Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

26.8. - 1.9.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 26 August 2021

29.8.1964. Rođen Michael Jackson

''Kralj Popa'' je rođen u industrijskom gradiću Gary u Indiani, kao sedmo od devetoro djece je u brojnoj glazbenoj obitelji Jackson i sedmo je od devetoro djece. Njegov otac Joseph, inače bivši boksač, radio je kao dizaličar u čeličani i u slobodno vrijeme svirao gitaru u nekoliko lokalnih r&b bendova. Prema obiteljskoj predaji, njegov predak je bio poznati šaman July Gale iz plemena Choctaw. Sa svega 6 godina, Michael se priključio sojoj braći Jackieu, Titu i Jermaineu koji su osnovali bend Jackson Brothers. Nakon što im se pridružio i Marlon, krajem 1964. nastaju Jackson 5, u kojima se Michael ubrzo nameće kao solist i frontman. Krajem 60-ih, Jackson 5 postaju vodeće lice Motowna, a 1970. osvajaju top ljestvice singlovima ''I Want You Back'', "ABC", "The Love You Save" i "I'll Be There". Michael započinje solo karijeru '71., dok je još uvijek bio član Jackson 5. Do 1975. snima 4 samostalna albuma za Motown, nakon čega i on i ostatak Jacksona napuštaju izdavačku kuću i mijenjaju ime u The Jacksons. Nakon svog petog albuma, ''Off The Wall'' iz 1979. i hitova poput "Don't Stop 'Til You Get Enough" i "Rock with You", Michael postaje teen-idol i najpopularnija glazbena zvijezda u SAD-u, što je potvrdio 3 godine kasnije s albumom ''Thriller'' koji je, do danas, ostao najprodavaniji američki album svih vremena. Izlaskom albuma ''Bad'', 1987. počele su medijske špekulacije oko drastične promjene Jacksonova izgleda. Naime, u istoimenom se spotu, Michael pojavio znatno svjetlije puti i smanjenog nosa. Kasnije je otkriveno da mu je već tad dijagnosticiran kožni sindrom depigmentacije, poznat kako vitiligo, ali i da se podvrgnuo nizu estetskih zahvata. Unatoč tome, njegov se uspjeh nastavio i tijekom 90-ih, albumima ''Dangerous'' (1991.) i ''HIStory'' (1995.). Tijekom svoje karijere je ostao upamćen i kao veliki dobrotvor koji je donirao milijune dolara u humanitarne svrhe radom svoje zaklade. Nažalost, posljednju fazu života obilježile su optužbe i sudski sporovi zbog pedofilije i zlostavljanja djece, kao i stalne kontroverze vezane uz njegov izgled i bizarno ponašanje. Preminuo je 2009., desetak dana prije prvog koncerta u sklopu svoje povratničke turneje, za koju je bilo rasprodano svih 50 koncerata.

30.8.1963. Rođen Paul Oakenfold

Paul Mark Oakenfold jedan je tzv.originatora britanske DJ scene i UK rave generacije. Oakenfold je bio i među čuvenom ekipom (uz Ramplinga, Walkera, Funga, Hollowaya i Saint Paula) čije je mitološko putovanje na Ibizu ’87., nadahnulo i pokrenulo UK scenu. Paul je, inače, školovani kuhar, a DJ-ingom se počeo baviti krajem 70-ih, u tandem s Trevorom Fungom u jednoj vinariji u Covent Gardenu. 1981. se preselio u NYC i počeo raditi kao dostavljač. Vikende je provodio po popularnim klubovima, gdje se, nerijetko, lažno predstavljao kao glazbeni novinar. Po povratku u London, dobio je prvi posao u glazbenoj industriji, kao A&R za Champion Records, gdje je doveo DJ Jazzy Jeffa i Fresh Princea te grupu Salt-n-Pepa, a postao je i promotor Beastie Boysa i Run DMC-a. Nakon čuvenog izleta na Ibizu, Oakenfold pokreće jednu od prvih acid house klupskih večeri u Londonu - Spectrum u Heavenu, što će ga dovesti i do ideje da se počne baviti produkcijom glazbe i izdavaštvom. Već 1988. osniva Perfecto Records. Tijekom 90-ih, Oakenfold surađuje s brojnim poznatim glazbenim imenima, no globalnu popularnost mu je donijela svjetska turneja grupe U2, 1993., na kojoj je nastupao kao warm up DJ, što mu je donijelo niz ponuda za remiksiranje. Oakenfold se tako može pohvaliti da je remiksirao imena kao što su U2, Moby, Madonna, Britney Spears, Massive Attack, The Cure, New Order, The Rolling Stones, Michael Jackson i dr. Višestruki je dobitnik raznih DJ nagrada, a tri puta je nominiran i za nagradu Grammy i WMA.

30.8.1939. Rođen John Peel

John Robert Parker Ravenscroft aka John Peel, bio je najdugovječniji DJ BBC Radija 1, na kojem je radio od 1967. do 2004. Peel je zaslužan za promociju mnogih cutting-edge glazbenih pravaca: od psihodeličnog rocka i punka, do techna, duba, grimea itd. Po mnogima je Pell i danas ''najvažniji čovjek u britanskoj glazbenoj industriji u drugoj polovici 20.st.'' Peel je odrastao u gradiću Burtonu, u predgrađu Liverpoola, a već je kao srednjoškolac počeo skupljati ploče. Nakon služenja vojnog roka, gdje je bio na poziciji radar operatera, Peel početkom 60-ih odlazi u SAD, gdje se, spletom okolnosti, našao u Dallasu, za vrijeme atentata na JFK-a. Predstavljajući se kao reporter za Liverpool Echo, Peela se može vidjeti i na fotografijama s poznate pressice na kojoj je objavljeno uhićenje Lee Harveya Oswalda. Peel se u UK vratio početkom ’67. i pokrenuo prvu piratsku radio postaju Radio London, na kojoj je uglavnom puštao ploče koje je donio iz SAD-a. Radio London je ugašen već u kolovozu iste godine, a Peel je dobio svoj životni angažman na novoj glazbenoj postaji BBC-a, Radio 1. Peel je bio i među prvim klupskim DJ-ima u Londonu koji su nastupali u prvim gradskim disko klubovima, početkom 70-ih. Poznate su brojne anegdote iz njegove karijere, poput pritužbi slušatelja koji su negodovali kad je prvi počeo puštati Ramonese u eteru BBC-a. Peelu je dodjeljen Red Britanskog Carstva za poseban doprinos u kulturi.

Ukratko…

27.8.1975. Donna Summer objavila svoj kultni album ''Love to love you baby''.

27.8.2001. Bjork objavila svoj četvrti album ''Vespertine''.

30.8.1964. Rođen Robert Clivilles, producent dance grupe C&C Music Factory.

1.9.1976. Bee Gees objavili album ''Children of the World'' poznat po hitu ''You should be dancing''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...