Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

28.10. - 3.11.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 28 October 2021

29.10.1999. Otvoren klub Fabric u Londonu

Jedan od najpoznatijih londonskih klubova, Fabric, smješten je u ulici Charterhouse Street, nasuprot tržnici Smithfield, a otvorili su ga Keith Reilly i Cameron Leslie, navodno nakon 10-godišnje potrage za odgovarajućim prostorom. Lokacija na kojoj se nalazi Fabric bivše je skladište londonske mesne industrije Metropolitan Cold Stores, a sama zgrada potječe iz viktorijanskog doba. U neposrednoj su blizini i arhitektonske znamenitosti Holborn Viaduct te Fleet Valley Bridge. Klub se sastoji od tri odvojene prostorije s odvojenim razglasnim sistemima. Room One je poznat po tzv 'bodysonic' plesnom podiju nakojem je pojačan signal niskih frekvencija, na način da se glazba posebno osjeća u glavi i nožnim prstima. Navodno postoje tajne pozicije na samom podiju, na kojima plesačima vibriraju određeni mišići. Room One je i jedina prostorija namijenjena isključivo DJ setovima. Ostala dva floora imaju i pozornicu za koncerte/live actove. Fabric je poznat i po svojim dugogodišnjim rezident DJ-ima, Craigu Richardsu i Terryju Francisu koji svoje pozicije, subotom u klubu, drže od samog otvorenja. Glazbena orijentacija od samih je početaka bila okrenuta prema underground zvuku plesne elektroničke glazbe. Petak je načelno namijenjen bass glazbi i svim njenim podžanrovima, subote su okrenuti fuzijama housea, techna i disca, dok je nedjelja uglavnom eklektična. 2001. je osnovan i Fabric Records, orijentiran na objavljivanje miksanih kompilacija kroz dvije serije: Fabric i FabricLive. Fabric se našao u centru pozornosti u rujnu 2016., nakon što su se dva smrtna slučaja od posljedica konzumiranja droge povezala s klubom. Ubrzo nakon toga, klubu je ukinuta dozvola za rad do kraja godine. Ponovno je otvoren, nakon uvođenja novog sigurnosnog pravilnika 2017.

30.10.1993. Održan Under City Rave u Zagrebu

Zagrebački Under City Rave, danas uživa status prvog, pravog rave partyja u Hrvatskoj, a održao se u Tunelu Grič koji spaja Mesničku i Radićevu ulicu. Tunel je danas povijesna znamenitost, a poznato je kako je projektiran 1943., za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, kada su počela saveznička bombardiranja. Dovršen je 1945. godine, a početkom 90-ih se nalazio u ingerenciji Muzeja suvremene umjetnosti koji ga ustupio organizatorima Under City Ravea. Inicijalno zamišljen kao party za 200-300 ljubitelja elektroničke glazbe, naposlijetku je okupio nekoliko tisuća rejvera, a trošak organizacije navodno je bio oko 20 tisuća tadašnjih njemačkih maraka. Među glavnim organizatorima Under City Ravea bili su Damir Cuculić i Irena Šćurić koji su stajali iza popularne TV emisije Top DJ Mag, putem koje su uspostavljali kontakte s DJ-ima i emitirali reportaže s tadašnjih rave partyja po Europi i SAD-u, što ih je nagnalo da pokušaju organizirati sličan događaj i u Zagrebu. Himna Under City Ravea izašla je na ploči 1994., u izdanju Formaldehyda, a ujedno je i jedna od prvih ploča Petra Dundova.

30.10.1993. Emitiran prvi Essential Mix na BBC Radio 1

Iste noći dok se rejvalo u Tunelu grič, na valovima BBC Radija 1, emitiran je prvi Essential Mix, danas vjerojatno najpoznatija emisija ovog tipa. Svakako je i najdugovječnija takva emisija, budući da se, bez prestanka, emitira od 1993., subotom od 00h do 02h. Emisija je, od početka, posvećena elektroničkoj glazbi i DJ kulturi. Koncept je jednostavan i, otad, nebrojeno puta kopiran, na raznim postajama, diljem svijeta - u svakoj emisiji gostuje DJ po izboru glavnog urednika i voditelja, Petea Tonga, koji isporučuje dvosatni miks. Unatoč stažu od gotovo 30 godina, Essential Mix spada u rijetke emisije na Radiju 1 koje se nikad nisu emitirale uživo. Zamisao za pokretanje ovakve emisije potekla je od jednog od urednika na Radiju 1, Eddiea Gordona koji je, ranije, tijekom '93., u noćnim terminima počeo puštati DJ mikseve koje je dobivao na kazetama od njujorških postaja WRKS 98.7 Kiss FM i WQHT HOT 97 FM. Nakon što je primijetio velik interes za takvim sadržajem kod mlađe publike, predložio je upravi Radija 1 redovitu emisiju s DJ setovima svake subote. Znakovito je da se DJ-ima koji bi gostovali, u početku, sugeriralo da pokušaju snimiti što raznovrsniji, nestandardni DJ miks pa su tako nastali neki legendarni setovi poput Goa Mixa Paula Oakenfolda iz 1994., soul-funk-rock miks Davida Holmesa iz 1997. ili reggae miks Ashleya Beedlea iz 1998. Od 1995. BBC Radio 1 dodijeljuje i nagradu Essential Mix of the year. Prvi dobitnik je bio Tony De Vit, dok je prošle godine nagradu odnijela Sherelle.

Ukratko…

29.10.1969. Rođen britanski d'n'b DJ i glazbenik Roni Size.

30.10.1969. Rođen kanadski reper Snow, poznat po hitu ''Informer''.

1.11.1974. Kraftwer objavio kultni album ''Autobahn''.

3.11.1979. Rođen talijanski DJ i producent Robert Miles, poznat po hitu ''Children''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...