Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: Djoko - Chaos On MTV [pick.cell Records]

House bez granica

  • Damir Ludvig
  • 4 September 2019

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti slušajući kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 Djoko - Chaos On MTV

Ovih je dana prisutna najezda klasičnih motiva u house glazbi, a zanimljivo da je ovo rusko izdanje pod jakim utjecajem američkog, a pogotovo ranog njujorškog i čikaškog house stvaralaštva. A-strana već u prvih nekoliko taktova određuje karakter koji nosi duh devedesetih, pretočen u ruho 2019. Tupi bas bubanj u kombinaciji s činelama u swing modu kreira osnovu koja je okidač za stvaranje plesne atmosfere još od ere electro funk glazbe. Klasični 303 bas potpomognut periodičnim intervencijama efekata koji strukturiranu osnovu izbacuju iz rutine, začinjen je atmosferičnim akordima i isjeckanim vokalnim semplovima. Iako je djelo standardnog tempa, odgovara mi spustiti brzinu na gramofonu za nekih 3% i još više uživati u poskočnoj atmosferi koja je idealna za shuffle. Aranžman stvara gradaciju uvođenjem elemenata koji asociraju na rane Wild Pitch singlove, ali su konstrukcijom daleko definiraniji nego u devedesetima kada je taj stil bio aktualan. Nakon kulminacije djela, dolazi do razade koja postepeno prazni nanizane elemente i omogućava prirodan svršetak. Svakako izvrsna A-strana koju bez problema možete ubaciti u retro set, jer zvuči kao remasterirani klasik koji će zadovoljiti sve ljubitelje autentičnog house zvuka.

B2 Djoko - Chaos On MTV (Ark Remix)

Na B-strani nalazi se remiks, koji je unatoč i dalje prisutnoj swing funkciji daleko više atmosferičan. Verzija koja mjestimično graniči s psihodelijom, definitivno je odmak od klasične A-strane. Nije da stari majstori u doba razvoja house zvuka ne bi bili toliko otkačeni, već takve intervencije nisu bile tehnički moguće. Za razliku od repetitivnosti na koju smo navikli slušajući house, ova interpretacija poseže za stalnim promjenama. Beskonačno nizanje vokalnih semplova na monotonoj podlozi bilo je karakteristika jack glazbe druge polovice osamdesetih, međutim u ovom slučaju ništa nije monotono, Stalne varijacije osnovne ritmičke strukture, izmjene melodioznih dionica s atonalnim insertima, te varijacije basa, podsjećaju na ekspresivnu dinamiku apstraktnog slikarstva. Već na prvo slušanje jasno je koliko je mašete uloženo u ovaj projekt. Za razlike od osnovne verzije, B-strana nema gotovo nikakve veze s klasičnim zvukom, već predstavlja eksperimentiranje unutar granica žanra. Sve u svemu, odličan sing koji će zadovoljiti one koji su u potrazi za vječnim inovacijama u glazbi, te one koji naginju nostalgiji.

Load the next article
Loading...
Loading...