Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Jess Bays: "Najbolje što možete učiniti za svoju karijeru je izlaziti, upoznavati ljude i biti aktivan dio scene"

Popričali smo s talentiranom britanskom DJ-icom mlađe generacije, neposredno nakon nastupa na Defected Croatia festivalu

  • Željka Rudar I Foto: Promo
  • 30 September 2019

Posljednjih nekoliko godina ime Jess Bays zaokupilo je pažnju house-publike - ova mlada i talentirana londonska DJ-ica svojim je setovima u nekoliko godina razdrmala plesne podije u rodnoj Velikoj Britaniji, a postupno i šire. Njeno ime veže se i uz DVINE Sounds, label koji je pokrenula Sam Divine, a uz koju je Jess, u ulozi njene tour-managerice, otkrila ljubav prema DJ-iranju.

Od prvog giga, koji je bio u organizaciji Ministry of Sound serijala, izrasla je u cijenjeno DJ ime mlađe generacije, s rezidenturama u londonskom klubu XOYO, kao i Defecteda. I sama će reći kako obožava warm-up gigove stoga se do sada istaknula odličnim setovima zagrijavanja pred imenima kao što su MK, Dennis Ferrer, Derrick Carter, Eats Everything… Trenutno usavršava svoje produkcijske vještine te u sljedećoj godini možemo očekivati i njena autorska izdanja, za Armada & Material labelove.

S njom smo imali priliku popričati na ovogodišnjem izdanju Defected Croatia festivala, u kolovozu ove godine, a razgovor se odvio neposredno nakon njenog nastupa na main-stageu. Upoznajte Jess Bays, kroz naš kratki razgovor u nastavku...

m: Krenimo od tvojih početaka - ispričaj nam svoju priču; kako i kada si započela s DJ-iranjem, što te potaknulo…?

Jess Bays: Nekoliko godina sam bila tour-managerica za Sam Divine i uvidjela sam tu magiju posebnog odnosa DJ-a i publike te shvatila - ovo i ja želim raditi. Zatim sam upisala 3-mjesečni tečaj DJ-iranja u londonskoj školi SubBass Academy, usvojila osnove i u potpunosti se posvetila daljnjem razvijanju te vještine, pronalaženju svog zvuka i potpisa… I zatim sam dobila upit za svoj prvi gig - bukirali su me za Ministry of Sound nastup i tako je sve krenulo - danas sam ovdje, na Defected Croatia festivalu, s netom završenim nastupom na main stageu! Suluda vožnja do sada, i jako sam sretna zbog svega!

m: Upravo si spomenula, prije par sati si po prvi put svirala na Defected Croatia main-stageu - kakvi su dojmovi?

JB: Osjećaj je sulud i ovo je bio savršen kraj savršenog festivalskog tjedna. Volim svirati warm-up setove i zaista uživam u tome, a na kraju ovog seta sam dobila i ovacije publike, što se kod warm-upova ne događa često. Odlično je bilo.

m: Danas se često znaju voditi diskusije oko toga trebaju li početnici uzeti tečaj DJ-iranja i koliko se to “isplati” ili se posvetiti istraživanju i učenju uz niz informacija koje internet pruža, većinom potpuno besplatno… Kako to da si se ti odlučila za tečaj i što ti je to donijelo?

JB: Svatko uči drugačije, i za mene je bio sasvim logičan potez doći u “učionicu” i na taj način usvojiti osnove DJ-iranja. Osobno mi je puno značilo imati na raspolaganju instruktora kojeg u tom momentu mogu pitati 1000 pitanja i odmah dobiti odgovore, i vjerujem da sam na taj način ubrzala proces učenja.

m: Osim što si aktivna kao DJ-ica, dio si i DVINE Sounds tima, labela iza kojeg stoji Sam Divine…

JB: Tako je! DVINE Sounds smo pokrenuli prije pet godina; label vodi Sam Divine, a Camilla i ja smo u ulogama label managera, a ja sam zadužena i za vođenje društvenih mreža, A&R te dnevne operativne zadatke. Zabavno je gledati kako se label razvija i kako nas tri to vodimo zajedničkim snagama, a uz to - gotovo mi je nevjerojatno da radim sa svojim glazbenim herojima. Na primjer, jedan od takvih je Sebb Junior, čije stvari redovito vrtim u setovima i divim mu se, a onda mi u inbox stigne mail s njegovom demo-snimkom, koju ćemo kasnije potpisati za DVINE Sounds...sulud osjećaj! Uz label i pronalaženje talentiranih novih imena, fokusirani smo i na evente, radimo puno partyja...

Bez obzira što je to posao s ozbiljnim radnim vremenom, ne doživljavam ga tako - jer za mene je to ostvarenje sna; svaki dan slušam novu glazbu, otkrivam nove artiste, stalno razmišljam o tome kako nekoga predstaviti publici...jako zabavna vožnja!

m: A što je s tobom kao producenticom, možemo li očekivati i tvoja autorska izdanja?

JB: Apsolutno! Trenutno učim jako puno o produkciji i kad god sam kod kuće koristim priliku da se tome posvetim u svom kućnom studiju; to recimo radim samostalno, uz YouTube tutoriale, internet i puno pitanja za iskusne kolege (smijeh).

m: S obzirom da spadaš u mlađu generaciju DJ-eva, i kako i sama kažeš, tek učiš o produkciji, koji bi bili tvoji savjeti za početnike?

JB: Najbolje što možete učiniti za sebe i svoju karijeru je izlaziti, upoznavati ljude i biti aktivan dio scene. Ako želite svirati na nekom partyju, izađite, odradite networking, budite prisutni u zajednici - i budite uporni.

m: Ranije si u razgovoru spomenula da si tražila i svoj DJ zvuk, što je također iznimno važno za svakog tko se bavi glazbom općenito, ne samo DJ-iranjem… Kako bi opisala svoj današnji zvuk?

JB: Budući da sam trenutno posvećena i produkciji, pronalaženje svog zvuka mi je još važnije nego prije. Oduvijek sam voljela groovy-house, a kako sam odrasla uz disco glazbu, obožavam činjenicu što se trenutno spajaju disco i house.

m: Pretpostavljam uz tvoju autorsku glazbu, što još možemo očekivati od Jess Bays u budućnosti?

JB: Uskoro pokrećem i svoj glazbeni brand - Superstore, s kojim ću do kraja godine krenuti na turneju, predstaviti evente...i nadam se prvom prilikom doći svirati i u vašu regiju. Brand smo nazvali “Superstore”, jer mi je namjera obuhvatiti sve podžanrove house-glazbe, a moja ideja pojma ‘superstore’ je da kada uđeš u takav store, nailaziš na miks svega, te upravo to želim postići i s ovim brandom - obuhvatiti miks svega povezanog s house-om, od glazbe, mercha do serijala evenata.

m: Privedimo razgovor kraju pitanjem vezanim upravo za Defected - što ti prvo pada na pamet kada se spomene taj label?

JB: Klasici house glazbe. Smatram da je Defected najjači label kada je u pitanju house-glazba i da uistinu žive taj moto: “house music all life long”.

Next Page
Loading...
Loading...