Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

2.9. - 8.9.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 2 September 2021

4.9.1969. Rođen DJ Sasha

Alexander Paul Coe, poznatiji kao Sasha, velški je DJ i producent te jedna od najvećih zvijezda slavne generacije britanskih DJ-a, 90-ih godina, kao i po dugogodišnjoj suradnji s Johnom Digweedom. Sasha je rođen u Bangoru, inače najstarijem gradu u Walesu, smještenom na sjeverozapadu zemlje. Prije karijere u elektroničkoj glazbi, poznato je samo da je, kao srednjoškolac, učio svirati klavir. U kontakt s acid houseom i DJ kulturom, Sasha dolazi '88., u legendarnoj Haçiendi, ponajviše oduševljen buntovničkim stavom tamošnje scene. Ubrzo se preselio u Disley, u predgrađe Manchestera i počeo kupovati ploče, a '89. i debitirao za DJ pultom jednog malog kluba u obližnjem gradiću Stockportu. 1990. se već nalazio na line-upovima ilegalnih raveova u Blackburnu i Blackpoolu. Prva klupska rezidencija bila mu je u klubu Shelley's Laserdrome u Stoke-on-Trentu, koja ga je dovela i na prvu naslovnicu Mixmaga, pod naslovom "SASHA MANIA – THE FIRST DJ PINUP?" Otad je Sashina popularnost u UK-u eksplodirala i počeo je nastupati diljem otoka. Iduća ključna godina u Sashinoj karijeri bila je 1993., kad mu izlazi prvi singl ''Together'' za etiketu FFRR, u vlasništvu Petea Tonga. Iste godine počinje i njegovo DJ partnerstvo s Digweedom, prvo kroz rezidenciju na Renaissance partyjima. Godinu dana kasnije izlazi njihov kultni trostruki CD miks ''Renaissance: The Mix Collection'', nakon čega postaju dugogodišnji DJ favoriti i na Ibizi koja, upravo tad, bilježi svoje zlatne godine clubbinga. S produkcijskog aspekta, Sasha je, do kraja 90-ih, bio poznatiji po svojim miksanim kompilacijama poput Global Undergrounda ili Involvera, a tek 1999. izbacuje svoj prvi pravi hit - singl ''Xpander'' na Deconstructionu. Sasha je dosad, u svojoj karijeri, potpisao i preko 200 remikseva, među kojima su i neka velika glazbena imena, kao npr. Madonna, Moby, The Chemical Brothers, Seal, Pet Shop Boys, Hot Chip i dr.

5.9.1946. Rođen Freddie Mercury

Iako možda nema izravne veze s plesnom elektroničkom glazbom, rođendan velikog Freddiea Mercuryja jednostavno je nezaobilazan. Prije nekoliko godina je i znanstveno dokazano da je Mercury najbolji pjevač svih vremena, s najvišom frekvencijom vokalnog vibrata od 7.04Hz (prosjek je od 5.4 Hz do 6.9 Hz), no on je bio više od pjevača - prije svega neponovljivi karizmatik i vjerojatno najmarkantniji frontman nekog rock benda. Osim toga, iz njegovih brojnih biografija, danas znamo i da je volio clubbing te da je, tijekom druge plovice 80-ih, puno vremena provodio na Ibizi. O njegovoj jedinstvenoj pojavi govori i jedinstveno porijeklo. Naime, Mercury je rođen kao Farrokh Bulsara, u Stone Townu, starom dijelu Zanzibar Cityja, u tadašnjem Britanskom Protektoratu Zanzibar i to u Parsi obitelji (etnička skupina porijeklom iz Irana, zoroastrističke religije) koja potječe sa zapadne obale Indije. Dio djetinjstva je proveo u Indiji, a dio u Zanzibaru, odakle je s obitelji emigrirao u UK 1964., uslijed državnog udara, nakon kojeg je Zanzibar postao dio Tanzanije. U Londonu je, 1969., Mercury diplomirao grafički dizajn. U to je vrijeme prodavao rabljenu odjeću na tržnici u Kensingtonu te radio kao nosač na aerodromu Heathrow. Prvi bend u kojem je pjevao zvao se Ibex, a već se 1970. priključio Brianu Mayu i Rogeru Tayloru kao pjevač u njihovom bendu Smile, kojeg je ubrzo preimenovao u Queen. Prvi, istoimeni album, objavili su 1973., a za tu je priliku Mercury dizajnirao logo, odnosno prepoznatljivi kraljevski grb benda. S Queenom je Mercury objavio 14 studijskih albuma (+ ''Made In Heaven'' posthumno) te 10 live albuma. 1985. je objavio svoj prvi solo album ''Mr Bad Guy'', 1988. album ''Barcelona'' s Monserrat Caballe te ''The Great Pretender'' posthumno, 1992. U njegovoj rodnoj kuću, u Zanzibaru, 2019. je otvoren Freddie Mercury Museum, a država Tanzanija mu je dodijelila posebnu nagradu ''osobe rođene u Tanzaniji koja je najviše postigla u svijetu.''

5.9.1964. Rođen Kevin Saunderson

Kevin Maurice Saunderson, originalni član ekipe ''Belleville Three'' koja se danas smatra ishodištem techno glazbe i kulture, zapravo je rođen u Brooklynu, a u Belleville, pregrađe Detroita, preselio se kao 10-godišnjak. S 14 godina je upoznao Derricka Maya, Juana Atkinsa i Eddia Fowlkesa, no za techno glazbu se počeo interesirati ipak nešto kasnije od svojih prijatelja. Kao student sveučilišta Eastern Michigan, Saunderson je slovio kao talentirani igrač američkog nogometa. Nakon što je, kao član bratstva ΦΒΣ (Phi Beta Sigma), za tulum u sjedištu bratstva angažirao Fowlkesa i Maya, Saunderson se počeo ozbiljnije zanimati za glazbu i DJ-ing te ubrzo postao pridruženi član njihovog DJ tima Deep Space. 1987. Saunderson je snimio stvar za koju je tražio pjevačicu. Preko prijatelja, Terryja ''Housemastera'' Baldwina došao je do Paris Grey. Rezultat je bio Detroit evegreen ''Big Fun'', pod imenom Inner City koji se našao i na čuvenoj kompilaciji "Techno - The New Dance Sound Of Detroit''. Ispalo je da je upravo Saundersonov ''Big Fun'' najpopularnija stvar s kompilacije pa je objavljena i kao singl, a Saunderson je odmah isporučio još jedan, sličan hit, ''Good Life'', a uskoro i album ''Paradise''. Kevin Sounderson je do danas, osim kao Inner City, glazbu objavljivao pod brojnim pseudonimima: KS Experience, E-dancer, Kreem, Reese i dr.

Ukratko…

6.9.1969. Rođena Cecilia Veronica "CeCe" Peniston, pjevačica poznata po house hitu ''Finally''.

7.9.1947. Rođena disco pjevačica i zvijezda Gloria Gaynor.

7.9.1964. Rođen američki reper Easy-E.

7.9.1977. Rođen nizozemski DJ i producent Fedde Le Grand.

8.9.1989. Rođen švedski DJ i producent Tim Bergling, poznatiji kao Avicii.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...