Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

18.11. - 24.11.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 18 November 2021

18.11.1960. Rođena Kim Wilde

Rođena kao Kim Smith, u Chiswicku, okrugu zapadnog dijela Londona, Kim Wilde danas uživa status pop-ikone 80-ih godina i jedne od najpopularnijih pjevačica te dekade. Zanimljivo je da njeno umjetničko prezime potječe od oca Martyja Wildea (Smitha), brit-pop-rock zvijezde 50-ih godina, čiji se bend zvao The Wildcats. I njena majka Joyce Baker se, 50-ih, bavila glazbom te pjevala i plesala u ženskoj grupi The Vernon Girls. Otac, osim što je Kim podario umjetničko prezime, autor je većine njenih glazbenih djela do sredine 80-ih. Kim je debitirala '81., singlom ''Kids in America'', instant hitom koji je, odmah, osvojio top ljestvice diljem Europe. Iste godine je objavila i prvi album, ''Kim Wilde'', a već iduće i album ''Select'', poznat po hitovima "Cambodia" i "View from a Bridge". No, unatoč uspjesima s oba albuma, Kim je odbijala koncertne turneje pa čak i ikakve nastupe u živo. Straha od nastupa oslobodila se tek krajem '82. i odradila svoje prve koncerte u Danskoj, a potom i u UK-u. Kao autorica glazbe, Kim se, prvi put pojavila tek '86., na albumu ''Another Step'', na kojem se nalazi i poznata obrada klasika grupe The Supremes, "You Keep Me Hangin' On". Ipak, komercijalno najuspješniji album Kim Wilde, stigao je '88. ''Close'' je opet podario nekoliko hitova: "Hey Mister Heartache", "You Came", "Never Trust a Stranger" i "Four Letter Word". Iako je Kim Wilde nastavila uspješnu karijeru i kroz 90-e s tri albuma (''Love Moves'', 1990., ''Love Is'', 1992. i ''Now & Forever'', 1995.) pa i u novom mileniju, ipak je, do danas, ostala sinonim za zvuk i imidž 80-ih godina. Krajem 90-ih se okušala i u alternativnoj karijeri i počela voditi TV emisije o vrtlarstvu na BBC-u i Channel 4. 2005. je osvojila prvu nagradu za uređenje vrta koju dodjeljuje londonski Royal Horticultural Society’s Chelsea Flower Show.

19.11.1957. Rođena Ofra Haza

Bat-Sheva Ofra Haza-Ashkenazi ili Ofra Haza koju su mediji, svojedobno, nazivali ''Izraelskom Madonnom'' ili ''Madonnom s istoka'', do danas je, zasigurno, ostala najpoznatija izraelska glazbena zvijezda svih vremena. Haza potječe iz obitelji židovskih doseljenika iz Jemena (pleme Mizrahi), a postala je glazbeni fenomen, početkom 80-ih, zbog neobične fuzije tradicionalne i moderne pop glazbe, svog neobičnog stila pjevanja, kombinacija bliskoistočnih nošnji u kojima je nastupala, kao i bezvremenske ljepote. Ofra Haza je rođena u Tel Avivu, u obitelji sa šestoro starijih sestara i dva starija brata. Odrastala je u siromašnom dijelu grada, četvrti Hatikva. Njen doživotni menadžer i mentor, Bezalel Aloni, zamijetio je njen talent još dok je, kao osnovnoškolka, pjevala u zboru. Ipak, prije nego što je počela graditi svoju glazbenu karijeru, Ofra je, nakon srednje škole, služila vojni rok od 2 godine u izraelskoj vojsci. Karijera joj je startala 1983., nakon osvajanja drugog mjesta na Eurosongu, gdje je predstavljala Izrael. Već je, iduće godine, objavila svoj prvi album ''Shirei Teiman'' (''Pjesme iz Jemena''), nakon kojeg je postala vodeće svjetsko ime world musica, nastupajući diljem svijeta. Njen najveći hit, svakako je obrada tradicionalne židovske pjesme iz 17.st., "Im Nin'alu", s albuma ''Shaday'' iz 1988. Nažalost, posljednje godine njenog života obilježile su duševne smetnje i kontroverzna smrt. Haza se, 1997., udala za poslovnog čovjeka i plejboja Dorona Ashkenazija, nakon čega je prekinula kontakte s obitelji i menadžerom te nestala iz javnog života. Svjetska javnost njeno je ime čula tek početkom 2000.god., nakon vijesti da je hospitalizirana u teškom fizičkom i psihičkom stanju. Preminula je 23.02.2000. od upale pluća izazvane uznapredovalim stadijem AIDS-a, što izaziva kontroverze do danas. Naime, prema riječima njene obitelji, Haza je živjela gotovo poput redovnice. Nije nikad konzumirala alkohol ni drogu, a njen menadžer Bezalel Aloni, u svojoj knjizi tvrdi da je bila i djevica, sve do udaje za Dorona Ashkenazija kojeg i krivi za njenu smrt. Doron Ashkenazi preminuo je svega godinu dana nakon Ofre Haze, od prekomjerne doze kokaina. O tragičnoj priči Ofre Haze, do danas je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova.

21.11.1965. Rođena Björk

Prije no što je, tijekom 90-ih, postala globalno poznata po svojim jedinstvenim glasovnim sposobnostima i neobičnom, eklektičnom, glazbenom izričaju, Björk Guðmundsdóttir, islandska pjevačica, kantautorica, glumica i multimedijalna umjetnica, već je, krajem 70-ih, bila dječja glazbena zvijezda. Svoj prvi album, Björk je objavila 1977., sa svega 11 godina. Tijekom 80-ih je pjevala u ženskim punk-rock bendovima Spit i Snot te u tzv. nadrealističnim punk grupama Tappi Tikarrass i Kuki. U ovoj je fazi, Björk počela razvijati svoj prepoznatljivi stil pjevanja, zavijanja i vrištanja. U drugoj polovici 80-ih bila je pjevačica grupe The Sugarcubes, ujedno i njenog najpoznatijeg i posljednjeg projekta prije samostalne karijere. 1986. Björk je glumila i u svom prvom filmu, ''The Juniper Tree''. The Sugarcubes su, svoj posljednji album, ''Stick around for joy'', snimili '92., nakon čega Björk odlazi u London i započinje samostalnu karijeru, u suradnji s producentom Nelleom Hooperom. Plod ove suradnje bio je njen prvi hit, ''Human Behaviour'', objavljen u lipnju '93., kao i album ''Debut''. Björk je, već '94., osvojila nagradu za najboljeg međunarodnog ženskog izvođača i za newcomera na dodjeli Brit Awardsa. Na njenom drugom albumu, ''Post'' iz '95., radili su Nellee Hooper, Tricky, Graham Massey i Howie B, a na njemu je i poznata ''It's oh so quiet''. Björk je uspjehe je nastavila nizati i idućim albumima ''Homogenic'' (poznatom po hitu ''Bachelorette''), ''Vespertine'', ''Medulla'' i ''Volta'', na kojima se afirmirala kao avangardna, multimedijalna umjetnica i unikatna pojava na svjetskoj glazbenoj sceni. Tijekom karijere, nominirana je za 15 Grammy nagrada, 1 Oscara i 2 Zlatna globusa, a osvojila je brojne glazbene i filmske nagrade. Osim po umjetnosti, Björk je poznata i kao humanitarka, politička aktivistica i zaštitnica okoliša.

Ukratko…

23.11.1993. Snoop Dogg objavljuje svoj prvi album ''Doggystyle''.

21.11.1983. U LA-u, premijerno prikazan video spot ''Thriller'' Michaela Jacksona.

19.11.1996. DJ Shadow objavljuje kultni album ''Entroducing...''

22.11.1977. Grupa Chic objavljuje svoj prvi, istoimeni album, ''Chic''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...