Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

30.9. - 6.10.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 30 September 2021

30.9.1967. BBC Radio 1 počeo s emitiranjem

Jedna od glazbeno najutjecajnijih i najpopularnijih britanskih radijskih postaja, Radio 1, krenula je s emitiranjem kao nasljednica programskog koncepta BBC Light Programme koji se bavio suvremenom pop glazbom još od 1945., a kao odgovor na tadašnje popularne, piratske radio postaje Radio Caroline, Radio London i sl. Tony Blackburn, jedan od najpoznatijih disc jockeya s piratske radio scene, postao je prvi DJ Radija 1 i to u jutarnjoj smjeni koja je, do danas, ostala najprestižnija i najslušanija. U prvom valu Radija 1, krajem 60-ih i početkom 70-ih, među DJ-ima su se našli i John Peel, Pete Myers, Keith Skues, Ed Stewart, Mike Raven, David Ryder, Jim Fisher, Jimmy Young, Dave Cash, Kenny Everett, Simon Dee i još čitav niz bivših radijskih ''pirata''. Annie Nightingale, danas poznata kao prva žena među DJ-ima u UK-u, postala je dio crewa Radija 1 1969. Radio 1 je odigrao i vrlo važnu ulogu u promociji elektroničke glazbe pa je, već 1987., postao prva legalna radijska postaja u UK s emisijom posvećenoj plesnoj elektroničkoj glazbi, a iz koje je, početkom 90-ih, nastao i popularni Essential Mix s Peteom Tongom kao urednikom i voditeljem. Poznato je kako su i neki drugi glazbeni urednici s Radija 1, poput Johna Peela, dali značajan doprinos u promoviranju progresivnih glazbenih pravaca pa tako i onih elektroničkih. Tijekom 90-ih i u novom mileniju, sve do danas, emisije posvećene raznim pravcima elektroničke glazbe bile su i ostale bitan segment u programskoj shemi Radija 1. Osim Essential Mixa koji se emitira neprekidno od 1993., danas se u programu Radija 1 mogu čuti emisije kao npr. Diplo & Friends, Drum & Bass Show with René LaVice, Radio 1's Ibiza Anthems, Ana Matronic's Dance Devotion ili Annie Nightingale presents... Inače, Annie je danas djelatnik s najdužim stažem na postaji. Krajem prošle godine, Radio 1 je pokrenuo i poseban internet radio posvećen elektroničkoj glazbi, Radio 1 Dance.

1.10.1985. Rođen Dizzee Rascal

Dylan Kwabena Mills aka Dizzee Rascal, britanski je MC, reper, tekstopisac i producent, poznat kao jedan od začetnika grimea i predvodnik nove generacije britanskih hip hop umjetnika. Rođen je u Londonu, kao dijete afričkih doseljenika. Otac mu je bio Nigerijac, a majka mu dolazi iz Gane. Kao školarac je bio izrazito problematičan i nediscipliniran te je, zbog delinkvencije, promijenio pet osnovnih škola u istočnom Londonu. Jedini predmet za kojeg je pokazivao interes bila je glazbena umjetnost. S 14 godina je počeo repati i puštati drum'n'bass na piratskim radijskim postajama u Londonu, a u svibnju 2003., sa 16 godina objavljuje svoj prvi singl ''I Luv U''. Svega tri mjeseca kasnije, u kolovozu 2003., Dizzee objavljuje album ''Boy in da Corner'' za XL Recordings, no izlazak albuma prati je i incident tijekom kojeg je Dizzee umalo izgubio život - nakon nastupa sa svojim Roll Deep Crewom na Cipru, Dizzee je zadobio višestruke ubode nožen. Za pokušaj ubojstva sumnjičilo se nekoliko članova UKG skupine So Solid Crew s kojima je Rascal bio u zavadi, no slučaj je odbačen zbog nedostatka dokaza. Za svoj prvi album, Dizzee Rascal je osvojio prestižnu nagradu Mercury Prize za najbolji album i nagradu za inovativnost magazina NME, a danas ga smatramo klasikom grimea i izdanjem koje je pozicioniralo taj pravac na glazbenu scenu. Rascal je, sa svojih šest studijskih albuma nakon ''Boy in da Corner'', višestruki dobitnik raznih glazbenih nagrada. Na posljednjem albumu, ''E3 AF'' objavljenom prije godinu dana, gostuje čitav niz poznatih imena UK grime scene kao P Money, Frisco, D Double E, Ghetts, Kano i dr. Dizzee Rascal, kao pionir tzv. fast rapa uz d'n'b glazbu, među svoje glazbene uzore ubraja Nirvanu, Black Sabbath, Timbalanda i američke crunk MC-e Three Six Mafiju i Lil Jona.

3.10.1982. Grandmaster Flash and the Furious Five objavljuju svoj prvi album ''The Message''

Ovaj kultni hip-hop album, ujedno prvi i jedini kojeg je Grandmaster Flasha objavio s originalnom postavom njegove skupine the Furious Five (Melle Mel, The Kidd Creole, Keef Cowboy, Scorpio i Rahiem), objavljen je za Sugar Hill Records. Album se najviše pamti po istoimenom singlu, iako je bio tek treći po redu (nakon ''It's Nasty'' i ''Scorpio''). Osim što je bio prvi veliki hit za ovu etiketu od ''Rapper's Delighta'' 1979., singl ''The Message'' je ušao u povijest i kao prva hip-hop pjesma sa socijalno angažiranom tematikom koja je, tijekom kasnijih godina obilježila čitavu hip-hop kulturu, kako u SAD-u, tako i u ostalim dijelovima svijeta. Autori tog teksta koji govori o siromaštvu i neuspjehu su Edward G. Fletcher (Duke Bootee) i Melvin Glover (Melle Mel), a neki stihovi preuzeti su i iz pjesme ''Superrappin'', inače prve ploče Grandmaster Flasha and the Furious Five iz 1979. Ploču su producirali Duke Bootee te poznati jazz/funk glazbenik Clifton ''Jiggs'' Chase. ''The Message'', ploča koja je nadahnula tzv. political hip-hop, odnosno hip-hop s društveno-politički angažiranim tekstovima, do danas je semplirana nebrojeno puta. Razni dijelovi glazbe, ritmičkih fraza, ali i teksta pojavljuju se u 300-tinjak pjesama, različitih glazbenih pravaca, a među njima su i djela Snoop Dogga, Ice Cubea, Blackstreeta, Trickyja, Public Enemyja, Benge, UNKLE-a i dr. No ni Grandmaster Flash i njegova ekipa nisu bili imuni na sempliranje pa tako prvi singl s albuma, ''It's Nasty'' sadrži sample pjesme ''Genius of Love'' Tom Tom Cluba, a ''It's a Shame'' je obrada ploče grupe The Spinners iz 1970., čiji je autor Stevie Wonder. Na 25. godišnjicu objave albuma ''The Message'', 2007., Grandmaster Flash and the Furious Five postali su prva hip-hop grupa u povijesti koja je primljena u Rock & Roll Hall of Fame.

Ukratko…

30.9.1997. Britanska grupa Portishead objavljuje svoj drugi, istoimeni album.

2.10.2000. Radiohead objavljuje ''Kid A'', album iz tzv. elektroničke faze benda.

5.10.1952. Rođen Harold Faltemeyer, njemački skladatelj, poznat po temi ''Axel F'' iz filma ''Policajac iz Beverly Hillsa''.

5.10.1999. Stuart Price aka Les Rythmes Digitales objavljuje album ''Darkdancer.''

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...