum i mjesto koncerta - 9.11. u zagrebačkom Muzeju Suvremene Umjetnosti, u Dvorani Gorgona - a s obzirom da se datum približava, probe su sve redovnije jer obojica žele uspješno prenijeti zamišljenu viziju: “Veoma sam zadovoljan rezultatom!, kaže Miron. “Uspio sam aranžerima dočarati svoju viziju i stvari su napisane točno onako kako sam želio”, otkriva.

Izvest će 12 pjesama, među kojima će se naći PEZNT-ove “Burek”, “Pelin”, “Doin' My Thing” kao i jedno sasvim novo izdanje, “Reach For You”. “Pjesme sam birao temeljem dva kriterija a to su njihova uspješnost na internacionalnom tržištu te emotivna povezanost”, kaže PEZNT. “Moj pristup glazbi je vrlo emotivan i strastven tako da je svaka napravljena pod utjecajem trenutka kad je skladana”, napominje. Pored njegovih pjesama naći će se i jedan od najpoznatijih klupskih klasika: “Vjerujem da će je prepoznati svi koji su ikada slušali elektroničku glazbu proteklih 30ak godina.”

Zajednički rad im je, obojica se slažu, užitak, jer su uspjeli kliknuti na prvu. “Već na prvoj probi smo imali iznadprosječno dobre rezultate. Miron je dirigent i kompozitor koji voli elektroniku i u cijeli je projekt ušao sa puno ljubavi i predznanja što je bitno za uspjeh i moram priznati da sam vrlo sretan i zahvalan što imam priliku raditi sa profesionalcima kao što je on i sam orkestar.” Miron pak nadodaje “Ovo je jedan od izazovnijih projekata do sada, jer nismo takvo nešto prije radili. Moguće je i da smo prvi u svijetu koji su se upustili u ovakav projekt. Ovo je svakako smion potez ali to i jest poanta jazza - da pomičemo granice i stvaramo novi zvuk”, smatra Miron Hauser.

S njim se slaže i PEZNT koji kaže: “U mom dugogodišnjem bavljenju glazbom uvijek sam pokušavao gurati granice i dati najbolje od sebe. Čuti svoju glazbu kako je izvodi Jazz Orkestar HRT-a i u čijoj izvedbi i sam sudjelujem po meni je trenutno najvažniji dio moje glazbene karijere pogotovo jer se radi o projektu o kojem sam maštao godinama i za koji mislim da je, u konačnici, vrlo bitan i za promociju hrvatske glazbe i autora u svijetu”, zaključuje PEZNT.


Jazz in the House, 9.11., Muzej Suvremene Umjetnosti, ulaznice nabavite OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...