Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

19.8. - 25.8.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 19 August 2021

20.8.1964. Rođen Dino Dvornik

Kralj funka, Miljenko ''Dino'' Dvornik rođen je u Splitu, kao drugi sin Borisa Dvornika, jednog od najpopularnijih glumaca bivše Jugoslavije. Sa starijim bratom Deanom, još je, kao dijete, glumio u nekoliko filmova te u popularnoj TV seriji ''Naše malo misto'' koja je i proslavila njihovog oca. S bratom je osnovao i svoj prvi bend, Kineski Zid, s kojim je 1984. potpisao i svoj prvi ugovor, za izdavačku kuću Suzy. Nakon nesuglasica s bratom i raspada benda, Dino odlazi iz Jugoslavije te nekoliko godina boravi u Londonu, gdje se još ozbiljnije posvećuje glazbi za koju je, na domaćem tržištu, u to vrijeme još vladao slab interes. Ipak, na domaću se scenu uspješno vraća 1988. Debitira s pjesmom ''Tebi pripadam'', na Zagreb Festu '88. i osvaja nagradu stručnog žirija za najbolje novo ime i za najbolju skladbu. ''Tebi pripadam'' se našla i na njegovom prvom albumu, objavljenom godinu dana kasnije na Jugotonu, pored velikih hitova "Zašto praviš slona od mene", "Ti si mi u mislima" i "Ljubav se zove imenom tvojim". Album je postao vrlo popularan na području čitave bivše države, a prodaja mu je narasla do 750.000 prodanih primjeraka. Dino je, tako modernu, domaću, plesnu glazbu uveo i u diskoteke, gdje je dotad vladala isključivo strana glazba. Jugoton je, 1990., izdao i Dinin drugi album ''Kreativni nered'', poznat po hitu ''Jače manijače'' kojeg su domaći mediji prozvali i posljednjim jugoslovenskim hitom. 90-ih je godina, Jugoton postao Croatia Records, za koju je Dino objavio još pet albuma i, pritom osvojio i 10-ak Porina. Početkom novog milenija, Dino Dvornik počinje nastupati i kao DJ, a mnogi ga pamte i kao reality TV zvijezdu serije o vlastitoj obitelji, ''Dvornikovi'' koja se emitirala od 2006. do 2008.

20.8.1946. Rođen Ralf Hütter, frontman grupe Kraftwerk

Na isti dan kao i Dino, osamnaest godina ranije, u gradiću Krefeldu, pored Düsseldorfa, rođen je još jedan glazbeni genijalac, samozatajni i tajnoviti Ralf Hütter koji je, pored Floriana Schneidera, najzaslužniji za nastanak i opstanak skupine Kraftwerk. Krajem 60-ih, Hütter i Schneidersu studirali glazbu na Robert Schumann Hochschule i bili aktivni sudionici tzv. krautrock scene, na kojoj su ubilježili i jedan album i to s bendom Organisation zur Verwirklichung gemeinsamer Musikkonzepte (Organizacija za realizaciju združenih glazbenih ideja). Bend je funkcionirao manje od godinu dana, a kad im je album ''Tone Float'' objavljen u lipnju '70., Ralf Hütter je već okupio prvu postavu Kraftwerka koji je, prve tri godine djelovanja, ostao u domeni eksperimentalnog rocka. Prvi odmak i glazbeni zaokret prema, poznatom nam, Kraftwerk soundu, napravili su '73. s albumom ''Ralf und Florian'', a implementiranje elektroničkih instrumenata, kao i kreaciju ''robotskog'' izgleda, usavršili su do izlaska ''Autobahna'' '74. Uslijedili su ''Trans Europe Express'' iz '77. i ''Die Mensch-Maschine / The Man Machine'' iz '78., djela za koja se smatra kako su zauvijek promijenila glazbu i postala ishodište za jedan, čitav novi glazbeni spektar kojeg, danas, stavljamo u definiciju elektroničke glazbe. Pomalo je bizarno da je Hütter, unatoč globalnom uspjehu, tijekom čitavih 50 godina karijere, uspio ostati tajnovit oko vlastitog privatnog života i života ostalih članova benda. Hütter i danas kronično izbjegava sve medije i o njemu postoji vrlo malo dostupnih informacija. Poznato je samo da ima suprugu i kćer, da živi u Düsseldorfu i da je strastveni ljubitelj biciklizma.

21.8.1971. Rođen Liam Howlett, osnivač skupine The Prodigy

Liam Howlett, krajem 80-ih je još maštao o tome da će, jednog dana postati slavan kao reper. No, glazbena strujanja u UK-u tih godina, ubrzo su Liama i njegovu generaciju odnijela u neke sasvim druge smjerove. U Essexu, gdje je Howlett odrastao, '89. se već rejvalo svakog vikenda, baš kao i u mnogim drugim krajevima britanskog otočja. Howlett se, doduše, odmah pokazao kao advanced raver i počeo kupovati ploče, u cilju da nastupi kao DJ u klubu The Barn, u gradiću Rayneu, predgrađu Braintreeja, inače prvom acid house klubu u Essexu. Na tom svom prvom DJ nastupu, Howlett je upoznao i buduće članove Prodigyja - mršavog dvometraša Leeroya Thornhilla i prgavog bajkera Keitha Flinta. Osim njih dvojice, kao plesačica, im se pridružila i Flintova frendica Sharky. Prvi službeni nastup, u ovom sastavu, održali su 1990. u londonskom Labyrinthu, nakon čega im se priključio i mladi reggae MC Maxim Reality. Svoju prvu ploču, ''What evil lurks'', The Prodigy objavljuju 1991. na XL Recordingsu i odmah postaju zvijezde UK rave scene. Iste godine nastaje i legendarni ''Charly'', a u rujnu '92. i prvi album ''Experience'', na kojem se našao i jedan od njihovih najvećih hitova, ''Out of space''. Kultni status, Howlett i The Prodigy, stekli su već 1993., albumom ''Music for the Jilted Generation'' koji je dovršen u vrijeme kad se u UK-u zahuktavala poznata priča o anti-rave zakonu. Riječ je o jednom od najpopularnijih i najznačajnijih djela 90-ih godina, a možda i čitavog 20.st. Howlett je, nakon ovog albuma, uzeo nekoliko godina kreativne pauze da bi se, '97. vratio s još jednim remek djelom, ''The Fat of the Land''...

Ukratko…

20.8.1982. Synth-pop duo Yazoo objavljuje svoj prvi album, ''Upstairs at Eric's'', poznat po hitu ''Don't go''.

22.8.1994. Britanska grupa Portishead objavljuje svoj prvi album, ''Dummy''.

22.8.2000. Glazbeni kolektiv Thievery Corporation objavljuje album ''The Mirror Conspiracy''.

22.8.1983. Grupa Depeche Mode objavljuje svoj treći studijski album, ''Construction Time Again.''

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...