Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

21.10. - 27.10.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 21 October 2021

26.10.2002. Otvoren berlinski klub Watergate

Popularni berlinski klub Watergate smjestio se u kvartu Kreuzberg, ispod mosta Oberbaumbrücke, gdje se, nekoć nalazio granični prijelaz između Zap. i Ist. Berlina. Po mnogima i najljepši berlinski klub, za razliku od većine gradskih klubova koji su nastali na ostavštinama DDR arhitekture, Watergate je smješten u relativno novoj poslovnoj zgradi. Klub posluje na dva floora: main floor i waterfloor koji ima i terasu s pogledom na rijeku Šprevu i centar istočnog dijela grada - Kreuzberg-Friedrichshain. Dok je main floor rezerviran za glazbena gostovanja, na waterflooru se izmijenjuje lokalna ekipa rezident DJ-a. Watergate je, danas, jedan od rijetkih klubova na zapadnoj obali Špreve. Klub je pokrenulo šareno društvo poslovnjaka, glazbenih menadžera i promotora: Steffen Hack, Ulrich Wombacher, Niklas Eichstädt i Johannes Braun. Glazbeni program je, u početku, bio šarolik: od reggaea, hip-hopa, drum'n'bassa do housea i techna, no nakon nekoliko sezona klub se počeo usmjeravati, uglavnom, prema house i techno programima. 2008. Watergate je pokrenuo i vlastitu izdavačku kuću, Watergate Records, pod kojom, dvije godine kasnije, nastaje i podlabel BerMuDa Music. Među ovogodišnjim izdanjima Watergate Recordsa su i djela Biesmansa, Extrawelta, Jos & Eli, Adana Twins i dr.

26.10.1965. Rođen Judge Jules

Jules O'Riordan aka Judge Jules odrastao je u Highgate Woodu, sjevernom dijelu Londona, a kao student prve godine prava na londonskom sveučilištu LSE, krajem 80-ih, počeo se baviti DJ-ingom. Kao organizatoru i DJ-u na studentskim zabavama, nadimak Judge su mu prišili kolege s faksa. Jules je ubrzo, sa studentskih prešao na nešto ozbiljnije zabave te se aktivno uključio u tadašnju warehouse scenu i organizaciju ilegalnih rave tuluma na obroncima Londona. Prvi ozbiljniji klupski angažman dobio je kao rezident kluba Mad For It, jednog od prvih gradskih acid house klubova. Osim aktivnošću na rave, a potom i klupskoj sceni, Jules je, od samih početaka, bio prisutan i u radijskom eteru. Krenuo je na Kiss FM-u, još dok je djelovao kao piratska postaja, a večernje šihte petkom i subotom navečer, uređivao je sve do 1997., kad prelazi na BBC Radio 1, gdje je dobio warm up termin subotom navečer, u rotaciji s Dannyjem Ramplingom i Sebom Fontaineom. Jules se, osim u radijskom programu, 90-ih pojavljivao i u TV programu BBC-a, u popularnoj emisiji Top Gear, u kojoj je testirao i komentirao ozvučenja pojedinih modela automobila. Kao i svi pripadnici zlatnog naraštaja UK DJ-a 90-ih i Jules je funkcionirao po shemi: ljeto Ibiza, ostatak godine UK. Na Ibizi je nastupao u top klubovima kao npr. Amnesia, Ku (Privilege), Pacha, El Divino, Es Paradis ili Eden, u kojem su, 2000., krenule njegove najpoznatije Judgement Sundays, kasnije pretvorene u Judgement Fridays. Krajem 2000-ih, Judge dovršava školovanje i zapošljava se u odvjetničkoj branši. 2012. postaje odvjetnik u londonskoj odvjetničkoj tvrtci Sheridan's , poznatoj i po svom odjelu koji se bavi slučajevima iz glazbene industrije. U Sheridan'su ostaje sve do 2018., kad prelazi u Sound Advice LLP, još jedan pravni ured specijaliziran za show business industriju. Julesovom spoju prava i glazbe mogli smo svjedočiti i u Mixmagu. Za britansko izdanje napisao je seriju od šest članaka, u kojima je iznio osnovne pravne savjete za mlade DJ-e i glazbene producente.

27.10.1958. Rođen Simon Le Bon, frontman grupe Duran Duran

Simon John Charles Le Bon rođen je u Bushey, Hertfordshire, u Engleskoj. Njegovo prvo pojavljivanje u javnosti dogodilo se kad mu je bilo svega šest godina, nastupom u reklami za deterdžent Persil. Kao osnovnoškolac je pjevao u zboru i pohađao satove glume. Dok je bio zaposlen kao portir u bolnici u Northwick Parku, Le Bon je počeo pjevati u punk bendu Dog Days, a pojavljivao se, povremeno i u raznim TV reklamama. 1978. je kratko živio i radio u Izraelu, a potom nastavio studij dramske umjetnosti u Birminghamu. U svibnju 1980., preko svoje bivše djevojke Fione Kemp, upoznaje Johna Taylora i Nicka Rhodesa koji su tražili pjevača za svoj bend Duran Duran. Le Bon je dobio posao, nakon što se na audiciji pojavio u ružičastim hlačama s uzorkom leoparda i ogromnom zbirkom pjesama koje napisao. Njihov imidž, kao i prvi album ''Duran Duran'' iz 1981., postali su sinonim za pokret poznat kao New Romantics. Le Bon je, s Duran Duranom, do kraja 80-ih, snimio pet hit albuma: ''Rio'' (1982.), ''Seven and the Ragged Tiger'' (1983.), ''Arena'' (1984.), ''Notorious'' (1986.) i ''Big Thing'' (1988.). U ovom periodu bend snima i legendarnu temu za film ''James Bond 007: A View to a Kill'', a Le Bon postaje jedan od muških seks simbola dekade. Među njegovim djevojkama bile su brojne ljepotice, glumice i manekenke, no od 1985. Le Bon je u braku s Yasmin Parvaneh, jednom od najpoznatijih britanskih manekenki 80-ih.

Ukratko…

26.10.1999. Njujorški bend Le Tigre objavljuje prvi, istoimeni album.

24.10.1986. Rođen kanadski reper Drake.

21.10.1989. Američki bend Nine Inch Nails objavljuje svoj prvi album ''Pretty Hate Machine''.

21.10.2009. Engleski duo Fuck Buttons objavljuje album ''Tarot Sport''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...