Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

12.8. - 18.8.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 12 August 2021

12.8.1989. Održan legendarni Sunrise/Back to the Future rave party

Sunrise/Back to the Future i danas slove kao najpoznatiji i najuspješniji rave organizatori u UK-u, krajem 80-ih i početkom 90-ih godina. Među glavnim ljudima u organizaciji bili su Tony Colston-Hayter, Roger Goodman i Paul Staines koji su krenuli s malim, privatnim zabavama u Londonu, 1988. Upravo su se njihovi acid house tulumi našli u centru pažnje prvih izvještaja u britanskim dnevnim novinama koje su ih prozvali zloćudnim i okultnim zabavama koje potiču mladež na konzumiranje opojnih droga, nakon čega se rave scena maknula iz Londona na periferiju. No Colston-Hayter i Staines ponovno su završili u novinama, a umalo i u zatvoru, nakon ravea A Midsummer Night’s Dream, početkom srpnja ’89. U napuštenoj zračnoj bazi White Waltham Airfield koju su mediji prozvali Ecstasy Airport. Mjesec dana kasnije, Sunrise/Back to the Future je održao svoje najpoznatije i najposjećenije izdanje, u mjestu Longwick, Buckinghamshire koje se, još i danas smatra ponajboljim rave partyjem iz ere UK rave pokreta. Kao organizatori su službeno navedeni Sunrise World Wide Productions, The Tomorrow People i Back To The Future, a zanimljivo je da se među potpisnicima dizajna flyera nalazi i ''Evil'' Eddie Richards. U glazbenom programu imena DJ-a i glazbenika nisu navedena pa je tako na flyeru istaknuto kako nastupa 12 najboljih DJ-a iz Londona i New Yorka te 3 live acta. Po DJ setovima koji su se, kasnije pojavili na raznim internet stranicama, danas znamo da su, među ovih 12 DJ-a sigurno bili Carl Cox, David Piccione i Paul Anderson. Prodaja ulaznica za ovaj se rave vršila isključivo preko kvartovskih preprodavača u Londonu, odnosno regionalnih preprodavača u ostalim dijelovima UK-a koje su kupci kontaktirali putem telefona.

14.8.2004. Održano posljednje izdanje MTV Valkana Beach festivala

Prvo izdanje MTV Valkana Beach festivala, istinske preteče današnjih glazbenih festivala na Jadranu, izvan Istarske županije, održano je na Grobničkom auto-motodromu, pored Rijeke. Nažalost, bilo je to i posljednje izdanje ovog festivala koje i danas pamtimo po neviđenoj policijskoj represiji i učestalim kontrolama te neprimjerenom pa čak i nasilnom ponašanju policijskih djelatnika prema domaćim i inozemnim gostima, novinarima i izvođačima. Istovremeno, glazbeni program posljednje Valkane bio je nedvojbenonajraskošniji dotad - na tri pozornice nastupili su Paul Van Dyk, Deep Dish, Richie Hawtin, Adam Beyer, Felix Da Housecat, Todd Terry, Salome de Bahia i mnogi drugi. Službeni podaci govore o cca 7.000 posjetitelja koji su plesali na posljednjoj Valkani, od 19h do 10h idućeg jutra.

16.8.1958. Rođena Madonna

Madonna Louise Ciccone, američka pjevačica, tekstopisac, glumica, redateljica, plesačica, i zabavljačica, rođena je u gradiću Bay City, u Michiganu. Njen otac, Silvio Anthony Ciccone, je talijanski emigrant iz mjesta Pacentro, nedaleko Pescare Italija, dok joj je majka, Madonna Louise bila doseljenica iz francuskog dijela Kanade. Odrastala je u predgrađu Detroita, Rochester Hills, a 1977. seli u NYC, sa željom da postane plesačica. Prvi ozbiljniji angažman dobiva 1979., kao članica plesne skupine na turneji Patricka Hernandeza, a iste godina osniva i svoj prvi bend, Breakfast Club, s tadašnjim dečkom Danom Gilroyem. No već početkom '80. odlučuje se za samostalnu karijeru. U klubu Danceteria upoznaje DJ-a Marka Kaminsa koji će joj producirati i prve singlove '82. i '83.,''Everybody'' i ''Burning Up'' koji će joj donijeti i prvi TV nastup, u emisiji Dancin' On Air. Još jedan poznati njujorški DJ, iz kluba Fun House, John "Jellybean" Benitez producira prvi Madonnin album, ''Madonna'', na kojem se našao i njen prvi veliki hit, ''Holiday''. Do kraja 80-ih, Madonna snima još tri hit-albuma, ''Like a Virgin'' (1984.), ''True Blue'' (1986.) i''Like a Prayer'' (1989.), a uspjeh nastavlja i tijekom 90-ih, albumima kao što su ''Erotica'' (1992.) ili ''Bedtime Stories'' (1994.). Na filmu se prvi put pojavljuje još 1979., u manje poznatom ostvarenju ''A Certain Sacrifice'', a od polovice 80-ih do danas se pojavila u 10-ak filmskih naslova, među kojima su najpoznatiji ''Evita'', ''Četiri sobe'', ''Opasna igra'', ''Očajnički tražeći Susan'', ''Dick Tracy'' i dr. Madonna je, do danas, prodala više od 300 milijuna albuma te je, u Guinnessovu knjigu rekorda, ušla kao ''najuspješniji ženski izvođač svih vremena''. Time Magazin ju je uvrstio u popis ''najutjecajnijih žena 20. stoljeća'', a VH1 ju je, 2012. proglasio ''najznačajnijom ženom u svijetu glazbe.''

Ukratko…

11.8.2004. The Prodigy objavljuju album ''Always Outnumbered, Never Outgunned''.

12.8.1963. Rođen američki reper Sir Mix-A-Lot, poznat po hitu ''Baby Got Back'' iz 1992.

12.8.1949. Rođen Mark Knopfler, frontman grupe Dire Straits.

15.8.1976. ABBA objavljuje svoj veliki hit ''Dancing Queen''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...