Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Kolovoz: 10 najboljih regionalnih house djela

Parlez-vous house?

  • Mixmag Adria
  • 9 September 2019

Temperature su već polako počele padati, ali mi ne prihvaćamo kraj ljeta i nastavljamo tulumariti. Iako smo ovih dana manje-više svi ponovno u redakciji, neki od nas još s vremena na vrijeme žure na pokoji festival,čija sezona polako jenjava. Kolovoz je bio neočekivano plodan izdanjima regionalnih autora, koji su i naše dane provedene u redakciji učinili vedrijim. Prije svega željeli bi spomenuti naslove kao što su Wekingz - This Is love, A SKITZO - Reve i Tonbe - Hot Days, koji su se za dlaku našli u top 10 house uradaka, da ipak malo više nismo slušali ispod navedena djela, no to ne znači da su ona manje funkcionalna na plesnom podiju. Ipak, najviše smo se veselili uz sljedeće pjesme:

10 Wise D & Kobe - Subsonic

EP s tri naslova konceptualno nas odvodi u rane dane house glazbe s elementima kakve su u svojim remek-djelima koristili stari majstori žanra. Iako u svim naslovima čujemo komponente koje su pod utjecajem umjetnika kao što je Todd Terry u svojem projektu Royal House ili Jungle Brothers u klasiku "I'll House You", Wise D & Kobe produkcijski ne koriste drugu polovicu osamdesetih kao kalup, već kao oslonac za lansiranje svojeg autentičnog zvuka.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

9 Mark Funk, Makito - For Your Love

Kad izdavači objavljuju izdanje sa samo jednim zvučnim zapisom, jasno je da su prilično zadovoljni rezultatima autora, a zbog ovog singla i moraju biti. Lepršava bas linija, začinjena zaraznim vokalom koji zvuči kao klasik iz filter house ere, automatski budi dobro raspoloženje u klubovima i na terasama. Ovo je osmo izdanje u katalogu etikete Zero Eleven Record Company, što dokazuje da se u samo nekoliko mjeseci vrijednog rada mogu stvoriti zapaženi rezultati. Dok s nestrpljenjem očekujemo buduće singlove s ove svježe izdavačke kuće, i dalje uživamo glazbi s ovog izdanja.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

08 Mirko & Meex - You Got It

U doba hiperprodukcije i najezdi kompjuterskih programa koji svakom omogućavaju mogućnost da se okuša u producentskim vodama, mnogi zaboravljaju da je ideja glazbe zapravo komunikacija s drugim ljudima, a ne komunikacija s drugim računalima. Mirko & Meex svakako imaju ono što je gomila suvremenih producenata izgubila u svojoj glazbi. Dušu! Iako se radi o energičnom singlu koji aranžmanski vozi po svim pravilima koja funkcioniraju na aktualnoj klupskoj sceni, autori ne bježe od klavirskih dionica, funky gitara i moćnih vokala koji asociraju na detroitske soul dive.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

07 David T Boy - Face It

Ugledna svjetska etiketa I AM DIFFERENT objavila je ovo izdanje koje uključuje tri verzije naslovnog uratka, te jedan bonus. Naslovni uradak je vibrantno progressive house djelo, atmosferom naslonjeno na utjecaj klupske glazbe prošlih epoha, no produkcijski govori o zrelosti autora i pristupu u skladu s današnjicom. Remiksevi za koje su odgovorni Veljko Jovic i Tim Jackman zadržavaju osnovnu ideju originala, ali mu svaki na svoj način idu u prilog ističući elemente koji nakon obrade dobivaju poseban šarm.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

06 Robiin - Cada Vez (Hiva Remix)

Robiin je meksički izvođač, kojem je na izdanju od četiri uratka, jedan remiks odradio Hiva. I to baš najbolji! Iako original zvuči zaista dobro, Hiva je u svojoj verziji doslovno napravio čudo. Obrada koja u sebi ima duh ljeta, kombinaciju sjetnih i veselih ugođaja, te plesni ritam koji jednostavno budi želju za pokretom. Šlušanje ne preporučujemo u uredu, jer previše odvlači pažnji, ali after beach party uz Mojito i suncobrane je mjesto gdje će karakter ovog djela najbolje doći do izražaja.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

05 Mike Vale & Lee Cabrera - Shake It

Prestižna etiketa Cr2 Record objavila je singl koji je logični nastavak na obrade i suradnje koje su ime Mike Vale transformirale u globalni brend. Radi se o novoj verziji klasika koji su već odavno objavili Lee Cabrera i Thomas Gold, a već je doživio bezbrojne verzije, reizdanja, remikseve i obrade. No, ni jedna do sad ne zvuči kao ova. Kristalno čista produkcija začinjena perkusijama i nabrijanim bas dionicama ostavljaju mjesta melodioznom klaviru i prepoznatljivom vokalu koji su osnova ovog uratka. Verzija je ukrašena odličnom dizalicom koja može funkcionirati na velikoj pozornici bilo kojeg mega festivala, no isto tako pokrenuti publiku u malim klubovima.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

04 Danny Cruz - Free & Easy

Opisni naslov singla govori sve! Danny Cruz je zavodnik koji odabirom pravih zvukova stvara kolaž ljetnog kolorita idealnog za ljetne romanse. Postoji li bolji soundtrack za slušanje uz zalazak sunca na plaži? Vjerojatno postoji! No, prošlog mjeseca nije bilo boljeg izbora od ove laganog i neodoljivog pjesmuljka koji ulazi u uho već na prvo slušanje.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

03 Tom Bug & Grooveline feat. Lee Wilson - Something's Takin' Over (Incl. Andrew Meller Remix)

Dobar House je etiketa, koju je kao logičan nastavak istoimene klupske večeri prošle godine pokrenuo eminentni zagrebački DJ i producent Tomislav Brusač, poznatiji pod pseudonimom Tom Bug. Nakon dvanaest mjeseci i deset izdanja, Bug je odlučio jedanaesto izdanje učiniti posebnim i vratiti se pjesmi kojom je pokrenuo izdavačku kuću. Hit koji je dao prepoznatljivost njegovim brojnim nastupima reizdan je u originalnoj, radio verziji i dva remiksa za koje su odgovorni sve popularniji 84Bit i svjetski etablirani Andrew Meller.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

02 Wet Dreams - Know

Na portalu Beatport ovo je izdanje objavljeno u kategoriji "Melodic House & Techno", a po našem je mišljenju ova pjesma dirljivih stihova, sjetnog vokala i moćnog aranžmana, genijalna bez obzira o kojoj se verziji i kojem se glazbenom žanru radilo. Uz originalnu pjesmu i instrumentalnu verziju Depth Perception i Gramophonedzie su odradili spektakularne remikseve koji svaki na svoj način ističu ljepotu ovog predivnog djela.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

01 JAMES CURD & PEZNT feat NAH MAN - Japanese Disco

Iako je Hrvatska jedna od svjetskih top destinacija za house publiku još od početka stoljeća, ni jedan projekt do danas nije učinio toliko za proboj hrvatske house produkcije na svjetsku scenu kao PEZNT. Duo koji ima snažan image, karizmu i brutalan smisao za humor objavilo je novo izdanje za Blacksoul Music, etiketu koju ljubiteljima house glazbe ne treba posebno predstavljati. Glazbeni uradak na kojem su surađivali James Curd i Nah Man, predstavlja duhoviti osvrt na hedonistički stav klupske generacije bilo to u japanskom, kanadskom ili lokalnom disku.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...