Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kraftwerk all-time TOP 20

Najboljih dvadeset stvari kultnih Kraftwerkovaca

  • Mixmag Adria I Foto: Facebook
  • 8 June 2021

Legendarna skupina Kraftwerk je, prije točno 40 godina, objavila svoj osmi studijski album ''Computer World''. Po čemu je baš taj album značajan, da smo se, povodom njegove obljetnice, ponovno prisjetili fenomenalnog opusa četvorke iz Düsseldorfa? Prije svega, bend takvog kalibra, nasljeđa i utjecaja na glazbenoj sceni, vjerojatno bi mogao svakog datuma u kalendarskoj godini, obilježavati obljetnicu nekog događaja u svojoj karijeri, ali ''Computer World'' je album objavljen 1981. i danas ga smatramo ključnim djelom za tadašnju proto-techno generaciju u Detroitu, odnosno proto-hip hop generaciju u NYC. Stoga, povodom 40 godina ''Computer Worlda'', donosimo naš izbor ponajboljih 20 stvari iz čitavog Kraftwerkovog opusa...

''TOUR DE FRANCE ÉTAPE 2'' (2003)

Dvadeset godina nakon kultnog singla ''Tour de France'', Kraftwerk u sastvu Hütter, Schneider, Fritz Hilpert i Henning Schmitz, objavljuje istoimeni album, na kojoj se, osim naslovne stvari, nalazi i triptih ''Tour de France Étape 1, 2 i 3''. Za početak biramo ''Tour de France Étape 2'' ili deep minimal house u Kraftwerk izvedbi.

''OHM SWEET HOME'' (1975)

Posljednja stvar s albuma ''Radio-Activity'' iz 1975. Repetitivni vocoder vokal semplirali su Chemical Brothersi na svom singlu ''Leave Home'' iz 1995.

''THE TELEPHONE CALL'' (1986)

Drugi singl s albuma ''Electric Café'' iz 1986. Karakterističan je po tome što se u ulozi vokala, prvi i jedini put u povijesti benda, pojavljuje Karl Bartos. Singl izdanje je sadržavalo i jedan remiks kojeg potpisuje Francois Kevorkian.

''THE MODEL'' (1978)

Svakako jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija stvar Kraftwerka, s albuma ''The Man Machine'' iz 1978. Zanimljivo je da, unatoč velikoj popularnosti, članovima benda nedvojbeno spada u najomraženije stvari. Naime, samo su ju jednom izveli u živo.

''TANZMUSIK'' (1973)

Stvar s albuma ''Ralf und Florian'', odnosno iz perioda kad je Kraftwerk funkcionirao kao duo i izlazio iz inicijalnog krautrock izričaja, prema svom prepoznatljivom elektroničkom zvuku. ''Tanzmusik'' bismo, danas, mogli svrstati u ambient pop.

''THE HALL OF MIRRORS'' (1977)

''The Hall Of Mirrors'' s albuma ''Trans-Europe Express'', još je jedno Krafwerkovo proročanstvo budućnosti društva koje se realiziralo početkom 21. stoljeća. U ovom slučaju je riječ o instant zvijezdama koje internet generira na dnevnoj bazi.

''IT’S MORE FUN TO COMPUTE'' (1981)

Ponovno s albuma ''Computer World'', ''It’s More Fun To Compute'' smatra se jednom od onih stvari koje su izravno utjecale na nastanak techno glazbe. Uostalom, svega nekoliko mjeseci nakon ovog albuma, pojavila se i ploča ''Sharevari''.

''COMPUTER WORLD'' (1981)

I naslovna stvar s albuma, objavljenog krajem svibnja 1981. Kao jedno od vječnih nadahnuća za Kraftwerk i ovaj se put pojavljuje dominacija računala u suvremenom društvu. Afrika Bambaattaa naveo je ovaj album kao jednu od svojih glavnih inspiracija.

''SHOWROOM DUMMIES'' (1977)

''Showroom Dummies'' početak je estetike koja će, u svojoj punoj formi, zaživjeti, godinu dana kasnije na albumu ''The Man Machine''. Ideja je bila postići dehumanizaciju i anonimnost članova benda.

''TOUR DE FRANCE'' (1983)

Poznato je kako su Ralf Hütter i Florian Schneider bili strastveni biciklisti, a ljubav prema biciklizmu, s vremenom, je postao i uvjet za sve ostale članove benda. ''Tour de France'' jasna je oda toj životnoj strasti.

''HOME COMPUTER'' (1981)

Vraćamo se još malo na album iz '81., ovaj put uz ''Home Computer'', stvar koja spada u onih nekoliko ključnih Kraftwerkovih djela koji su potaknuli kreaciju elektroničke glazbe.

''RADIOACTIVITY'' (1975)

Jedini singl s albuma ''Radio-Activity'' iz 1975. i prvog koji je snimljen u Kraftwerkovom Kling Klang studiju. Zanimljivo je da se verzija s novim tekstom pojavljuje i na albumu ''The Mix'' iz 1991.

''POCKET CALCULATOR'' (1981)

S obzirom da je ipak obljetnica ''Computer Worlda'', na listi se mora naći i ''Pocket Calculator'' ili "Taschenrechner", posvećena Casio kalkulatorima koji su bili tek ušli u masovnu proizvodnju. Kraftwerk je čak naručio stotinjak FX501P modela koje su dijelili na promocijama albuma...

''EUROPE ENDLESS'' (1977)

Kraftwerkova 10-minutna 'Oda Radosti' kojoj otvaraju album ''Trans-Europe Express''. I doista jest posvećena Europi kao prijestolnici kulture i utopijskoj viziji, u kojoj europska elektronička glazba, u budućnosti, postaje jezik svih naroda...

''NUMBERS'' (1981)

''Numbers'' s obljetničkog albuma slovi kao najviše puta semplirana stvar, od svih Kraftwerkovih stvari. Od brojnih hitova koji su posudili dijelove iz ''Numbersa'', najpoznatiji je svakako epohalni ''Planet Rock'' Afrike Bambaataae iz 1982.

''THE ROBOTS'' (1978)

Stvar kojoj, ako je to moguće, ponajviše polazi za rukom sažeti čitavu esenciju Kraftwerka. Klasični elektro-minimalizam, dio teksta na ruskom jeziku "Я твой слуга, Я твой работник" te performans kod izvedbe u živo, u kojem na binu izlaze mehaničke lutke. Uostalom i jedan od najpoznatijih dokumentaraca o bendu zove se ''Kraftwerk: We are the Robots''.

''COMPUTER LOVE'' (1981)

I posljedna s albuma ''Computer World'', utopljena u ovoj all-time listi, je ''Computer Love'', ujedno i drugi singl s albuma. Za razliku od većine Kraftwerkovih djela koje su semplirali producenti elektroničke glazbe, melodiju ove stvari posudio je Coldplay (''Talk'', 2005.)

''NEON LIGHTS'' (1978)

Treći singl s albuma ''The Man Machine'', nakon ''The Robots'' i ''The Model'' bio je upravo ''Neon Lights'', a u ovom slučaju se Kraftwerk našao u ulozi onoga koji semplira, umjesto da bude sempliran. Naime, melodija je posuđena, ni manje, ni više, nego iz kompozicije ''Reverie'' iz 1890., francuskog skladatelja Claudea Debussyja.

''AUTOBAHN'' (1974)

Naslovna stvar s istoimenog albuma, na kojem je, nakon albuma ''Ralf und Florian'', Kraftwerk, u cijelosti, prigrlio svoj prepoznatljivi repetitivni elektro zvuk. Klasične instrumente zamijenili su Minimoog, ARP Odyssey i EMS Synthi AKS, a oduška su si dali u verziji s albuma koja traje 22 minute. Inače, refren ''Wir fahren, fahren, fahren auf der Autobahn'' parodija je na ''Fun, Fun, Fun'', Beach Boysa.

''TRANS-EUROPE EXPRESS'' (1977)

Možda se neki neće složiti s ''Trans-Europe Express'' na prvom mjestu, no baš kao ''The Robots'' i ova stvar, na neki način, predstavlja sažetak Kraftwerka. Doduše, ne toliko, u umjetničkoj ekspresiji i zvuku, već više u samoj ideli i cilju projekta - kreiranju nekog novog, prepoznatljivog, glazbenoj imidža u poslijeratnoj Njemačkoj. I ona je semplirana nebrojeno puta pa i u, već spomenutoj ''Planet Rock''.

Next Page
Loading...
Loading...