Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Club Bizarre

Čudnovat odnos božićnog ugođaja i elektroničke glazbe (IX.dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 24 December 2020

U blagdanskom izdanju serijala 'Club Bizarre' prava blagdanska tema za sve ljubitelje elektroničke glazbe, kojoj bi, u podnaslovu, moglo stajati i nekoliko retoričkih pitanja, kao npr: ''Što je Božić za clubbere?'' ili ''Zašto party i božićne pjesme ne idu skupa?''

U ne tako davna vremena, božićne zabave, neovisno o svojem karakteru i gabaritima, podrazumijevale su i uživanje u veselim božićnim pjesmama, bilo da ih je izvodio bend ili neki pjevač/pjevačica uz matricu ili u varijanti s ploča ili cd-a. Nemojmo zaboraviti ni kako je prva generacija rock'n'roll zvijezdi uspješno prilagođavala božićne pjesme svom soundu i svojoj publici. Zapravo možemo reći da do prvih raskoraka između partijanerskog i blagdanskog ugođaja dolazi s discom, no čak i na božićnim zabavama tijekom 70-ih nije bilo otrcano u disco DJ set ubaciti neku poznatu božićnu melodiju. Među popularnijima je bio poznati 12-minutni Christmas medley The Salsoul Orchestra, svojevrsni božićni megamix, u kojem su se nalazile "Joy To The World", "Jingle Bells", "Santa Claus Is Coming To Town" i druge poznate božićne melodije. Ovu potonju su obradili i popularni Jackson 5. I ova verzija, s njihovog ''Christmas Albuma'' dugo se provlačila po božićnim disco zabavama.

Ulaskom u 80, a pogotovo razvojem elektroničke glazbe pred kraj desetljeća, božićne teme više nisu govorile isti jezik s glazbom koju su, na zabavama, svakog prosinca puštali DJ-i. Jedini pravac u kojem su izvođači još uspjevali na duhovit način implementrirati neku božićnu tematiku u svoj zvuk bili su hip-hoperi. ''Christmas Rap'' bio je, uostalom, jedan od prvih hitova hip-hop pionira Kurtisa Blowa, a kasnije su božićne rap stvari imali i Run DMC i Snoop Dogg koji je, 2008., objavio i božićni album, a prije nekoliko tjedana i novu božićnu stvar, ''Doggy Dogg Christmas''. 1994., tad jedna od najvećih R'n'B zvijezda, Mariah Carey, objavila je i legendarnu ''All I want for Christmas is you'', koja je do danas doživjela stotinjak raznoraznih remikseva.

No, ostaje činjenica da se u svijetu underground elektronike, upotrebi božićnih melodija nikad nisu bili naklonjeni ni techno, ni house, ni bass producenti, ako izuzmemo neke, pomalo bizarne epizode poput one britanskog tandema Coldcut koji su još '89. izbacili svoj ''Christmas Break'' ili pak melankoličnu verziju ''Tihe noći'' koju je 2005. objavio Nathan Fake. No, to ne znači da se, tijekom posljednjih 30-ak godina nisu održavali ludi božićni partyji diljem svijeta, ali uglavnom bez ubacivanja tradicionalnih božićnih tema u nekom novom ruhu. Čak štoviše, takve su se DJ eskapade, ako bi se i dogodile, nisu baš najbolje prolazile kod publike. Je li to doista toliko deplasirano i neukusno ili nije, ostavljamo na individualnu prosudbu.

Unatoč tome, neki EDM producenti okušali su se u obrađivanju i remiksiranju poznatih božićnih pjesama, a u toj su se kategoriji našli i Kaskade koji je obradio, ni manje ni više, nego najpoznatiji božićnu pjesmu svih vremena, ''White Christmas'' Binga Crosbyja, a tu su i obrade ''We wish you a Merry Christmas'', ''Sleigh Ride'' te, naravno, ''Last Christmas'' grupe Wham, koja je, vrlo vjerojatno, nakon Mariah Carey, najremiksiranija božićna pjesma do danas.

Ovaj je Božić, zbog COVID pandemije, svakako specifičan i po tome što će izostat klupski božićni tulum, a hoćete li, u vašem kućnom ozračju, slušati tradicionalne božićne pjesme ili ćete se odlučiti na neku playlistu sa spomenutim remiksevima (kojih na digitalnim servisima ne nedostaje) ili pak nećete uopće slušati nikakvu božićnu glazbu, odlučite sami. Mixmag Adria Vam svakako želi sretan i blagoslovljen Božić 2020...

Prošlotjednu epizodu iz serijala 'Club Bizarre' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...